Ficove slová o odpustení dlhu popudili opozíciu

Spôsob, ako premiér Robert Fico vysvetlil odpustenie dlhu viac ako 17 miliónov eur mestu Žilina za výstavbu kórejskej dediny pre automobilku Kia, vyvolal nevôľu opozície. Politici opozičných strán obvinili premiéra z vydierania občanov a zo snahy ovplyvniť ich, aby v komunálnych voľbách volili kandidátov vládnej strany, lebo inak sa pomoci nemusia dočkať.

10.10.2014 12:00
Robert Fico, Igor Choma Foto: ,
Premiér Robert Fico (vľavo) so žilinským primátorom Igorom Chomom.
debata (25)

Premiér Fico po výjazdovom rokovaní vlády v Žiline povedal, že vláda chce mestu pomôcť a ukazuje sa, aké je nevyhnutné, aby primátor, predseda samosprávneho kraja mali napojenie na vládne štruktúry alebo štruktúry parlamentu. „Práve takéto prepojenie, že pán primátor je súčasne aj poslancom parlamentu, ale aj to, že sme spoločná politická štruktúra, umožnilo prijať takéto rozhodnutia, inak by tieto rozhodnutia boli prijímané veľmi ťažko,“ vyhlásil Fico.

Po kritike premiéra šéf tlačového odboru Úradu vlády Erik Tomáš pre Pravdu reagoval, že nerozumie hysterickej interpretácii premiérových slov zo strany opozície. „Predseda vlády len narážal na aktuálnu diskusiu v parlamente o tom, či jedna osoba môže zastávať viacero funkcií a podľa neho príklad Žiliny ukázal, že ak je primátor zároveň aj poslancom parlamentu, môže lepšie pomôcť svojmu mestu,“ povedal Tomáš. Podľa neho preto Smer navrhuje možnosť zastávať viacero volených funkcií namiesto princípu jeden volený mandát stačí, ale len za jednu funkciu poberať plat a v prípade ostatných iba minimálnu mzdu.

Podpredsedníčka Mostu-Híd Lucia Žitňanská označila slová premiéra za vydieranie s tým, že na dlh Žiliny sa budú skladať obyvatelia miest, ktoré si dovolili nezvoliť za primátora kandidáta Smeru. „Vôbec nie je dôležité, aby primátori mali napojenie na vládne štruktúry, dôležité je, aby sme mali vládu, ktorá dokáže potlačiť stranícke chúťky a nastaviť transparentné pravidlá,“ uviedla včera Žitňanská.

Odpustenie dlhu neprekáža šéfovi Siete Radoslavovi Procházkovi, kritizoval však dôvody, ktoré k tomu premiéra viedli. „Ak by si Žilinčania vybrali iného primátora, vláda by pre nich nepohla prstom. Je to branie občanov za rukojemníkov straníckej politiky,“ vyhlásil Procházka. Podľa neho keby dnes Žilinu viedol nezávislý primátor, tak by vláda Smeru nechala Žilinčanov stáť nahých na mraze.

Zmierlivejší postoj zaujal podpredseda KDH Peter Belinský, ten však kandiduje za primátora Žiliny podobne ako súčasný primátor Igor Choma zo Smeru. Belinský agentúre Sita povedal, že vláda už dávno mala odbremeniť občanov Žiliny od ťažkého jarma, ktoré bolo neférové. „Preto zasadnutie vlády v Žiline beriem ako akt nápravy obrovskej krivdy a neférovosti. Verím, že to nie je predvolebná kortešačka pána Igora Chomu," poznamenal Belinský. Podľa neho princíp spravodlivosti a solidárnosti je potrebný pri správe vecí verejných, a preto Žilinčania nesmú znášať náklady za investíciu Kia, keď výhody z nej má celé Slovensko.

Politológ Michal Horský povedal, že v nadchádzajúcich komunálnych voľbách dar pre Žilinu a spôsob, ako sa o ňom premiér vyjadril, sa nemusí Smeru vyplatiť. „Výrok premiéra ako Žilinčanom odpustil dlh a zároveň ich nepriamo navádzal, aby v kampani preferovali kandidátov jeho strany, ktorí majú priamu väzbu na súčasnú vládu, je z hľadiska kampane možno dobrým vkladom pre kandidátov v regióne Žiliny, na celom Slovensku to však pre Smer vyznieva kontraproduktívne,“ zhodnotil politológ.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #dlh #Žilina #opozícia #komunálne voľby