Prokurátorka: Za vraždu Lucky žiadam 20-ročný trest

Už tento štvrtok by mal padnúť rozsudok v kauze utýrania 5-ročnej Lucie v roku 2009. Jej smrť majú mať na svedomí matka a otčim.

14.10.2014 08:00
debata (2)

Dozorujúca prokurátorka pre nich žiada aspoň 20-ročné väzenie. Na pondelkovom pojednávaní vypočuli posledných svedkov, prečítali listinné dôkazy a zazneli aj záverečné reči. Manželia Alexandra H. a Juraj H., obžalovaní z obzvlášť závažného zločinu vraždy, sa na ňom opäť nezúčastnili.

„Ako asociálni, neprispôsobiví občania maloletej neposkytovali stravu, lekársku starostlivosť, ani povinné očkovanie. Toto všetko sa podpísalo na zdravotnom stave maloletej. Neustále ju bili a spôsobili jej minimálne päť druhov rozličných zranení, kruté a mučivé bolesti,“ uviedla dozorujúca prokurátorka Krajskej prokuratúry v Trnave. Pre manželov navrhuje najmenej 20 rokov v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Zároveň chce pre oboch ochranný dohľad na tri roky a pre otčima Lucie aj ochranné protitoxikomanické liečenie.

Obhajoba však naďalej tvrdí, že úmysel zavraždiť preukázaný nebol. Manželov preto žiada oslobodiť spod obžaloby z vraždy. „Môžeme sa len domnievať a predpokladať, ako sa to stalo. Čo najviac chýba, je úmysel, že by obžalovaná chcela usmrtiť svoju vlastnú dcéru,“ podotkol obhajca matky.

Lucka zomrela pred piatimi rokmi v byte v bratislavskom Ružinove. Podľa obžaloby ju mali manželia týrať veľmi surovým spôsobom. Udierali ju, kopali, vytrhávali jej vlasy a neposkytovali jej žiadnu pomoc. Mala zlomený nos, poranenú sánku, zlomené rebrá a prekonala niekoľko infekcií. V takomto stave jej mal Juraj H. vykrútiť ruku.

Neskôr ju mal veľmi silno udrieť do hlavy, keď sedela na nočníku. Matka bola v tom čase doma. Lucia narazila hlavou do steny a podľa pitvy sa jej v mozgu vytvorila krvná zrazenina. Pomoc k nej nezavolali, naopak, „položili ju na posteľ, pozakrývali textilom, kreslom, izbu zamkli, zatarasili nábytkom a takto ju prechovávali tri roky do 17. septembra 2012,“ zopakovala prokurátorka.

Matka počas celej doby poberala prídavky, dokonca mala dcéru prepoistiť v zdravotnej poisťovni.

Obvinená bola aj zamestnankyňa bratislavského úradu práce. Stíhajú ju pre porušenie povinnosti pri starostlivosti o maloleté dievča. Sociálni pracovníci totiž niekoľkokrát dostávali podnety, že Lucia je týraná. Keď im v byte nikto neotváral, vecou sa ďalej nezaoberali.

Počas prípravného konania Juraj H. potvrdil, že v tom čase užíval drogy. Striedavo sa k skutku priznával, neskôr hádzal vinu na manželku. Ona tvrdila, že malej neublížila, bála sa vraj manžela, lebo ju zamykal v byte. Počas pojednávania však obaja odmietli vinu a rozhodli sa nevypovedať. Skutok sa medzitým prekvalifikoval z týrania na obzvlášť závažný zločin vraždy. Aby si Juraj H. znížil trest, k činu sa priznal a uzavrel s prokuratúrou dohodu o vine a treste. Tá bola po zásahu Generálnej prokuratúry zrušená. Vec teraz dozoruje Krajská prokuratúra v Trnave.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #vražda #Lucka Luknárová #utýraná Lucka