Ďalšie zdržanie na trase Bratislava - Košice. Opäť v Žiline

Najzložitejšiu a najvyťaženejšiu križovatku na trase Bratislava - Košice opravujú. Práce potrvajú minimálne dva mesiace a vodiči by mali počítať s viacerými obmedzeniami a zdržaniami.

12.09.2014 14:00
Žilina, križovatka, rekonštrukcia Foto: ,
Križovatku opravujú za plnej premávky.
debata (4)

Na križovatke Košická v Žiline sa pravidelne opakovali problémy s nefungujúcimi semaformi. Stačil chvíľkový výpadok a v dôležitom dopravnom uzle vznikol kolaps, chaos a následne nehody.

Keďže nedokončená diaľnica sa končí pred vjazdom do Žiliny, všetky dopravné prúdy, zo západu, z východu, severu i juhu, sa stretávajú v mestskej križovatke Košická. „Križovatka spája tranzitné prúdy a sú tam aj veľmi silné miestne prúdy. Denne je tam až 70-tisíc vozidiel, ktoré prejdú križovatkou. Je komplikovaná už sama osebe, a keď vypadnú semafory a vodiči musia ísť podľa trvalého dopravného značenia, tak musia hlboko načrieť do svojich vedomostí z autoškoly, aby vôbec križovatku zvládli, a ako vidieť, je to obrovský problém,“ hovorí riaditeľ Výskumného ústavu dopravného Ľubomír Palčák.

Problémy so svetelnou signalizáciou na križovatke Košická trvajú už päť rokov, spôsobuje ich chybné nainštalovanie elektrorozvodov. Stačí, aby zapršalo alebo snežilo, a voda začne zatekať do káblov, ktoré sú v zemi. Semafory potom prestávajú fungovať.

Po oprave by to už malo byť minulosťou. „Stavebná úprava spočíva vo výmene nevyhovujúceho asfaltového krytu vozovky pokládkou nového asfaltobetónového krytu a tiež v komplexnej rekonštrukcii cestnej svetelnej signalizácie,“ informovala Zuzana Hromcová, hovorkyňa Slovenskej správy ciest.

Pracovníci už minulý týždeň zarezávali do asfaltu indukčné slučky, ktoré by mali umožniť dynamické riadenie križovatky. „Je to najmodernejší systém riadenia dopravy, kedy je zelená prerozdelená v závislosti od dopravy z jednotlivých smerov,“ uviedol Alfonz Lančarič, výkonný riaditeľ spoločnosti ALAM, ktorá realizuje opravu križovatky v Žiline.

Okrem výmeny káblových rozvodov sa vymení v niektorých úsekoch aj asfaltový koberec (ulice Ľavobrežná a Nemocničná). To si vyžiada aj väčšie dopravné obmedzenia. Doposiaľ bola znížená rýchlosť na 30 km/h, no pri výmene asfaltu na Nemocničnej ulici bude potrebná aj uzávierka jednotlivých jazdných pruhov.

Najdôležitejšie obmedzenia čakajú vodičov zrejme na prelome septembra a októbra, keď bude treba vypnúť aj samotné semafory. „Svetelná signalizácia by mala byť vypnutá a dopravu riadiť polícia. Bude aj čiastočná uzávierka určitých smerov pre zjednodušenie riadenia dopravy,“ doplnil Lančarič s tým, že práce v križovatke by chceli ukončiť už v októbri, ak to počasie umožní.

V okolí Žiliny je niekoľko kritických úsekov, kde sa vodiči na trase Bratislava – východ republiky výraznejšie zdržia najmä v časoch dopravnej špičky. Hneď prvé zdržanie je v Strážove, kde sa zjazd z diaľnice končí pri semaforoch. Nasleduje križovatka Košická a obchádzka mosta pri Stráňavách. „A potom je tu Strečno, čo je dlhodobo kritický úsek. V podstate celý úsek cesty I/18 od Žiliny až k napojeniu diaľnice je problematický,“ uzatvára Palčák s tým, že jediným riešením týchto dopravných problémov je dokončenie diaľnice.

Dopravné obmedzenia v okolí Žiliny:

  • Diaľnica D1 a D3 v úseku Hričovské Podhradie – Žilina (cca 2 km, práce spojené s výstavbou D1): doprava presmerovaná prenosnými dopravnými značkami do ľavého jazdného pásu. Obmedzenia potrvajú do 14. novembra
  • Žilina, križovatka Košická (oprava semaforov): rýchlosť je znížená na 30 km/h, dopravné obmedzeniach v jazdných pruhoch sú organizované podľa stavebných prác, rekonštrukcia potrvá do októbra, resp. novembra, už tento víkend by sa mal meniť asfalt na Nemocničnej ulici.
  • Obchádzka mosta Zlatné, Stráňavy: cestná doprava pre oba smery je z cesty I/18 odklonená na cestu 3. triedy, kde je znížená rýchlosť na 50 km/h, práce by sa mali skončiť v decembri.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Žilina #diaľnica D1 #križovatka #dopravné zápchy