Polícia preveruje šafárenie v Matici

Čudné hospodárenie v Matici slovenskej počas jej bývalého vedenia či zmiznutie národného pokladu, na ktorý sa vyzbierali občania. Polícia možno po rokoch objasní, čo sa v národnej inštitúcii dialo. Začína prvým obvinením jej bývalého šéfa Jozefa Markuša. Týka sa kauzy okolo dlhov Matičného fondu. Jednu dlžobu mala namiesto fondu vyplatiť Matica a súhlas na to mal dať práve Markuš.

16.10.2014 12:00
Jozef Markuš Foto: ,
Jozef Markuš
debata (4)

Vyšetrovateľ obvinil Markuša zo zločinu porušovania povinnosti pri správe majetku 22. septembra. Ak sa preukáže jeho vina, hrozí mu väzenie až na 15 rokov. „Obvinenie bolo vznesené za obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku,“ povedal hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Oliver Janíček.

Trestné oznámenie v súvislosti s dlhom fondu podal súčasný predseda Matice Marián Tkáč. Fond, ktorý je dnes v likvidácii, bol akciovou spoločnosťou, v ktorej Matica vlastnila len 30 percent. Podľa Tkáča nemala Matica na chod fondu žiaden vplyv, napriek tomu v decembri roku 2007 prevzala a vyplatila jeho dlh vo výške 6,1 milióna korún (202,4 tisíca eur), peniaze však už nevidela.

„Matica slovenská 19. decembra 2007 prevzala dlh voči veriteľovi Matičného fondu a v nasledujúcich dvoch rokoch zaplatila z vlastnej pokladnice dovedna 6,1 mil. korún, resp. 202,4 tis. eur samostatnej právnickej osobe, ktorá bola s Maticou prepojená práve osobou predsedu. Polícia obviňuje Jozefa M. z toho, že jeho podpisom bez akéhokoľvek opodstatnenia či schválenia vzala Matica na seba cudzí dlh,“ reagoval pre Pravdu v stanovisku Tkáč.

Do fondu vkladali mnohí členovia Matice svoje kupónové knižky v období kupónovej privatizácie.

Pravda sa pokúšala Markuša kontaktovať, no nebol zastihnuteľný. Pre TA3 povedal, že o žiadnom obvinení nevie. „Túto informáciu nemám, dedukujem, že je to skutočne závažný omyl,“ reagoval. Podľa neho o žiadnu stratu nešlo, tvrdí, že Matičný fond kontrolovala Matica, takže nehrozilo, že peniaze za dlh uniknú.

Vznesenie obvinenia proti bývalému šéfovi matičiarov podľa Tkáča pomáha ich snahám vysporiadať sa s kauzami, ktoré poškodili Maticu. „Je to po troch rokoch významný krok pri očiste mena Matice slovenskej,“ konštatoval Tkáč.

Na Markuša podal roku 2011 ďalšie štyri trestné oznámenia, niektoré z nich však polícia odložila pre premlčanie. Upozornil, že najdôležitejšie oznámenie podali na jeseň 2013 a týka sa sprenevery národného pokladu. Tkáč spresnil, že ide o trestné oznámenie na zosnovanie zločineckej skupiny proti bývalému predsedovi a ďalším dvom spolupáchateľom. Prvý podpredseda Matice Jozef Šimonovič sa včera osobne informoval na Generálnej prokuratúre, ako sa v tejto veci koná.

Obvinenie prišlo v čase, keď v Matici silnie tlak na odstavenie súčasného predsedu. Jeho kritici poukazujú na zlé hospodárenie a zadlženosť. Pravda zistila, že viacerí krajskí predsedovia chcú iniciovať mimoriadne valné zhromaždenie, na ktorom chcú Tkáča odvolať z funkcie. V týchto dňoch zisťujú, či môžu rátať so širšou podporou.

Predseda krajskej rady v Nitre Jozef Steiner obvinenie Markuša nechcel zatiaľ komentovať. „Treba si počkať na výsledok,“ reagoval stručne. Aj členka matičného výboru Eva Garajová skonštatovala, že treba počkať, či sa obvinenie proti Markušovi preukáže.

Jozef Markuš bol predsedom Matice od roku 1990 do roku 2010. Počas dvadsiatich rokov sprevádzalo jeho činnosť viacero káuz. V roku 1996 sa prevalilo, že tlačiareň Neografia, ktorej 99 percent vlastnila, tlačila pornografické časopisy. Ďalšia kauza sa týka národného pokladu, podľa súčasného vedenia z neho chýba okolo 900-tisíc eur. Kde sú, odpoveď na to nie je známa. Na poklad sa poskladali nadšení Slováci, viaceré veľké podniky či umelci, ktorí prispeli vlastnými obrazmi.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #hospodárenie #Matica slovenská #šafárenie #Jozef Markuš