Za dom pre týrané ženy budú bojovať aj na súde

Osud domu v prešovskej mestskej časti Šidlovec, ktorý má prichýliť týrané ženy, zostáva otvorený. Mestský úrad zaevidoval dve petície. Jedna je proti nemu a druhá toto zariadenie podporuje. Na septembrovom zasadnutí zastupiteľstva táto otázka už prerokovaná nebola. O tom, ku ktorej z petícií sa mesto prikloní, rozhodnú poslanci, ktorí vzídu z novembrových komunálnych volieb.

27.09.2014 13:00
Domáce násilie, znásilnenie, týranie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Bývanie pre ženy v núdzi má vzniknúť v budove bývalej škôlky. Od mesta si ju prenajalo združenie MyMamy. Na rekonštrukciu si už začalo vybavovať povolenia. Objavila sa však petícia časti obyvateľov Šidlovca, ktorí týrané ženy vo svojom okolí nechcú. Združenie zorganizovalo protipetíciu.

„Máme platnú nájomnú zmluvu, kde sú stanovené aj podmienky odstúpenia, aj zrušenia. Hneď ako bude stavebné povolenie právoplatné, pokračujeme v riešení stavby a vo verejnom obstarávaní,“ odpovedala projektová manažérka združenia MyMamy Iveta Baranová na otázku, čo budú robiť ďalej.

Hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová k problému povedala, že uznesenie o prenájme budovy pre združenie MyMamy stále platí. „Obe petície sú v úrade a plynie lehota na ich vybavenie. Sú zaevidované a podľa predmetu sú prisúdené príslušnému orgánu na vyjadrenie sa,“ dodala hovorkyňa. Úrad má 30 dní na to, aby sa ku petícii vyjadril, táto lehota sa však môže predĺžiť o ďalší mesiac. Podľa Veroniky Kmetóny Gazdovej nie je jasné, aký postup si mesto zvolí.

O zrušení nájomnej zmluvy samospráva neuvažuje. „Zastupiteľstvo nájom zrušiť môže, ale takýto návrh mu dosiaľ predložený nebol,“ dodala hovorkyňa.

Združenie do prestavby škôlky od minulého roku investovalo skoro 50-tisíc eur. O prenájom je pripravené naďalej bojovať. „Ak nové zastupiteľstvo nájomnú zmluvu zruší, začne nám plynúť ročná výpovedná lehota a budeme to riešiť súdnou cestou,“ oznámila Baranová.

Obyvatelia Šidlovca podľa nej nemajú presné informácie, aké zariadenie plánuje združenie zriadiť. „Je to aj vizitka poslancov, ako dokázali osloviť svojich občanov,“ myslí si manažérka. Zariadenie núdzového bývania poslúži nielen týraným ženám, ale poskytne priestor aj na poradenstvo pre deti, ktoré sa stali obeťami násilia. „Vytvorené priestory budú môcť využívať aj obyvatelia mestskej časti,“ povedala.

V prešovskej mestskej časti Šidlovec sa okolo schátranej budovy bývalej materskej školy začali spory. Záujmové združenie MyMamy si budovu od mesta prenajalo v júni 2013. Obyvatelia svoj nesúhlas s prevádzkou zariadenia vyjadrili v júni tohto roka. Ich prvú petíciu zastupiteľstvo považovalo za neopodstatnenú.

Ako protest spísali petíciu na pozastavenie prenájmu aj druhý raz v auguste. Prešovčania majú obavy, že by sa v mestskej časti mohla zvýšiť kriminalita, hluk a vytvorili by sa rôzne asociálne skupiny.

Ako odpoveď združenie MyMamy spustilo „protipetíciu“, kde žiadali dodržanie podmienok, ktoré boli v nájomnej zmluve stanovené. „Nevedeli sme zvoliť inú možnosť, radšej by sme sa priklonili ku komunikácii,“ vysvetlila Baranová. O rozhovor s obyvateľmi Šidlovca sa podľa jej slov pokúsili niekoľko ráz. Tí však záujem neprejavili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #týranie #domáce násilie #Prešov #petícia #komunálne voľby