Dlžníkom nepomáhajú ani splátkové kalendáre

Stovky splátkových kalendárov za milióny eur. Sociálna poisťovňa každý rok vychádza v ústrety dlžníkom, ktorí načas nezaplatia poistné či pokuty. Dlžnú sumu im rozdelí a za 10-percentný úrok umožní splácať viac ako rok. Takmer polovica ľudí však nezvláda platiť ani nižšie sumy a končí u exekútora.

27.09.2014 06:00
sociálna poisťovňa Foto:
Ilustračné foto.
debata (62)

Na pokraj krachu sa so svojím kníhkupectvom dostala aj živnostníčka Iveta zo stredného Slovenska. Vlani v jej blízkosti vyrástla pobočka veľkej siete kníhkupectiev, ktorej nedokázala konkurovať. Snažila sa stlačiť ceny, dostala sa však do ešte väčších problémov.

„Tržby boli mizerné, čo sa odrazilo na ponuke. Nedokázala som nakúpiť knihy, ktoré si ľudia pýtali. A keď neboli knihy, nezlepšovala sa ani tržba. Bola som nahratá,“ spomína. Všetky peniaze, ktoré mala odložené, investovala do nového tovaru. Keď jej niečo ostalo, zaplatila nájom. Odvody do Sociálnej poisťovne boli na poslednom mieste.

„Stále som si hovorila, že dlhy doplatím, keď sa mi začne dariť. Ale to bolo v nedohľadne. Suseda, ktorá zažila niečo podobné, ma varovala, aby som zašla do poisťovne a dohodla sa s nimi. Poslúchla som ju a nastavili mi splátkový kalendár na 60 eur mesačne. Ale ja som nemala ani na to,“ priznáva. So splácaním jej museli pomôcť príbuzní.

S podobnými prípadmi sa Sociálna poisťovňa stretáva často. Len za minulý rok povolila dlžníkom takmer 1 400 splátkových kalendárov za 5 miliónov eur. Vyše 500 z nich muselo byť zrušených, poistenci totiž nevládali platiť ani dohodnuté sumy.

„Napriek tomu sa plnenie splátkových kalendárov v porovnaní s minulými rokmi zlepšuje. Ľudia ich nerušia tak často,“ reaguje hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

O splátkový kalendár možno požiadať v čase, keď ešte dlhy nie sú postúpené na vymáhanie. Podmienkou poskytnutia je, aby si poistenec poctivo platil aktuálne odvody a zdokladoval, prečo dlh nemôže uhradiť jednorazovo. Splácanie môže byť rozvrhnuté najviac na 18 mesiacov. Dlžník však musí splátky posielať včas a v dohodnutej sume. Úroky sú vo výške 10 percent zo sumy.

„Ak poistenec neplatí, Sociálna poisťovňa mu oznámi, že ruší povolenie splácania. Následne ho vyzve na zaplatenie dlžnej sumy,“ vysvetľuje Višváder. V opačnom prípade pohľadávka do piatich dní skončí u exekútora.

Podľa Violy Kromerovej zo Slovenského živnostenského zväzu sú najmä živnostníci a malé podniky najcitlivejšie na trhové zmeny. Ohroziť ich môže aj jedna nezaplatená faktúra. Oproti veľkým firmám sú však najdisciplino­vanejší, a keď môžu, svoje záväzky si platia včas. „Odpustky sa dávajú len veľkým, tí malí trpia. Ak im nezaplatia väčšie firmy, odrazu nemajú ani na odvody. Darmo im nastavia splátkový kalendár, ak nemajú peniaze. Nastúpil tu veľmi ťažký život, zvykajme si,“ hovorí Kromerová.

Už to, že zamestnávateľ požiada o splátkový kalendár, svedčí o jeho zodpovednosti a snahe riešiť problém s platením. Myslí si to prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka. „Stačí jedno zakolísanie alebo napojenie na veľkú krachujúcu firmu a malé podniky majú problém. Musia nejako fungovať, preto ako prvé žiadajú o splátkové kalendáre,“ uzatvára Machunka. <pe>

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #exekúcie #finančné problémy #sociálne odvody #splátky