Frešo ako predseda SDKÚ neustúpi, napísal straníkom

Odpoveďou predsedu Pavla Freša po fiasku na kongrese SDKÚ je list, ktorý poslal straníkom. V ňom zdôrazňuje, že ako jej šéf nemieni skončiť. Svojich oponentov nazýva "vyslúžilými funkcionármi". Viacerí členovia z SDKÚ potvrdili, že nechápu, o čo Frešovi v liste ide. Podľa nich je teraz prioritou nájsť spôsob, ako stranu čo najskôr sfunkčniť. Riešiť to chcú na prezídiu.

03.10.2014 12:30
Pavol Frešo, snem SDKÚ Foto: ,
Pavol Frešo (na snímke z kongresu SDKÚ) z funkcie predsedu strany nemieni odstúpiť.
debata (9)

Na kongrese strany, ktorý bol minulý víkend v Senici, sa jej členovia neúspešne pokúsili odvolať Freša z funkcie predsedu strany. Nakoniec odstúpili traja podpredsedovia strany Viliam Novotný, Martin Fedor a Ivan Štefanec, čím zastavili chod strany.

Frešo v liste píše, že strana sa dostala do bodu, kde sa musí rozhodnúť, akým smerom sa vydá. Buď pôjde cestou zákulisných hier či rozdávania funkcií medzi vyslúžených funkcionárov, alebo bude pracovať na opätovnom získavaní dôvery voliča. „Vyslúžilý funkcionár si nevie získať dôveru voličov ani dôveru aktívnych spolustraníkov,“ napísal. Ako príklad uviedol už bývalého podpredsedu Viliama Novotného, ktorého nezvolili do mestského zastupiteľstva v Košiciach so silnou pravicovou voličskou základňou.

Spomenul aj podpredsedov, ktorí sa vzdali na kongrese svojich funkcií. „Namiesto upokojenia situácie, zjednocovania a jasného signálu pre voliča sa snažia ďalej destabilizovať situáciu zvolávaním iných straníckych orgánov s jediným cieľom, zbaviť sa predsedu. Odkazujem im: Páni, neustúpim ani o krok,“ upozornil Frešo.

Novotný reagoval na Frešov list zaslaním otvoreného emailu. „Napísal som mu, že nerozumiem, prečo sa teraz začal venovať boju s vnútorným nepriateľom, keď je strana nefunkčná. A najmä mi uniká koncovka, čo tým chce dosiahnuť. Chce, aby tri štvrtiny delegátov, ktorí mu vyslovili nedôveru na kongrese, zo strany odišli?“ pýta sa.

Bývalému podpredsedovi Jozefovi Mikušovi, ktorý z funkcie odstúpil v júni, tiež nebolo jasné, čo chcel Frešo listom docieliť. Poznamenal, že to isté, čo je v liste, hovoril aj na kongrese. Podľa neho je dôležitejšie, že strana, ktorá má dnes len predsedu, riaditeľa kancelárie, predsedu poslaneckého klubu a prezídium, ktoré tvoria krajskí predsedovia, nemôže v tomto režime dlhodobo fungovať. „Frešo však s prezídiom evidentne nekominukoval aj predtým, lebo nebolo zvolané od 2. júna až do času pred kongresom. Už pred odchodom troch podpredsedov teda fungoval samostatne,“ podotkol.

Pravda oslovila Freša s otázkou, čo mienil listom dosiahnuť. Do uzávierky však neodpovedal. Nereagoval ani na to, ako chce riešiť chod strany. Naposledy pre Pravdu povedal, že ide o dlhší proces. „Strana má svojho štatútára, má kanceláriu, venuje sa voľbám,“ povedal začiatkom týždňa.

Skupina krajských predsedov po utajenej porade v utorok informovala, že požiada Freša o zvolanie straníckeho prezídia. Na ňom chcú vyriešiť, čo ďalej.

Prezídium sa má podľa Novotného zísť na budúci týždeň. Frešo, ktorý ho podľa stanov môže zvolať, však na ich požiadavku zatiaľ nereagoval. Stanovy dovoľujú, aby jedna tretina členov zvolala zasadnutie straníckeho orgánu v prípade, ak to predseda neurobí. „Či sa to ale vzťahuje, alebo nevzťahuje aj na prezídium, na to môže dať odpoveď súd. Je aj taká možnosť, že sa obrátime na súd,“ podotkol Novotný.

Podľa neho existuje viacero spôsobov, ako obnoviť chod strany. Ústredná rada napríklad môže obsadiť funkcie chýbajúcich podpredsedov a generálneho sekretára. Podľa stanov je tiež možné zbaviť predsedu výkonu jeho práv, ak paralyzuje fungovanie orgánov. Novotný však poznamenal, že dáva prednosť schodnejším spôsobom, než pripraviť Freša o členstvo v strane. Aj ďalší z bývalých podpredsedov Ivan Štefanec pripustil, že medzi možnosťami je aj strata členstva predsedu strany.

Funkcionára možno zbaviť členstva v SDKÚ len na návrh prezídia a následne o tom rozhoduje stranícky súd.

Politológ Michal Horský konštatoval, že rozhodnutie predsedu SDKÚ zaslať list členom strany, je dnes zbytočné komentovať. „Takéto iniciatívy iba predlžujú politickú agóniu predsedu a celej jeho strany. Predseda SDKÚ od momentu, ako sa voči nemu postavili delegáti na mimoriadnom kongrese a on nerešpektoval ich rozhodnutie, ale sa odvolal na suchú literu stanov vlastnej strany, je politickou mŕtvolou,“ povedal.

Na víkendovom kongrese v Senici sa vyslovilo za odchod Freša 160 delegátov, 48 bolo proti a dva hlasy boli neplatné. Na jeho odvolanie boli potrebné podľa stanov tri pätiny všetkých nominovaných delegátov, teda 200 hlasov z 333. Následne odstúpili traja podpredsedovia strany Viliam Novotný, Martin Fedor a Ivan Štefanec, ešte predtým generálny sekretár Štefan Kužma.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Politické strany #SDKÚ #odvolávanie #Pavol Frešo #Viliam Novotný