K zimnému času sa vraciame v nedeľu

V noci zo soboty na nedeľu si väčšina ľudí pospí o hodinu dlhšie, pretože sa končí letný čas a začína sa zimný. O tretej hodine ráno sa ručičky hodín posúvajú dozadu na druhú hodinu.

25.10.2014 06:00
debata (14)

Túto zmenu vníma väčšina ľudí pozitívne, i keď prvú noc ju predĺžením pracovného času o hodinu pocítia tí, ktorí budú v nočných zmenách. Dotkne sa tiež cestujúcich v troch rýchlikoch, ktorí budú hodinu stáť v železničných staniciach. Ide o rýchlik R 442 Šírava z Humenného do Prahy (stáť bude v stanici Čadca), R 614 Zemplín z Humenného do Bratislavy (povinnú zastávku si urobí v Liptovskom Mikuláši) a R 615 Zemplín z Bratislavy do Humenného (hodinu prečká v Žiline). Ostatné vlaky budú premávať v normálnom režime.

Hlavným dôvodom zavedenia letného času v minulom storočí bolo šetrenie energiou a lepšie využívanie denného svetla. Niektorí odborníci však tvrdia, že letný čas neušetrí tak výrazne elektrickú energiu (úsporu odhadli len na 0,5 percenta), ako sa pôvodne predpokladalo. Kritici poukazujú tiež na zdravotné problémy, napríklad bolesti hlavy či únavu, ktoré spôsobuje striedanie časov. Aj napriek všetkým týmto argumentom Európska únia zatiaľ pri letnom čase zostáva.

Počasie cez víkend a aj celý budúci týždeň bude stabilné bez silného vetra a zrážok. Denné teploty sa budú pohybovať od 8 do 14 stupňov. Meteorologička Paulína Valová však upozorňuje, že čoraz viac budú pribúdať hmly, ktoré sa môžu v niektorých lokalitách udržať celý deň. „Tam, kde sa udržia hmly alebo nízka oblačnosť, bude o čosi chladnejšie, pretože slnko nestihne krajinu dostatočne vyhriať. Aj cez budúci víkend sa pritom ukazuje, že by počasie mohlo naďalej zostať ustálené. Neukazujú sa trvalé dažde ani výraznejšie ochladenie. Bude sa skôr objavovať taká dušičková hmla.“ Krásne slnečné počasie budú mať Tatry a ďalšie horské oblasti, čo je ideálna príležitosť vybrať sa na výlet ešte pred zatvorením turistických chodníkov.

S hmlami, nižšími teplotami v horských priechodoch a so šmykľavou vrstvou popadaného lístia na cestách by mali počítať všetci vodiči, ktorí sa koncom budúceho pracovného týždňa budú kvôli sviatkom presúvať cez celé Slovensko. Dopravný publicista Vladimír Dimov odporúča prezuť, a to najmä sviatočným vodičom, pre väčší pocit bezpečia. „Zimná pneumatika funguje lepšie nielen na snehu a ľade, ale aj na vode. Zimné pneumatiky sa síce opotrebovávajú viac ako letné, ale nemyslím si, že je zlé, ak niekto obetuje zopár milimetrov v prospech vyššej bezpečnosti,“ dodal analytik.

Cez víkend jasno, od utorka hmly

  • sobota – jasno až polojasno, slabý vietor, v nížinách hmly, denné teploty od 8 do 13 stupňov
  • nedeľa – jasno až polojasno, v nižších polohách časté hmly, ktoré sa môžu udržať aj celý deň, 8 až 13 stupňov
  • pondelok – jasno až polojasno, o čosi teplejšie, opäť hmly a nízka oblačnosť v nížinách, 9 až 14, pri dlhšie trvajúcej hmle 6 stupňov
  • utorok – prevažne zamračené nízkou oblačnosťou, na horách slnečno, teploty cez deň 4 až 9, za slnečného počasia 9 až 14 stupňov
  • streda – prevažne zamračené nízkou oblačnosťou, hmlisto, denná teplota 3 až 8, za slnečného počasia v nížinách 9 až 14 stupňov

Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #zmena času