Kaliňák: Nákup lietadiel pre letku vnútra nie je otázka dňa

Nákup lietadiel pre letku ministerstva vnútra nie je podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka otázka dňa. Ako povedal novinárom, možno sa o nákupe nerozhodne vôbec.

28.10.2014 16:04
Robert Kaliňák, minister vnútra Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (5)

Kaliňák však víta diskusiu, pretože nákup lietadiel presahuje rámec jedného volebného obdobia. „Nákup by stál viac ako 7,5 milióna eur. Tieto peniaze sa dajú využiť aj inak. Netvrdil by som, že ideme o tom rozhodovať. Uvidíme, aký bude stav Tupoleva, keď sa vráti z Ruska a aká bude situácia k problémom s Jakmi. Ak je predpoklad, že dokážu prežiť predsedníctvo SR v EÚ v roku 2016, tak tá téma ani nepríde na stôl,“ vyhlásil.

Ministerstvo vnútra má dve ponuky na kúpu lietadiel. Taliansko ponúka jeden trinásťročný Airbus s dlhým doletom a jeden menší starší Falcon. Druhá ponuka je od rakúskeho súkromného prepravcu, ktorý vyradil niektoré lietadlá. Slovensku preto ponúka dva Fokkery. Zároveň je ochotný s doplatkom zobrať naše dva Jaky. Ministerstvo obrany zas uvažuje nad nákupom lietadiel Spartan. Podľa Kaliňáka Spartany sa dajú využívať na núdzovú prepravu.

Minister uviedol, že naše lietadlá Jak majú 35 – 40 rokov a niektoré náhradné diely už na ne nie sú. „Jaky majú jedinú výhodu, že vedia lietať v krajinách, ktoré nemajú spevnené pristávacie dráhy. Vedia pristávať na tráve. Sme jediní, ktorí ich prevádzkujeme ako civilné lietadlá,“ povedal Kaliňák s tým, že preto je o ich kúpu od nás záujem. Obe lietadlá letky ministerstva vnútra tohto typu však podľa neho majú nízku hodnotu. „Jedinou ich výhodou je, že majú málo nalietané,“ vyhlásil.

Fedor by letku ministerstva zrušil

Opozičný poslanec Martin Fedor (SDKÚ) navrhuje zrušiť letku ministerstva vnútra a prepravu ústavných činiteľov vie podľa neho vláda riešiť nákupom služieb na súkromnom trhu. „Letku ministerstva vnútra treba zrušiť," myslí si Fedor.

„Štát potrebuje letecké kapacity na plnenie niekoľkých funkcií: preprava vojakov, materiálu a techniky a preprava občanov v prípade humanitárnych katastrof, preprava ústavných činiteľov a VIP osôb. Nákupom lietadiel C-27J Spartan vláda zabezpečila prvé tri funkcie, hoci možno pochybovať o tom, či budeme v dohľadnej dobe naozaj potrebovať prostriedky na prepravu vojakov do zahraničných misií. To znamená, že teraz už vláda musí zabezpečiť iba prepravu ústavných činiteľov a VIP osôb," povedal Fedor.

Fedor súhlasí, že staré lietadlá Tupolev a Jak letky MV SR je bezpochyby potrebné nahradiť.

„Nemusíme však kupovať nové lietadlá,“ myslí si. „Štát môže zabezpečiť prepravu nákupom služieb na súkromnom trhu. Slovensko by nebolo jediným európskym štátom, v ktorom ústavní činitelia nelietajú na vládnych lietadlách, ale na chartrovaných linkách alebo národných aerolinkách. Sú to štáty ako Island, Rakúsko, Rumunsko, Albánsko, Litva, Lotyšsko, Holandsko, Fínsko, Estónsko, Maďarsko. Vláda by mohla ušetriť na fixných nákladoch nákupom služieb u dopravcu namiesto nákupu nových lietadiel a udržiavaním permanentnej vládnej letky," vyhlásil.

Kaliňák však vidí slabiny, ak by preprava pre potreby ministerstva vnútra bola zabezpečená charterovými letmi, pretože súkromná spoločnosť nedokáže zareagovať rýchlo na krízové situácie, akým napríklad bolo oznámenie Iránu, že treba prísť do istého času pre Slovákov. Zároveň upozornil, že v prípade živelnej katastrofy, ako boli cunami, súkromné spoločnosti do takýchto oblastí nelietajú. „Teda každý štát by mal mať možnosť zabezpečiť núdzovú kapacitu prepravy,“ povedal.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #letka #Robert Kaliňák