Zo smrti chlapčeka obvinili otca

Za smrť štvormesačného chlapčeka vzal zodpovednosť otec. Na polícii vypovedal, že na krátky čas ponechal syna na prebaľovacom pulte, ktorý bol uložený na práčke, a šiel po plienku. Keď sa vrátil, syn už ležal na zemi. Záchranku nevolal, lebo dieťa nemalo na sebe známky poranenia. Večer prestalo dýchať.

23.09.2014 12:00
banská bystrici, detská fakultná nemocnica, deti, Foto:
V banskobystrickej detskej nemocnici včera rozhodovali o odpojení dieťaťa od prístrojov.
debata

Od minulého týždňa leží chlapček v stave klinickej smrti v banskobystrickej fakultnej nemocnici. Jeho základné funkcie udržiavali iba prístroje. V čase našej uzávierky rozhodovali lekári o jeho odpojení. Potom ho vyhlásia oficiálne za mŕtveho.

„Mozgová smrť je stav, ktorý je nezlučiteľný so životom. Na prístrojoch dieťatko bolo udržiavané z toho dôvodu, že mozgová smrť sa musí potvrdiť opakovaným vyšetrením špecialistov,“ vysvetlil riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici Ján Nosko.

Prípad chlapčeka otriasol celým Slovenskom. Do nemocnice ho doviezli s opuchom mozgu, v krvi mu však lekári našli zvyšky drogy, amfetamínu. Ako sa tam dostala, polícia zatiaľ nechce povedať. Obaja rodičia tridsiatnička Silvia a štyridsiatnik Miroslav z Prievidze boli závislí od drog a podľa polície ich aj predávali. Poznala ich polícia a dohliadal na nich aj sociálny úrad. Spolu mali dve malé deti.

Polícia prípad vyšetruje od minulého štvrtka, keď prijala trestné oznámenie v súvislosti s úmrtím dieťaťa. Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Eleny Antalovej vyšetrovateľ v sobotu obvinil 43-ročného Miroslava z prečinu ublíženia na zdraví. Matka bola prepustená, pretože podľa dôkazov ju ďalej nemohli zadržiavať. Viac informácií polícia neposkytla.

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Prievidzi rodinu eviduje už od roku 2009. Odvtedy preveroval úroveň starostlivosti o deti. „Intenzívnejšie boli v rodine vykonávané opatrenia od narodenia maloletého Matiasa, t. j. od roku 2013 (staršieho syna pozn. red.),“ povedala pre denník Pravda Jana Lukáčová z kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave. Prácu s rodinou sťažovala zhoršená spolupráca s rodičmi detí. Nad výchovou detí súd tento rok určil dohľad. „Situácia v rodine detí nebola natoľko ohrozená, aby si vyžadovala vyňatie detí z rodiny,“ vysvetlila Lukáčová.

Aj lekárka detí podľa Antalovej konštatovala, že spolupráca s rodičmi a úroveň starostlivosti o deti je zo zdravotného hľadiska na dobrej úrovni, detí neboli zanedbávané. Nemocnica s poliklinikou Bojnice uviedla, že dnes štvormesačné dieťa i jeho starší brat sa narodili bez známok abstinenčného syndrómu. So starostlivosťou o deti pomáhali aj starí rodičia, s ktorými sociálny úrad takisto intenzívne spolupracoval.

Úrady teda tvrdia, že rizikovú rodinu monitorovali a že o deti bolo postarané. Ak je to tak, tak potom, ako sa do tela dieťaťa dostali drogy? Odpoveď azda prinesie ďalšie vyšetrovanie. Opuch mozgu, ktorý mal chlapček, môže, ale aj nemusí potvrdiť výpoveď otca. Ak padne dieťa z výšky jedného metra, nemusí sa stať nič, ale môže sa stať všetko. Takto to hodnotí pediater Mário Moro. „Vo väčšine prípadov je to tak, že dieťatku sa nič nestane. Jeho telo aj hlavička sú také plastické a riziko úrazov pri páde na hlavu je u detí menšie než u dospelého človeka,“ povedal Moro. Podľa neho záleží aj na tom, na aký podklad dieťa padne. „Ak išlo o nejakú tvrdú dlažbu, je to predsa len pád na hlavu, nedá sa vylúčiť zakrvácanie do mozgu,“ dodal. Pripomenul, že deti od 4–5 mesiaca sa začínajú aj pri prebaľovaní točiť, rodič je stále v tom, že dieťa zostane ležať.

Mozgová smrť

Všetky orgány pracujú, okrem mozgu, ktorý riadi všetky procesy v tele. Za dieťa v podstate fungujú prístroje, mozog sa nedá navrátiť do stavu funkčnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #otec #mozgová príhoda #bábätká