V zime to tak hladko nepôjde, tvrdia cestári

Titul Najlepší cestár si tento rok zaslúžili dvaja východniari. Stali sa suverénnymi víťazmi Cestárskeho rodea počas desiateho ročníka Dní slovenských cestárov.

10.10.2014 15:13
cestári, zimná údržba, preteky, súťaž, nácvik Foto: ,
Preteky vodičov na vozidlách údržby ciest.
debata (2)

Súťažiaci si zmerali sily v jazde zručnosti i v paralelnom slalome. Cestári však tvrdia, že v zime to také ľahké nebude.

Prekonávanie prekážok, cúvanie do obmedzených priestorov, parkovanie a paralelný slalom dvoch vodičov pod časovým tlakom. To všetko na vozidlách zimnej údržby, ale bez snehu. „Cieľom desiateho ročníka Cestárskeho rodea je ukázať verejnosti šikovnosť našich šoférov a dokázať, že to na cestách nemajú vždy jednoduché,“ priblížil zámer podujatia prezident Slovenskej cestnej spoločnosti Ján Šedivý.

Preteky vodičov na vozidlách údržby ciest.
Preteky vodičov na vozidlách údržby ciest.
+3Preteky vodičov na vozidlách údržby ciest.

Aj napriek sťaženým súťažným podmienkam im však dnes pochopiteľne chýbalo to podstatné – sneh. Každoročne sa na slovenských cestách stretávame so situáciou, keď cestárov napadnuté množstvo snehu prekvapí.,,V zime to pôjde ťažšie, musia byť opatrnejší a je to aj o technike, ktorú majú k dispozícii," vysvetľuje Šedivý. Podľa jeho slov je problém v nedostatku financií a v tolerancii slovenských vodičov. Jednotlivé regióny nemajú dosť prostriedkov na zakúpenie dostatku vozidiel na zimnú údržbu. Cestári si preto musia stanoviť priority, ktorými sú najfrekventova­nejšie trasy.

Aj Marián Zibura, hlavný rozhodca podujatia a zakladateľ Cestárskeho rodea, vidí problém v tolerancii šoférov. „Keď chodia v decembri do Tatier s návesom a majú nasadené hladké letné pneumatiky, tam cestári nič nezmôžu,“ vysvetľuje.

Ani podľa Františka Valtera, účastníka súťaže z Bratislavského kraja, to tak hladko v zime nepôjde. „Toto je situácia, ktorá sa nedá porovnať so zimnou údržbou. Vtedy sú podmienky úplne iné,“ vysvetľuje Valter.

Každoročne sa Cestárske rodeo koná v rôznych regiónoch Slovenska, z ktorých sa najlepší prebojujú do celoslovenského kola. Tento rok akcia vyvrcholila v Bratislave, v rámci Dní slovenských cestárov 9. a 10. októbra. Podujatie organizuje Slovenská cestná spoločnosť. Minulý rok sa akcia konala v Košiciach a o rok zavíta do Žiliny.

Prvý deň účastníkov čakali odborné prednášky a v piatok si 21 cestárov zmeralo svoje sily v dvoch súťažných disciplínach.,,Naj­prv musia v jazde zručnosti jednotlivo zdolávať rôzne prekážky. Cúvajú a jazdia v obmedzených priestoroch. Pri paralelnom slalome už idú dvaja vodiči vedľa seba a zdolávajú prekážky. Za každý dotyk kužeľa sa počítajú trestné sekundy. Ich jazda musí byť nielen rýchla, ale aj hladká a bezproblémová," priblížil disciplíny Šedivý. Do druhého kola, čiže do paralelnej jazdy, sa z celkových 21 účastníkov prebojovali 16, z ktorých sa časovo najslabší postupne vyraďovali.

Jednoznačnými víťazmi súťaže sa stali cestári z Košického samosprávneho kraja. V jazde zručnosti bol najšikovnejším František Pribula a v paralelnom slalome si prvenstvo vybojoval Milan Hajdu. „Na východe máme viac horských terénov, ťažšie podmienky a sme preto viac trénovaní,“ vysvetľuje prvenstvo Hajdu.

Marián Zibura poukázal na diametrálnu odlišnosť medzi jednotlivými súťažiacimi. „Je priepastný rozdiel medzi vodičmi. Prvenstvo patrí mužom z východného Slovenska. Majú iné podmienky a sú viac trénovaní. No napriek tomu si myslím, že taká výrazná odlišnosť by nemala byť,“ hodnotí výsledok Zibura.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cestári