Ako sa závislý otec postará o syna?

Prepustiť na slobodu človeka, ktorý má problémy s drogami a je obvinený z usmrtenia svojho syna Klaudiusa, len na základe jeho čestného vyhlásenia?

28.09.2014 16:00
debata (3)

Takýto kontroverzný počin urobil Krajský súd v Trenčíne. Stačil mu sľub 43-ročného Miroslava, že nebude brať drogy. Psychiater však tvrdí, že skončiť so závislosťou sa nedá zo dňa na deň. Na to treba liečenie, a to mu súd nenariadil.

Súd tiež nebral do úvahy, že štvormesačný Klaudius, ktorý, ako tvrdí otec, spadol z prebaľovacieho pulta, mal v krvi zvyšky pervitínu. Muž sa pritom chce starať o svoje ďalšie dieťa, ročného Matiasa. Rodina je komplikovaná aj tým, že Miroslavova partnerka Silvia a matka Matiasa a Klaudiusa je závislá od drog tiež.

Pojednávanie na trenčianskom súde bolo tento štvrtok a prokurátor navrhoval pre Miroslava väzbu aj preto, že sa stará o druhé dieťa. „Z toho mám obavy,“ povedal na súde prokurátor.

Okrem toho Miroslav bol v minulosti viackrát trestaný. „Súd obvineného nevzal do väzby z dôvodu, že prijal písomný sľub obvineného a väzbu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka, v rámci ktorého uložil obvinenému zákaz požívať akékoľvek omamné a psychotropné látky,“ zhodnotil rozhodnutie súdu Ronald Kutiš, prokurátor Krajskej prokuratúry v Trenčíne.

Dodal, že proti rozhodnutiu krajského súdu nie je prípustný riadny opravný prostriedok Hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus hovorí, že zákaz brať drogy môže byť pre obvineného silnou motiváciou, aby sa im vyhýbal. „Pokiaľ tento zákaz poruší, bude vzatý do väzby,“ povedal Tarabus.

Psychiater a primár Centra pre liečbu drogových závislostí v Banskej Bystrici Martin Somora tvrdí, že ak je niekto aktívny užívateľ drog, tak nie je jednoduché prestať s nimi zo dňa na deň. Pri pervitíne je bežné, že ho ľudia neužívajú denne, ale v etapách a dokážu prerušiť užívanie na nejaký čas. Potom sa rýchlo k drogám opäť vracajú.

„To je základný problém závislosti. Závislý len málokedy dokáže prestať úplne sám od seba,“ uviedol psychiater. Ak chce obvinený dokázať, že je čistý, mal by podľa psychiatra postúpiť liečbu, kde by napríklad už toxikologickými kontrolami moču vedel deklarovať, či to tak je, alebo nie.

Ak obaja rodičia aktívne užívajú drogy, nedá sa podľa Somoru predpokladať, že sa dostatočne postarajú o deti. „Vo všeobecnosti spôsob života človeka závislého od drog je taký, že jednoducho to nie je možné, aby sa dvaja partneri vo fáze aktívnej závislosti venovali aj výchove dieťaťa, aj užívaniu drog, je to veľmi zložité,“ upozornil.

Jana Lukáčová z kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny tvrdí, že chlapec Matias už nie je u svojich rodičov. „Podľa predbežného opatrenia, ktoré súd vydal ešte minulý týždeň, je chlapec v starostlivosti starej matky,“ uviedla Lukáčová. O tom, či tam aj natrvalo zostane, alebo sa vráti k rodičom, bude rozhodovať ešte súd.

Sociálny úrad v Prievidzi pár sleduje už viac ako päť rokov, okrem dvoch chlapcov Silvia mala ešte jedného syna s predchádzajúcim partnerom. Podľa Lukáčovej situácia v rodine nebola natoľko ohrozená, aby si vyžadovala vyňatie detí z rodiny. V tom čase bolo o deti riadne postarané.

Polícia prípad naďalej vyšetruje. Predbežné výsledky o tom, ako došlo k poraneniu hlavy, ktoré bolo príčinou úmrtia, uvádzajú, že skutok sa mohol stať tak, ako ho opisuje otec chlapčeka. Polícia však stále nepovedala, ako sa dieťatku do tela dostali drogy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #závislosť