Skončí Rusovský kaštieľ ako ruina?

S rekonštrukciou chátrajúceho kaštieľa v Rusovciach sa nezačne skôr než na jar budúceho roka. Úrad vlády, ktorý národnú kultúrnu pamiatku spravuje, musí najprv ukončiť verejnú súťaž na dodávateľa stavebných prác a projektovú dokumentáciu kaštieľa, pričom tento termín odhaduje na február až marec 2015. Podľa pôvodného plánu sa obnova neogotického kaštieľa mala začať už túto jar.

27.10.2014 10:15 , aktualizované: 28.10.2014 09:30
Rusovce, kastiel, pamiatka Foto: ,
Kaštieľ v Rusovciach by mal po oprave slúžiť ako reprezentačné sídlo, kde sa budú konať dôležité štátne podujatia.
debata (3)

Úrad vlády oddialenie rekonštrukčných prác vysvetľuje odstúpením generálneho projektanta architekta Jána M. Bahnu od projektu na jar tohto roku. V tomto období rieši vypísanie novej súťaže na stavebné práce aj novú dokumentáciu, ktorá má odrážať moderné technologické postupy a aktuálny stav budovy. „Úrad vlády je tesne pred vypísaním verejného obstarávania, v týchto dňoch sa zapracúvajú do súťažných podkladov pripomienky odborníkov,“ spresnili z tlačového odboru. Presný termín ukončenia rekonštrukcie sa podľa Úradu vlády určiť nedá. Bude totiž záležať od priebehu verejnej súťaže i rýchlosti následných prác.

Architekt Ján M. Bahna koncom augusta pre Pravdu priznal, že od projektu odstúpil najmä pre nečinnosť vlád pri rekonštrukcii, ktorá trvá už 19 rokov. Pred dvoma rokmi, keď vláda avizovala, že peniaze sa nájdu, Bahna očakával, že celý proces sa dokončí. „Stále sa hovorí, že sa ide stavať, že sú sponzori, ale nič sa nedeje. Nie sme už ochotní čakať v neistote a zavádzať verejnosť,“ povedal architekt v čase, keď bolo zrejmé, že kaštieľ sa nestihne zrekonštruovať do roku 2016. Slovensko bude o dva roky predsedať Európskej únii a zrekonštruovaný kaštieľ mal byť jedným z miest, kde vláda pohostí delegátov.

Na rekonštrukciu kaštieľa, parku aj priľahlého čeľadníka je potrebných zhruba 40 miliónov eur. S obnovou čeľadníka sa malo začať na jar tohto roka. Riaditeľ hospodárskej správy Úradu vlády Marek Ivan v novembri minulého roka avizoval, že túto jar už budú známe aj presné zdroje financovania rekonštrukcie. Štát na ňu zatiaľ získal 5 miliónov eur z Nórskych fondov. Na celú obnovu sú však nevyhnutné peniaze od podnikateľských subjektov a darcov. Rezort financií má s hľadaním darcov zrejme ťažkosti. Z ministerstva financií na otázku denníka Pravda, či už našli sponzorov, neodpovedali. Na rekonštrukciu vyčlenili z rozpočtu na tento rok jeden milión eur. Budúcoročná suma sa bude podľa tlačového odboru odvíjať podľa rozpočtu, o ktorom má parlament rokovať na novembrovej schôdzi.

Jednou z možností je využiť na obnovu aj peniaze z predaja prezidentskej vily na Slavíne. Z prezidentskej kancelárie reagovali, že majú záujem, aby sa majetok štátu využíval efektívne. „Za posledných sedem rokov stála údržba vily takmer 20-tisíc eur ročne. Vila nie je obývaná viac ako 11 rokov, celkové náklady na údržbu prázdnej vily tak siahajú k sume 200-tisíc eur,“ uviedol riaditeľ odboru komunikácie Roman Krpelan. Kancelária prezidenta nemá aktuálny odhad ceny nehnuteľnosti. Podľa Krpelana vzhľadom na lokalitu a zlý stav budovy tvorí z celkovej hodnoty cena pozemku dnes asi 80 percent a cena vily 20 percent. Kiska sa o tom, ako s vilou naloží, rozhodne podľa hovorcu do konca tohto roka.

Po rekonštrukcii by mal kaštieľ v Rusovciach slúžiť na reprezentatívne účely, napríklad na návštevy na najvyššej štátnej úrovni. Verejnosti má byť sprístupnený čeľadník a priľahlý areál.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom Pravdy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kaštiel #Rusovce #verejné obstarávanie #Úrad vlády SR