Prezident Kiska vymenoval Švecovú za šéfku Najvyššieho súdu

Nová predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová dostala podľa prezidenta Andreja Kisku mandát a príležitosť na obnovenie dôvery verejnosti v slovenskú justíciu. Vyhlásil to pri jej dnešnom vymenovaní do funkcie. Podčiarkol, že jej menovanie je preto výnimočné nielen pre NS SR a celú justíciu, ale doslova pre celé Slovensko.

02.10.2014 16:25 , aktualizované: 19:21
Andrej Kiska, Daniela Švecová Foto: ,
Prezident Andrej Kiska vymenoval Danielu Švecovú za predsedníčku Najvyššieho súdu.
debata (4)

Zvolenie Švecovej bolo podľa hlavy štátu „ prijaté s nádejou, že sa skončí jedna éra v našej justícii“ a že k tomu nová šéfka „prispejete svojou autoritou, osobným nasadením, životnou skúsenosťou, rozvahou, a ak treba, tak aj odvahou“.

Prezident verí, že Švecová dokáže ustrážiť nezávislosť a nestrannosť najvyššieho súdu. Tiež, že z našej najvyššej súdnej inštitúcie už nebude počuť hlasy o diskriminačnom prístupe vedenia. Prezident Kiska zároveň vyjadril nádej, že najvyššiemu súdu sa pod vedením Švecovej podarí prispieť k predvídateľnosti práva a k právnej istote na Slovensku a bude zjednocovať výklad zákonov a iných záväzných právnych predpisov.

Nová predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová zdôraznila, že jej cieľom v novej funkcii je zvýšiť dôveryhodnosť súdu. „Treba zrýchliť súdne konanie a zvýšiť jeho kvalitu,“ doplnila. Zároveň uviedla, že je za nulovú toleranciu korupcie. Konkrétne kroky zatiaľ nespresnila, lebo sa musí zoznámiť s agendou, preštuduje si spisy a potom uvidí, čo urobí. Dodala ale, že súd je zasypaný množstvom agendy. Najhoršia je situácia na civilnom úseku, kde bolo k minulému mesiacu 5 000 nevybavených vecí. Na správnom kolégiu to bolo 3 100, na obchodnom 3 500 a na trestnom 250, konštatovala.

Najvyšší súd je najvyšším orgánom súdnej moci na Slovensku. Rozhoduje o opravných prostriedkoch podaných proti rozsudkom (prípadne iným rozhodnutiam) vydaným nižšími súdmi. V rozsahu svojej právomoci zabezpečuje jednotný výklad zákonov. Momentálne na ňom pracuje 79 sudcov. Sú tam štyri kolégiá – občianskoprávne, obchodnoprávne, správne a trestnoprávne.

JUDr. Daniela Švecová sa narodila 19. júla 1951 v Nových Zámkoch. V roku 1974 ukončila štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V roku 1977 vykonala rigoróznu skúšku a v roku 1986 II. atestáciu v rámci rezortu ministerstva spravodlivosti.

Od roku 1974 pracovala na Okresnom súde v Trnave ako justičná čakateľka. Od roku 1975 bola predsedníčkou senátu na tomto súde a v rokoch 1980–81 predsedníčkou senátu na Okresnom súde v Nových Zámkoch. V rokoch 1981–90 pracovala na Krajskom súde v Bratislave, najskôr ako sudkyňa, neskôr ako predsedníčka senátu. Od roku 1991 pracuje na Najvyššom súde v Bratislave, do 1. januára 1999 ako sudkyňa a od 1. januára 1999 ako predsedníčka senátu.

Súdna rada zvolila Danielu Švecovú za podpredsedníčku Najvyššieho súdu SR 2. mája 2005. Na tomto poste skončila v máji 2010, pričom sa už pred koncom svojho funkčného obdobia uchádzala o post kandidátky na funkciu podpredsedníčky aj na ďalšie obdobie, ale súdna rada ju nezvolila.

Švecová od 2. októbra 2007 do 2. októbra 2012 pôsobila aj v Súdnej rade.

Súdna rada zvolila Danielu Švecovú za predsedníčku Najvyššieho súdu v opakovanej voľbe 16. septembra 2014, podporilo ju 11 členov rady. Ako kandidátku ju navrhli Sudcovská rada Krajského súdu v Trnave a viacerí sudcovia najvyššieho súdu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Andrej Kiska #Daniela Švecová