Vykrádačov histórie nezastaví ani hrozba väzenia

Aj keď má Slovensko jeden z najtvrdších zákonov v Európe pre vykrádačov zrúcanín a archeologických nálezísk, vo väzení zatiaľ neskončil takmer nikto. A podobne to zrejme dopadne aj v kauze najväčšieho úlovku nelegálne nazbieraných artefaktov, ktoré polícia zaistila začiatkom roka v rodinnom dome v Bolerázi pri Trnave. Hoci včera padlo v tomto prípade obvinenie s hrozbou väzenia na päť rokov, vykrádač môže podľa odborníkov vyviaznuť s podmienkou.

03.10.2014 14:30
Molpír, hradisko, tabuľa Foto: ,
V zbierke obvineného detektoristu boli aj predmety, ktoré mohli pochádzať z lokality Molpír, starobylého hradiska nad obcou Smolenice.
debata (20)

Išlo o 1 029 vzácnych mincí, desiatky prsteňov, krížikov, slovanskú hrivnu z 9. storočia a o bojovú sekeru bradaticu. Bolo toho toľko, že polícia hovorila o archeologickom objave storočia, pričom znalcovi trvalo niekoľko mesiacov, kým všetko ohodnotil približne na 6 700 eur. Pritom strata historických súvislostí, ktoré sa viazali k predmetom a miestam, kde ležali, je nevyčísliteľná.

Tieto artefakty už nemajú podľa odborníkov šancu čosi povedať o histórii Slovenska, pretože ten, kto ich zozbieral, si neviedol ani len jednoduché záznamy o lokalitách. Odhaduje sa, že niektoré predmety boli aj z okolia Bohdanoviec nad Trnavou, kde sú náleziská z bronzovej doby a germánske sídla z rímskych čias.

Všetky veci podľa polície nelegálne nazhromaždil a pomocou detektora kovov vyhľadával iba 23-ročný mladík z Bolerázu. „Vyšetrovateľ ho v týchto dňoch obvinil z prečinu poškodzovania a znehodnocovania archeologického dedičstva. Teraz mu môže hroziť trest odňatia slobody na jeden až päť rokov,“ informovala včera hovorkyňa trnavskej polície Mária Linkešová.

Medzi zaistenými predmetmi boli napríklad aj bronzové strelky – skýtske hroty šípov, ktoré mohli teoreticky pochádzať aj z lokality Molpír. Je to najvýznamnejšie kniežacie sídlo na západnom Slovensku zo staršej železnej doby a zároveň národná kultúrna pamiatka. Za jej poškodzovanie hrozí päť až desať rokov. No nepodarilo sa dokázať, či muž kopal aj na tomto mieste.

Aj napriek mladému veku nie je tento človek pre policajtov a archeológov nováčik. Pri prečesávaní polí s detektorom ho prichytili už štyrikrát. V prvom prípade dostal pokutu od Krajského pamiatkového úradu Bratislava za to, že používal detektor v okolí Budmeríc. Mladík neskôr neváhal napadnúť archeológa, ktorý ho prichytil po druhýkrát. Po treťom prichytení dostali policajti povolenie na domovú prehliadku. A hoci mu pri nej zhabali jeho špeciálne vybavenie, detektoristu to neodradilo a o už niekoľko dní vyhľadával na poliach ďalej s požičaným detektorom. Tentoraz si ho všimla hliadka z Trstína.

Aj tento prípad podľa archeológa Matúša Sládka z Krajského pamiatkového úradu v Trnave dokazuje, že hľadanie cenností ukrytých v zemi môže u niektorých prekročiť hranicu obyčajnej vášne. „Je to možno až choroba. Detektoristi hovoria, že aj keby sa za to strieľalo, neprestanú. Hľadanie je adrenalín. Každý desiaty nález môže byť minca a to človeka popoháňa. Je to niečo, ako keď začnete stávkovať a občas vyhráte,“ naznačil.

Vzácne artefakty sa predávajú v takzvanej šedej zóne na bežných starožitníckych burzách po dedinách. „Hoci 99 percent tvorí legálny tovar, sú tu ľudia, ktorým keď začnete klásť tie správne otázky, vytiahnu vám spod pultu veci, že odborník zažíva infarktové stavy,“ opisoval Sládok. Stačí, že človek predá na čiernom trhu jednu vzácnu bronzovú prilbu za desaťtisíc eur a má zarobené na celý rok.

Zadržaných detektoristov je podľa policajných kuloárov ako šafranu. A drvivá väčšina obvinených nakoniec vyviazne s podmienkou. Podobný záver načrtávajú oslovení advokáti a odborníci aj v najnovšom prípade mladíka z Bolerázu, keďže muž nebol doteraz súdne trestaný a súd môže prihliadnuť aj na jeho vek. „Nie je vylúčené, že sa to skončí iba podmienečným trestom. Avšak o jeho vine rozhodne súd,“ skonštatoval Tomáš Michalík, expert na právo a archeológiu.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #súd #archeológia #história #artefakty