Aktivistom sa nepáčia tajnosti o novej nemocnici

Pozastaviť výstavbu novej nemocnice na bratislavskej Patrónke a otvoriť čo najširšiu diskusiu. S týmito požiadavkami sa viacerí občianski aktivisti obrátili na prezidenta.

23.10.2014 19:26
aktivisti, nemocnica Foto: ,
Aktivisti, ktorým chýba viac informácií o novej nemocnici, sa stretli pred Prezidentským palácom.
debata (11)

Obávajú sa, že plánovaná univerzitná nemocnica skončí v rukách finančných žralokov a pacienti si za zdravotnú starostlivosť budú musieť platiť. Asi tri desiatky ľudí sa preto vo štvrtok stretli pred Prezidentským palácom, kam doručili aj svoje memorandum.

„Výstavbu nemocnice podporujeme. Chceme však, aby sa celý zámer prehodnotil a bol verejnosti prístupný. Štát chce nemocnicu cez PPP projekt. Dobre však vieme, že takéto spojenie štátu so súkromníkmi je málokde efektívne. Dochádza k predražovaniu,“ povedal na stretnutí Miroslav Kollár zo združenia Hlas občanov Slovenska. Podľa neho existuje hrozba, že štát na 30 rokov odovzdá nemocnicu do rúk finančnej skupine, ktorá bude o zariadení svojvoľne rozhodovať.

„O tomto projekte nikto nič nevie, rieši sa v utajenom režime. To nás stavia do pozoru. Už viackrát sme sa presvedčili o tom, že verejné peniaze nie sú využívané efektívne. Preto sme ostražití a nechceme dať priestor korupcii,“ vyhlásil Radoslav Herda, predseda správnej rady združenia Slovenský pacient. Aktivisti preto požiadali prezidenta Andreja Kisku, aby bol vo verejnej diskusii nápomocný. Hlava štátu podľa aktivistov prisľúbila, že sa stretne s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou. Rezort zdravotníctva do našej uzávierky na výhrady účastníkov protestu nereagoval.

Novú nemocnicu by mal postaviť a prevádzkovať súkromný partner, pričom jej vlastníkom ostane štát. Záujem prejavilo 26 spoločností z 12 krajín. Zo Slovenska je to J&T Real Estate, spoločnosť Svet zdravia, patriaca Pente, Agel, Erste Group AG, ČSOB či ING Bank N.V. Výstavba by sa mala začať v roku 2015 alebo 2016, spustenie sa predpokladá o tri roky na to. Celkové náklady na výstavbu sa odhadujú na 250 miliónov eur bez dane. Počet lôžok ešte nie je známy, rezort zdravotníctva počíta s dvoma možnosťami. Podľa prvej bude v objekte 877 lôžok, podľa druhej 998. Na základe hrubého odhadu by sa v novej nemocnici malo zamestnať 3– až 4-tisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #aktivisti #protest