Slovensko pomohlo ukrajinským vojakom

Dá sa zásielka chápať ako humanitárna pomoc alebo je to dôkaz slovenskej podpory ukrajinskej armáde, ktorá stojí proti proruským separatistom? Vládny špeciál včera dopravil na kyjevské letisko Borispoľ takmer tri tony materiálu.

12.09.2014 12:00
humanitárna pomoc Slovenska, Ukrajina, vládny... Foto:
Zamestnanci kyjevského letiska pri včerajšom vykladaní pomoci zo slovenského lietadla.
debata (70)

O pláne pomoci informovalo ešte v utorok slovenské ministerstvo zahraničných vecí, ale vyslovene sa nezmienilo o tom, že adresátom budú aj ukrajinské ozbrojené sily. Zásielka neobsahuje žiadne zbrane.

Rezort diplomacie vtedy na svojej webovej stránke uviedol, že minister Miroslav Lajčák privezie 2,7 tony humanitárnej pomoci. „Zásielku tvoria spacie vaky, nosidlá, vojenská obuv, dezinfekčné prostriedky a dlahy, 270 špeciálnych lekárničiek.“ Celkovú hodnotu vyčíslil na 40-tisíc eur. Lajčák zároveň odovzdal tamojšiemu centru detskej neurochirurgie šek na 10-tisíc eur. Rezort dodal, že ide o nadviazanie na humanitárnu a rozvojovú pomoc, ktorú Slovensko poskytlo Ukrajine v tomto roku. V marci to boli dve tony zdravotníckych predmetov a v júni generátory a osvetľovacie zariadenia.

Nová humanitárna pomoc je určená ukrajinskému ministerstvu zdravotníctva a obrany, poznamenal včera pre Pravdu hovorca slovenskej diplomacie Boris Gandel. „Takáto úvaha je nezmysel,“ reagoval na otázku, či sa dá pomoc vnímať aj ako nepriame zapojenie Slovenska do konfliktu na juhovýchode Ukrajiny.

Ukrajinská strana včera oznámila, že veci po prevzatí presmeruje do oblasti, kde od piatka existuje krehké prímerie, ktoré býva medzi armádou a separatistami porušované. „Na palube lietadla doviezli viac ako 2,5 tony nákladu, ktorý bude odovzdaný jednotkám pohraničnej stráže a ministerstva obrany, nachádzajúcim sa v zóne protiteroristickej operácie,“ informovala na svojej webovej stránke Štátna pohraničná služba Ukrajiny. Prívlastok humanitárna v súvislosti s pomocou pritom nepoužila. Potvrdila, že zásielka obsahuje spacie vaky, obuv a zdravotnícke pomôcky.

Ukrajinský portál iPress priniesol informáciu s titulkom Slovenská vláda poskytla humanitárnu pomoc ukrajinským bojovníkom. „Pri odovzdaní zásielky sa za slovenskú stranu zúčastnili vojenský atašé Ivan Bella a policajný pridelenec Jozef Jankovič,“ napísal tento server. Spomedzi ruských médií si včerajšiu udalosť všimla ako prvá agentúra RIA Novosti. Citovala z textu pohraničnej služby a správu vydala s titulkom Slovensko poslalo 2,5 tony pomoci ukrajinským vojakom.

Minister obrany Martin Glváč po nedávnom summite NATO vo Walese informoval, že Slovensko bude školiť ukrajinských odmínovačov, pretože má na to expertov. Podľa bezpečnostného analytika Iva Samsona Ukrajina potrebuje predovšetkým výraz politickej vôle zo strany EÚ. "Ukrajina bola napadnutá a musí sa brániť. K tomu potrebuje prostriedky,“ povedal Samson.

Podľa Samsona okrem humanitárnej pomoci sú pre nášho východného suseda nevyhnutné zbrane a tými by malo pomôcť aj Slovensko. "Ukrajina potrebuje zbrane zrejme pre partizánsky boj, v ktorom sú Ukrajinci dobrí. V ťažkých zbraniach nebudú môcť konkurovať ruským vojenským silám, ale v ľahkých zbraniach Slovensko môže pomôcť,“ poznamenal analytik. Predpokladá, že

Ukrajina bude bojovať proti Rusku gerilovým spôsobom a Rusko to nebude mať ľahké. Bývalý šéf sekcie obrany stálej delegácie SR pri NATO Jaroslav Naď je presvedčený, že každá pomoc Ukrajine je vítaná. Aj podľa neho by Slovensko malo Ukrajine pomôcť zbraňami, ak o to požiada. "Či už formou darovania prebytočného majetku, ktorý by bol využiteľný, alebo by sme sa podieľali na oprave vojenskej techniky,“ doplnil. Podľa neho aj ukrajinské ozbrojené sily majú techniku založenú na technológiách, ktoré sa používali v rámci bývalej Varšavskej zmluvy a Slovensko má kapacity na ich opravu.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #humanitárna pomoc #Ukrajina #Ozbrojené sily SR #kríza na Ukrajine