Preveria ďalší zásah policajta z videa

Inšpekcia ministerstva vnútra dostala za úlohu vyšetriť ďalší zásah, pri ktorom bol Ľuboš T., policajt známy z videa. Ide o prípad spred štyroch rokov, ktorý zverejnil poslanec za SaS Ľubomír Galko. Ten tvrdí, že pri policajnej kontrole auta, kde bol aj Ľuboš T., náhle zomrel 22-ročný muž preto, že mu bola neskoro poskytnutá prvá pomoc. Policajný prezident Tibor Gašpar včera poslancove vyjadrenia poprel, i keď celý zásah bude ešte vyšetrovať inšpekcia.

30.10.2014 13:00
Tibor Gašpar, policajný prezident Foto: ,
Policajný prezident Tibor Gašpar.
debata (5)

Poslanec tvrdil, že chlapec mal slabé srdce a dostal záchvat. "Pomoc mu nebola poskytnutá s odôvodnením, že simuluje,“ povedal exminister obrany v utorok na rokovaní brannobezpečnos­tného výboru. Túto informáciu má vraj od očitého svedka zásahu. Policajný prezident označil tieto tvrdenia za útok na činnosť polície. "Po zástave dýchania a zistení nehmatného pulzu ho začali policajti oživovať masážou srdca a dýchaním z úst do úst. To je v príkrom rozpore s týmto tvrdením. Urobili všetko pre to, aby ho oživili,“ povedal Gašpar.

Zároveň opísal, ako prebiehal policajný zásah, keď trojčlenná hliadka v septembri 2010 zastavila auto s tromi pasažiermi. Urobili tak preto, že vozidlo malo poškodený predný nárazník. Všetci bez problémov predložili doklady, len vodič sa podľa záznamu správal zvláštne.

"Keď sa policajt spýtal vodiča, prečo sa trasie, dostal odpoveď, že sa bojí pokuty a cíti sa vystrašený. Pri ďalšej komunikácii uviedol, že je užívateľom marihuany a v minulosti mal zákaz viesť motorové vozidlo,“ uviedol Gašpar. Preto ho policajti vyzvali na skúšku na omamné a psychotropné látky. Chlapec súhlasil a vystúpil z auta. Potom sa spýtal, či si môže sadnúť na obrubník, lebo sa necítil dobre. Keď upadol do bezvedomia, hliadka podľa policajného prezidenta privolala sanitku a do jej príchodu ho oživovala.

Mladíka odviezla sanitka a o necelé dve hodiny zomrel v petržalskej nemocnici, podľa lekárov na zlyhanie srdca. Gašpar upozornil, že v súvislosti s týmto úmrtím nebola podaná žiadna sťažnosť ani trestné oznámenie, ktoré by naznačovalo, že smrť bola spôsobená cudzou osobou. Celým zásahom sa tak bude zaoberať inšpekcia. Tá má vyšetriť všetky podozrenia, že zlyhali polícia aj zasahujúci zdravotníci.

„Nie som obhajca policajta Ľuboša T. Musím ale povedať, že tak poskytnuté informácie, ako ich ponúkol poslanec Galko, sú hrubým zneužívaním v politickom súboji a zaťahovaním polície do tohto súboja,“ zdôraznil Gašpar. Poznamenal, že ročne je stíhaných 0,65 percenta z celkového počtu príslušníkov polície. Z vyše 20-tisícového Policajného zboru to predstavuje okolo 150 policajtov.

Policajt Ľuboš T. sa dostal do povedomia verejnosti po tom, čo sa na internete objavilo video, ktoré zachytáva časť tvrdého zákroku jeho a kolegu voči žene pri cestnej kontrole. Video nakrútila dcéra vodičky. Policajt je od víkendu vo väzbe, obvinený je z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa a obmedzovania osobnej slobody. Hrozia mu tri až osem rokov väzenia. Ľuboš T. je postavený mimo služby a je spracovaný návrh na jeho prepustenie z polície.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #prvá pomoc #ministerstvo vnútra #Ľubomír Galko #Tibor Gašpar