Priechod Veľké Slemence - Mali Selmenci obnovili

Hraničný priechod pre peších a cyklistov medzi Slovenskom a Ukrajinou Veľké Slemence – Mali Selmenci dali slávnostne do užívania po ukončení rekonštrukčných prác.

26.09.2014 16:49
debata (4)

Tohto roku cez priechod prešlo 52-tisíc ľudí. Hraničný priechod Veľké Slemence – Mali Selmenci zrekonštruovali v rámci projektu Modernizácia a rekonštrukcia slovensko-ukrajinských hraničných priechodov. Náklady na rekonštrukciu dosiahli 365 610 eur, pričom 90 percent z prostriedkov bolo investovaných z prostriedkov Európskej únie, zvyšok zo štátneho rozpočtu.

Rekonštrukcia hraničného priechodu zvýšila komfort na vybavenie cestujúcich a zlepšili sa aj podmienky pre výkon colnej a hraničnej kontroly. Pôvodné unimobunky, ktoré slúžili deväť rokov, nahradili novými segmentmi kontajnerového typu, ktoré ponúkajú väčší priestor a komfort.

Zlepšenie priestorových podmienok umožňuje vykonávať kontrolu cestujúcich vo vnútri budovy, kým v minulosti to bolo vonku. Zároveň celý priestor hraničného priechodu zastrešili.

„Pre ľudí, ktorí tu žijú, má tento priechod veľký význam. A som rád, že na budúci rok to bude desať rokov, čo funguje. Kto pozná históriu, vie, že geopolitické záujmy tu rozdelili celé rodiny. Otvorenie tohto priechodu začalo spájať rodiny i ostatných ľudí. Čo bolo prianím mnohých, sa stalo realitou,“ povedal podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír.

Dodal, že z doterajších skúseností vyplýva, že tam, kde sa na Slovensku stavali hraničné priechody, neskôr sa tieto budovy stali zbytočnými. Vyslovil presvedčenie, že tak sa môže stať aj na tomto hraničnom priechode. „Myslím si, že ten čas nie je od nás veľmi ďaleko,“ povedal Kažimír.

Ako uviedol starosta Veľkých Slemeniec Ľudovít Tóth, zriadenie priechodu uľahčilo život tunajším ľuďom v malom prihraničnom styku i turistom. „Priechod využívajú aj ľudia zo vzdialenejších regiónov. Chodia sem z Bardejova, Svidníka, Košíc najmä za nákupmi, pretože na ukrajinskej strane je lacnejšie,“ povedal Tóth.

Prezident finančnej správy František Imrecze uviedol, že už rekonštruovali slovensko-ukrajinské hraničné priechody v Ubli, Maťovciach a na rade je Vyšné Nemecké. Rekonštrukcie sa robia v rámci projektu ENPI – Modernizácia hraničných slovensko-ukrajinských priechodov s celkovým príspevkom EÚ vyše 6,7 milióna eur.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #hraničný priechod #Veľké Slemence