Parlament prerokuje sociálny balíček

Zvýšenie osobitného príspevku pre dlhodobo nezamestnaných, ktorí si nájdu prácu. Úprava hranice zárobku študentov z brigád. Podpora práva na prvé zamestnanie pre mladých, ale aj zlúčenie ústredia s úradmi práce. Balíček viacerých sociálnych opatrení leží na stole poslancov Národnej rady. Budú o nich rozhodovať na schôdzi, ktorá sa začala v utorok.

15.10.2014 11:00
debata (7)

V predloženej novele zákona o sociálnom poistení sa od januára budúceho roka počíta so zvýšením hranice zárobku pri dohodách o brigádnickej práci, do ktorej študenti stredných a vysokých škôl nebudú musieť platiť odvody, na jednotnú sumu 200 eur. „V súčasnosti sú študenti od 18 do 26 rokov oslobodení od odvodov do zárobku 159 eur na jednu brigádnickú dohodu a študenti do 18 rokov do príjmu z dohody vo výške 68 eur,“ pripomína hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

Navrhovaná zmena v zákone o pomoci v hmotnej núdzi by takisto od nového roka mala pomôcť dlhodobo nezamestnaným, ktorí si nájdu prácu s minimálnym zárobkom. Ak ich mzda nepresiahne dvojnásobok minimálnej, čo v roku 2015 má byť 760 eur, budú môcť prvých šesť mesiacov poberať popri nej aj osobitný štátny príspevok v sume 126,14 eura mesačne. Ďalší polrok budú mať nárok na tento príspevok v polovičnej sume 63,07 eura. Podmienkou na získanie príspevku už po novom nemá byť ani evidencia na úradoch práce. Aktuálne sa príspevok vypláca len pol roka v sume 63,07 eura, v prípade, ak hrubá mzda zamestnanca nepresahuje trojnásobok minimálnej mzdy, teda momentálne 1¤056 eura.

"V rámci reformy ESO sa v prvom kroku, v období rokov 2014 a 2015, generálne riaditeľstvo aj pobočky úradov práce integrujú do jedného subjektu. Zmena riadenia umožní ústrediu práce lepšie riadiť úrady práce a ich personálne obsadenie,“ načrtol Stuška princíp pripravenej úpravy zákona o orgánoch štátnej správy.

Novela zákona o službách zamestnanosti, ktorá je tiež v programe schôdze, má zase pripraviť legislatívne predpoklady, aby od januára mohli zamestnávatelia za vytvorenie pracovného miesta pre mladých do 29 rokov čerpať štátny príspevok v sume 246,30 až 492,60 eura podľa regiónov.

V prvom čítaní parlament prerokuje aj navrhovaný doplnok v Zákonníku práce, ktorý by mal zmierniť súčasné problémy pri zamestnávaní cez pracovné agentúry. Zavedie sa ním okrem iného spoluzodpovednosť zamestnávateľa, ktorý si požičia agentúrneho pracovníka, že ten za prácu dostane mzdu porovnateľnú s jeho kmeňovým zamestnancom.

Parlament bude v októbri zrejme rokovať aj v noci, ako to pred časom avizoval jeho predseda Pavol Paška pre prípad, že by opozícia prišla s návrhom na odvolávanie niektorého z ministrov. Opoziční poslanci majú už dostatok podpisov pod návrhom na odvolanie šéfa sociálneho rezortu Jána Richtera a plánujú v tejto súvislosti požiadať o zvolanie mimoriadnej schôdze na budúci týždeň.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #študenti #zamestnanie #odvody #brigády #sociálne odvody