Slovenskí vedci: Nevyháňajte nás, robíme vedu pre vás

Vedci a pracovníci Slovenskej akadémie vied (SAV) protestujú proti plánu dať tejto vedeckej inštitúcii v budúcom roku menej peňazí. Stovky pracovníkov SAV sa zišli v areáli na Dúbravskej ceste v Bratislave, aby vyjadrili svoj nesúhlas s vládnym návrhom rozpočtu na rok 2015. Ten ráta s výdavkami pre túto inštitúciu vo výške 50,5 milióna eur, čo je pokles oproti tomuto roku o 10,3 milióna.

15.10.2014 12:45
protest, SAV Foto: ,
Stovky pracovníkov SAV sa zišli v areáli na Dúbravskej ceste v Bratislave na protestnom zhromaždení.
debata (158)

Výdavky SAV sa krátia o 16,9 percenta a mzdové výdavky o 10,2 percenta. Podľa odborárov SAV to povedie k prepúšťaniu. „Takmer 500 zamestnancov Slovenskej akadémie vied z 3 195 je ohrozených,“ upozorňuje predsedníčka Výboru Odborového zväzu pracovníkov SAV Daniela Illéšová.

Vláda SR dnes (v stredu 15.10.) na svojom zasadnutí schvaľuje návrh rozpočtu na budúci rok. Svoj nesúhlas s ním dnes pracovníci SAV vyjadrili pokrikmi aj nápismi na transparentoch: „Veda chce žiť aj v SAV!,“ alebo „Nevyháňajte nás zo Slovenska, robíme vedu pre vás!“. Podľa odborárov SAV je plánované znižovanie výdavkov pre akadémiu likvidačné.

Pracovníci SAV žiadajú, aby vláda dodržala programové vyhlásenie

„Sme jedna solídna inštitúcia, ktorá podáva skvelé výkony, je to 35-percentný podiel vo vedeckých výstupoch v citáciách,“ odkazuje vláde Illéšová. Pracovníci SAV pripravili aj výzvu, ktorú adresujú parlamentu aj kabinetu. Žiadajú v nej, aby vláda dodržala programové vyhlásenie vlády, v ktorom sa zaviazala podporovať vedu, žiadajú tiež jasný koncepčný plán rozvoja a financovania SAV na úroveň štandardnej inštitúcie v európskom priestore.

Mladí vedci odchádzajú a nevracajú sa

„Prepustenie 500 ľudí v SAV rozhodne nie je rozumný a systémový krok,“ zdôraznil vo svojom príhovore pred zhromaždením Matej Stano, ktorý pracuje na Ústave molekulárnej biológie SAV. Podľa neho súčasný prístup k vede a výskumu na Slovensku môže spôsobiť, že stratíme jednu celú generáciu vedcov. „Mladí ľudia buď úplne odchádzajú z vedy, alebo ju idú robiť do zahraničia. Čo je však na tom najhoršie, oni sa nazad ani nevracajú,“ hovorí Stano.

Preto je podľa neho dôležité vytvoriť aj pre mladých také podmienky, aby boli motivovaní na Slovensku ostať a neodchádzali so svojimi vedomosťami z našej krajiny. „Teraz to možno ešte nepocítime, ale o 10 rokov sa nám to vráti,“ dodal. Odborári SAV chcú sledovať, ako sa vláda postaví k ich výzve. Ak ich podmienky neakceptuje, rozhodnutí sú protestovať opäť 30. októbra, tentoraz pred Úradom vlády SR.

Ministerstvo školstva: Protest je predčasný

V utorok ministerstvo školstva informovalo, že organizovať nejaké protestné akcie je predčasné. Podľa rezortu školstva existuje dohoda, že v stredu by mala vláda zvýšiť rozpočet na vedu o osem miliónov eur v kapitole ministerstva školstva. „SAV ako organizácia, kde je najväčšia koncentrácia excelentných vedcov, v rámci slovenských inštitúcií bude mať veľkú šancu sa zapájať do súťaže o zdroje, z ktorých financuje vedu a výskum a myslíme si, že chýbajúce zdroje si bude môcť získať na základe toho, že sa bude podieľať na potrebných a úspešných projektoch v oblasti vedeckej a výskumnej činnosti,“ uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Odborári SAV však upozorňujú, že nejde o prostriedky priamo pre ich vedeckú inštitúciu a na mzdy, aby nedošlo k prepúšťaniu. „Takmer 500 nezamestnaných vedeckých zamestnancov si ťažko bude podávať projekty do agentúry,“ uviedla Illéšová.

158 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #vedci #SAV #štátny rozpočet