Výmena pozemkov pomôže vlastníkom aj Rómom

Vyše päťsto rómskych osád na Slovensku stojí nelegálne. Na pozemkoch, ktoré nepatria obyvateľom tamojších chatrčí, ale súkromným osobám, štátnym lesom či samosprávam. Táto situácia nevyhovuje nikomu.

13.10.2014 13:00
rómska osada, Krásnohorské Podhradie, dom Foto: ,
Aj rómska osada v obci Krásnohorské Podhradie leží na pozemkoch, ktoré nepatria jej obyvateľom.
debata (43)

Skutoční vlastníci nemôžu so svojím majetkom narábať a nemajú z neho nijaký úžitok. Rómom zase na ich odkúpenie chýbajú peniaze a keďže bývajú načierno, znižuje im to sociálne dávky. Nevysporiadané pozemky tiež bránia financovať rozvoj zaostalých osád z eurofondov.

Zmeniť tento stav si trúfa vládny splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák. Podľa neho by obce v spolupráci so Slovenským pozemkovým fondom mali riadnym majiteľom ponúknuť náhradné pozemky vo svojich či v susedných katastroch. Za tie pôvodné by potom od osadníkov, už za legálne využívanie stavebných parciel, inkasovali nájomné. Sociálne odkázaným by sa zrážalo priamo z dávok v hmotnej núdzi.

Pilotnú časť projektu Pollák rozbieha v obci Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava a jej rómskej osade. Z rozpočtu svojho úradu na to vyčlenil 30-tisíc eur. „Sme pripravení uskutočniť pozemkové úpravy. Štát a obec dajú k dispozícii pozemky, ktoré budeme vymieňať s vlastníkmi pozemkov pod nevysporiadanými obydliami,“ vyhlásil splnomocnenec.

Podľa sociologičky Zuzany Kusej je Pollákov plán dobrý, nie však nový, podobnú stratégiu napríklad v roku 2011 prijala Radičovej vláda. „Realizácia projektu by určite priniesla viaceré pozitívne výsledky,“ domnieva sa Kusá. Podľa nej s vymenenými pozemkami budú môcť ich vlastníci lepšie nakladať, ľahšie ich predajú či využijú inak. Ľuďom v osadách zase právne upravený vzťah k pozemkom umožní získať k dávke v hmotnej núdzi aj pravidelný mesačný príspevok na bývanie, ktorý sa dnes jednotlivcom vypláca v sume 55,80 eura mesačne a domácnostiam vo výške 89,20 eura.

„Kým bývajú v čiernych stavbách, nárok na tento príspevok nemajú,“ pripomína Kusá. Myslí si však, že štát by mal pravidlá poskytovania príspevku, ktoré sa nemenili od roku 2009, prehodnotiť a zvýšiť ho tak, aby zohľadňoval reálne náklady na bývanie. Vysporiadanie pozemkov by podľa Kusej zároveň umožnilo normálne zaviesť k rómskym obydliam elektrinu, vybudovať vodovod aj kanalizáciu, čo v terajšej situácii takisto nie je možné.

Krásnohorské Podhradie a jeho rómska osada vstúpili do povedomia verejnosti v deň marcových parlamentných volieb v roku 2012, keď údajne dve deti osadníkov svojou nedbalosťou spôsobili požiar neďalekej národnej kultúrnej pamiatky – hradu Krásna Hôrka.

O osadu sa vtedy začal zaujímať pravicový radikál Marián Kotleba. Jeden z majiteľov, keďže sa nevedel domôcť vlastníckych práv, podiel na svojom, tiež nelegálne zastavanom pozemku v osade, Kotlebovi daroval. Kontroverzný politik zakrátko do obce zvolal spriaznených extrémistov, aby vraj v osade „upratali“. Akcia sa len vďaka dohľadu policajtov zaobišla bez incidentov.

Podľa starostu Krásnohorského Podhradia Petra Bolla je Kotleba iba jedným zo zhruba 130 súkromných vlastníkov pozemkov v tamojšej osade, domov na nich postavených je asi len 60. „Majetkové vzťahy k tým parcelám sú beztak veľmi zložité. Niektoré z nich má v podielovom vlastníctve aj 10 či 12 ľudí a aj z toho plynú komplikácie pri ich užívaní,“ uvádza Bollo. Plánovaná zámena by podľa neho vlastníkom podstatne zjednodušila život, keďže každý by dostal samostatnú plochu v rozsahu svojho nároku.

Bollo preto verí, že väčšina majiteľov prejaví záujem o náhradné pozemky, aj keď pripúšťa, že nie všetci. „Konkrétny odhad hovoriť nechcem. Mnohí žijú mimo obce a ich názory nepoznám,“ uvažuje. Ďalších asi 120 chatrčí, ako dodáva, stojí na pozemkoch Lesov SR. A malý zvyšok na obecných. V súčasnosti rozbieha prípravné konanie a chystá sa vyhlásiť súťaž na realizátora výmen.

Podľa Polláka sa problém nevysporiadaných pozemkov má celkovo týkať 504 rómskych obcí. Splnomocnenec spresnil, že v blízkej budúcnosti sa zameria najmä na 150 osád, v ktorých je tento problém najvypuklejší. Zámeny podľa neho mestám a obciam otvoria aj cestu k eurofondom. „Súčasťou základného balíka na poskytnutie peňazí z EÚ je totiž práve aj usporiadanie pozemkov. Takže ak bude chcieť obec využívať eurozdroje na rómsku problematiku, bude musieť najskôr vyriešiť pozemky,“ zdôraznil.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #čierne stavby #splnomocnenec pre rómske menšiny #rómske osady #Krásnohorské Podhradie