Politikom a sudcom platy zmrazia

Poslancom, ministrom či prezidentovi na budúci rok platy neporastú. Zostať by mali na úrovni roku 2011, keď ich zmrazila vláda Ivety Radičovej.

13.10.2014 13:18 , aktualizované: 14.10.2014 10:00
debata (3)

Poslanci by tak mali dostávať na účet aj spolu s nezdanenými paušálnymi náhradami od 3 340 do 3 570 eur. Navrhuje to 19 vládnych poslancov Smeru. Zmrazenie platov takmer 2 500 verejných činiteľov má priniesť štátu úsporu okolo 14 miliónov eur. Naopak, plat navrhujú zvýšiť predsedovi Súdnej rady. Ten bol od 1. septembra na úrovni platu poslanca spolu s paušálnymi náhradami. Po novom by mal byť od januára na úrovni platu 1,5-násobku platu poslanca, teda okolo 4 300 eur. Okrem toho by mu mal patriť aj príplatok, ktorého výšku určí Súdna rada, ďalej bezplatné užívanie bytu, služobného auta a mobilu.

O návrhu zákona o platoch ústavných činiteľov budú poslanci rokovať na schôdzi, ktorá sa začína dnes. Jeden z predkladateľov návrhu Daniel Duchoň (Smer), ktorý šéfuje parlamentnému finančnému výboru, hovorí, že návrh vznikol po konzultáciách s ministerstvom financií. „To, že to predkladajú vládni poslanci, je len technická záležitosť,“ reagoval Duchoň. Podľa neho sa návrhy na zmrazovanie platov takto riešili aj v minulosti.

Poslancom, prezidentovi, ministrom, predsedovi a podpredsedovi Najvyššieho kontrolného úradu a generálnemu prokurátorovi by mal v roku 2015 patriť plat a paušálne náhrady na úrovni z roku 2011. Platy by nemali rásť ani sudcom či prokurátorom, majú ostať na úrovni roku 2012. Zmrazené by mali zostať aj platy verejnej ochrankyne práv či štátnych tajomníkov. Zvýšiť by sa nemali ani odmeny pre asistentov poslanca či výdavky na prevádzku poslaneckej kancelárie. Zmrazenie platov sudcov či prokurátorov by však mohol byť problém. Štát musel totiž v lete doplatiť 1 400 sudcom a 900 prokurátorom tisícky eur. Musel ich odškodniť za to, že im roku 2011 vláda Ivety Radičovej siahla na platy. Rozhodol o tom vlani Ústavný súd, ktorý zmrazenie sudcovských platov označil za protiústavné. Štátnu kasu to stálo okolo šesť miliónov eur. Sudcom a prokurátorom doplatili mzdu za sedem mesiacov, čo mali zmrazené platy, priemerne vyše 2 100 eur na sudcu alebo prokurátora.

Sudcovia boj o svoje platy vyhrali opakovane. Druhá Dzurindova vláda im zrušila štrnásty plat a štát im napokon musel doplatiť okolo 270 miliónov korún. Polovica sudcov takisto zažalovala štát za to, že ich kolegovia zo Špecializovaného trestného súdu mali vyššie príplatky. Niektorí sudcovia už tieto spory na okresných súdoch vyhrali, niektorí žaloby stiahli, ale ani jeden z rozsudkov ešte nie je definitívny. Združenie sudcov Slovenska označilo siahanie na platy sudcov za ohrozenie nezávislosti súdnictva.

Plat poslanca je trojnásobok priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve, na výplatnej páske tak vidí aj spolu s náhradami od 3 340 do 3 570 eur. Prezident zarobí štvornásobok priemernej mzdy, spolu s náhradami vyše 9-tisíc eur, premiér okolo 4 600 eur, ministri 1,5-násobok toho, čo poslanci, čo je okolo 3 670 eur. Základný plat sudcu je 1,3-násobok platu poslanca, od 2 600 do 3 200 eur. Priemerná mesačná mzda v hospodárstve dosiahla podľa Štatistického úradu za prvý polrok tohto roku 839 eur.

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #zmrazenie platov #ústavní činitelia