Akú budúcnosť má ekologická ambulancia v kontajneri?

Aj na pustom ostrove či uprostred púšte môže bez problémov fungovať lekárska ambulancia s röntgenom a sonografom. Takéto zariadenie vyrobila firma RMC z Novej Dubnice, ktorá za to v utorok získala v Trenčíne ocenenie Ekologický počin roka 2014.

15.10.2014 13:00
ošetrovňa, ambulancia, kontajner, lekári, Nová... Foto: ,
Ambulanciu s vlastnou elektrárňou obdivujú návštevníci trenčianskeho výstaviska Pod Sokolicami.
debata (3)

Ambulancia je umiestnená do štandardizovaného kontajnera, aký poznajú prepravcovia na celom svete. Môže cestovať loďou, lietadlom, vlakom alebo nákladným autom. Počas prepravy je v ňom uskladnené všetko, čo bude ošetrovňa potrebovať, teda lekárske prístroje, ale aj solárne panely a ich nosníky. Po doprave na miesto určenia a približne šesťhodinovej montáži vznikne z kontajnera elektráreň, ktorá má vnútri zdravotnú ambulanciu.

„Kým bude svietiť slnko, elektráreň s ošetrovňou bude fungovať. Niekde za polárnym kruhom by bolo jej používanie problematické, ale keďže väčšina krízových oblastí sa nachádza južnejšie od nás, kde je väčšinou prebytok slnečného žiarenia, elektráreň môže pracovať nepretržite. Je ostrovná, čo znamená, že na svoju prevádzku nevyžaduje žiadne pripojenie na verejnú elektrickú sieť,“ vraví Michal Rafaj, majiteľ dubnickej spoločnosti.

Po montáži vznikne pri kontajneri sústava solárnych panelov s plochou 38 štvorcových metrov. Tie dokážu zásobovať elektrinou ambulanciu, v ktorej môže byť napríklad kardiostimulátor, ošetrovacie lôžko, odsávačka, röntgen, ultrazvukový prístroj, ale aj klimatizácia. Zariadenie má vlastné akumulátory, takže má dodávku elektriny aj v prípade, že nesvieti slnko, v noci alebo počas dažďov. Aby bola istota prevádzky znásobená, má aj pomocný veterný generátor s vrtuľou na streche kontajnera. A ak by všetko zlyhalo, poslednou záchranou je záložný generátor na naftu.

Vnútri ambulancie môžu byť najmodernejšie... Foto: Milan Kráľ, Pravda
ambulancia, lekári, kontajner, ekológia, Nová Dubnica, RMC Vnútri ambulancie môžu byť najmodernejšie lekárske prístroje aj klimatizácia.

Tento výrobok je výsledkom spolupráce spoločnosti RMC s Trenčianskou univerzitou Alexandra Dubčeka, kde vzniklo Výskumno-vzdelávacie centrum obnoviteľných zdrojov energie.

„Projekt je financovaný zo štrukturálnych fondov EÚ z operačného programu výskum a vývoj. Tento produkt môže zvýšiť kvalitu života ľudí v oblastiach bez prístupu ku klasickým zdrojom energie. Najčastejšie ide o vidiecke a iné odľahlé oblasti, izolované komunity alebo územia postihnuté katastrofami,“ dodal Jozef Habánik, rektor Trenčianskej univerzity.

Z viacerých takýchto kontajnerov možno poskladať poľnú nemocnicu, ktorá by bola celá samostatne zásobovaná elektrinou zo slnka. Zdá sa to byť ideálny výrobok pre krajiny tretieho sveta, záujem z tých krajín je však zatiaľ iba slovný. Podľa Michala Rafaja by sa objednávky len tak hrnuli, keby tieto zariadenia dodávali zadarmo. Ale plne vybavená ambulancia s vlastnou elektrárňou stojí 80 000 až 90 000 eur.

Budúcnosť ekologického počinu roka je aj preto neistá. „Záujemcovia sú najmä z tretieho sveta, a tí sú zvyčajne veľmi chudobní. Žiaľ, hospodárska situácia týchto štátov je taká, že o objednávkach sa rozpráva zatiaľ len v teoretickej rovine. Tu sa však vytvára priestor pre rôzne dobročinné organizácie a sponzorov, ktorí sú ochotní pomôcť ľuďom v núdzi,“ nestráca nádej Rafaj.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #ekológia #ambulancia