Na západnom Slovensku víchrica vyvracala stromy

Hurikán Gonzalo, ktorý sa zrodil v ďalekom Karibiku, dorazil v noci z utorka na stredu aj na Slovensko. Našťastie ho zasiahli len jeho okrajové časti, preto nespôsobil vážnejšie škody. V pohotovosti boli najmä hasiči na západnom Slovensku, ktorí museli v noci absolvovať desiatky zásahov.

22.10.2014 12:38 , aktualizované: 18:56
povodne, Prešov Foto: ,
Pre vietor a silný dážď boli v pohotovosti najmä hasiči na západnom Slovensku. /Ilustračné foto/
debata (14)

Na celom Slovensku zasahovalo v noci v súvislosti s búrkou 215 hasičov. V prevažnej väčšine prípadov odstraňovali z ciest vyvrátené stromy alebo ich časti. Najviac výjazdov mali hasiči v Trnavskom kraji, v noci a ráno museli zasahovať 36-krát. Okrem odstraňovania vyvrátených stromov pomáhali obyvateľom rodinného domu v Hlohovci, kde vietor strhol plechovú strechu. V obci Trakovice osobný automobil narazil do stromu, čo spadol na cestu. Ani v jednom prípade však nedošlo k zraneniu ľudí.

V Trenčianskom kraji víchrica vyvracala stromy v okresoch Nové Mesto nad Váhom a Myjava. V obci Lubina pri Novom Meste nad Váhom spadol na cestu aj telekomunikačný stĺp, v Myjave museli hasiči po búrke odčerpávať vodu z predajne potravín. V Nitrianskom kraji mali hasiči 14 výjazdov v súvislosti s počasím, vo všetkých prípadoch išli odstraňovať z ciest spadnuté stromy. Podobné povinnosti mali aj hasiči v Bratislave a okolí, kde popadali stromy aj na zaparkované autá.

Obce na Záhorí zostali bez elektriny

Na Záhorí zostalo v stredu viacero obcí bez elektriny, čo tiež bolo dôsledkom nočnej víchrice. Vyvrátené stromy popadali na elektrické vedenie a potrhali ho. Bez elektriny tak zostali obyvatelia v obciach Kúty, Gbely, Brodské, Veľké Leváre, Moravský Sv. Ján a Závod.

Vo vyšších horských polohách priniesla nočná búrka ochladenie a niekde aj sneženie. Podľa Zuzany Fabiánovej, hovorkyne holdingu Tatry mountain resorts, v stredisku Jasná v Nízkych Tatrách snežilo túto jeseň už druhýkrát. Všetky lanovky v tomto stredisku sú momentálne pre technickú údržbu mimo prevádzky, pripravujú ich na zimnú prevádzku. Počas prvého novembrového víkendu však už opäť budú premávať.

Svoj prídel snehu dostala Malá Fatra. „Na Martinských holiach napadol prvý sneh, striedal sa dážď so snežením, takže aj sneh je dosť mokrý a ťažký,“ povedal Juraj Balucha, manažér strediska Martinské hole. Prvé sneženie v tejto sezóne hlási aj Vrátna či Donovaly. Samozrejme, tento sneh je len „na ukážku“ a na skutočnú snehovú nádielku si lyžiari budú musieť ešte nejaký čas počkať.

Aké bude počasie

štvrtok – chladno, veľká oblačnosť a zamračené. Na mnohých miestach občasný dážď alebo prehánky. V noci od 1 do 7 stupňov, cez deň 6 až 12 stupňov.

piatok – ďalšie ochladenie, na severe od výšky okolo 1¤000 metrov sneženie. Prevažne oblačno a miestami dážď alebo prehánky. V noci od 0 do 6 stupňov, cez deň 4 až 10 stupňov.

sobota – treba počítať s nočnými mrazmi, bude jasno až polojasno, ojedinele hmla. V noci od 0 do 6 stupňov, na severe miestami okolo –2 stupne, cez deň 6 až 12 stupňov,

nedeľa – podobné počasie ako v sobotu, jasno až polojasno, miestami hmly. V noci od –1 do 4 stupňov, na severe miestami aj chladnejšie. Cez deň od 6 do 12 stupňov Celzia.

pondelok – jasno až polojasno, v nižších polohách miestami hmla alebo nízka oblačnosť. V noci od –3 po 3 stupne, cez deň od 7 do 13 stupňov Celzia.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #povodne #víchrica #výpadky elektriny