Mladež SDKÚ sa zmení na občianske združenie

Združenie mládeže SDKÚ Nová Generácia sa zmení z mládežníckej organizačnej štruktúry SDKÚ na občianske združenie.

04.10.2014 14:21
debata (22)

Samostatne bude môcť Nová Generácia pôsobiť len po zmene stanov. Nová Generácia nemá právnu subjektivitu, zo stanov funguje ako mládežnícka organizácia SDKÚ ako organizačná štruktúra strany. Predseda Novej Generácie Tomáš Smutný vysvetlil, že v nedeľu na kongrese v Trebišove by Nová Generácia mala odhlasovať formálne vystúpenie z SDKÚ a spolu s ním aj zmenu stanov, z ktorých vypadne zmienka o tom, že ide o združenie a štruktúru SDKÚ. Mladí sa pretransformujú na občianske združenie, ministerstvo vnútra už organizácia požiadala o zaregistrovanie OZ Nová Generácia – združenie mladých.

Vystúpenie Novej Generácie z SDKÚ podľa Smutného umožňuje skutočnosť, že stanovy SDKÚ nikde explicitne neuvádzajú, že Nová Generácia je mládežnícka organizácia strany. O tom, že Nová Generácia je mládežníckou organizáciou SDKÚ, hovoria stanovy samotnej Novej Generácie. Ak si organizácia zmení stanovy, bude môcť podľa Smutného pôsobiť samostatne. Mládežníci odchodom prídu o miesto v Prezídiu SDKÚ a aj o miesto na parlamentnej kandidátke strany. „Nám nejde o funkcie. Na kongrese navrhnem nový program. Budeme pravicovou mládežníckou organizáciou, najbližšie obdobie sa ale nebudeme viazať na žiadnu konkrétnu stranu,“ konštatoval Smutný. Mládežníci podľa neho musia odísť z SDKÚ, pod predsedom Pavlom Frešom nie sú ochotní pracovať.

Vo vedení Novej Generácie pôsobí aktuálne napríklad asistentka poslanca SDKÚ Viliama Novotného Jana Michaleková, ktorá je generálnou sekretárkou, podpredsedníčkou NG je zasa asistentka europoslanca strany Ivana Štefanca Lenka Kožárová. Počiatky Novej Generácie siahajú k predvolebnej kampani Mikuláša Dzurindu v roku 1998. Členmi NG boli napríklad Martin Urmanič, Tibor Šimoni, Martin Fedor, Kamil Homoľa, Peter Markovič či Zuzana Plháková.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ