Ľudia bez práce vedia, že základná škola nestačí

Jana Šarkőziová zo Starej Kremničky má 18 rokov, základnú školu a zatiaľ nikdy nemala trvalú prácu. Patrí k tým, ktorí si ako dlhodobo nezamestnaní v obci odpracúvajú sociálne dávky alebo si privyrábajú na obecných službách. Predtým o pokračovaní v štúdiu neuvažovala, teraz sa už nad tým zamýšľa.

06.11.2014 14:00
Stará Kremnička, miešačka, výstavba, nezamestnaní Foto: ,
Dlhodobo nezamestnaní v Starej Kremničke sa podieľajú aj na výstavbe obecnej oddychovej zóny.
debata (8)

„Nedarí sa mi zohnať prácu. Asi je to najviac v tom, že mám iba základnú školu,“ pripúšťa. Ak by sa spustil pripravovaný projekt Späť do škôl, využila by to. „Určite by som išla do školy, pozdávala by sa mi taká cukrárka, to by mi sedelo,“ hovorí.

Na budovaní obecnej oddychovej zóny v Starej Kremničke pracuje naraz zo desať dlhodobo nezamestnaných, ktorí sa tu striedajú. Základnú školu má aj mladý Dominik Tajber. Hovorí, že keby dostal takú možnosť, išiel by sa učiť za murára. Stanislavovi ťahá na päťdesiatku, nemá dokončenú učňovku a hovorí, že mu nejaká škola chýbala. „Niekoľko rokov nemám stálu robotu, bolo treba aj nejakú školu. Myslím si, že by to pomohlo,“ povedal.

Do školskej lavice by sa, naopak, nevrátila 26-ročná Drahomíra Šarkőziová, ktorá je vyučená záhradníčka. „Či by som išla ešte znova do školy a učila sa niečo iné, čo by mi pomohlo nájsť si robotu? No, neviem, mám malé deti, tak asi ani nie,“ naznačila.

V Starej Kremničke pri Žiari nad Hronom žije niečo vyše 1 100 ľudí. Nezamestnanosť sa tu pohybuje okolo 20 percent, zhruba tri štvrtiny tvoria dlhodobo nezamestnaní. Takmer štyridsiatim z nich dáva prácu obec. Väčšina si odpracúva sociálne dávky, ostatní sú tzv. aktivační v rámci malých obecných služieb. Obec ich zapája do všetkých prác, od kosenia cez čistenie obce a lesných potokov až po výstavbu oddychovej zóny pri dedine.

„Sú to dlhodobo nezamestnaní ľudia, mnohí nemajú vzdelanie, iba základné, a to ich prakticky odsunulo na vedľajšiu koľaj. Preto im aj neustále prízvukujem, že ich deti musia chodiť do školy a aj sa nám to darí. Máme tu však tiež občanov, ktorí nerobia aj pätnásť, dvadsať rokov a chcú brať len sociálku, tak im to tento systém dovoľuje,“ hovorí starosta Dušan Rajčan.

Projekt sa mu celkom pozdáva a pokiaľ by mal prospieť všetkým, ktorým bráni v získaní práce nízke vzdelanie, mohol by byť podľa neho určitým prínosom. Upozorňuje však, že v prvom rade by ľudia bez vzdelania, ktorí sú roky nezamestnaní, mali ísť študovať z vlastného presvedčenia. Pripomenul však, že v obci majú aj veľa dlhodobo nezamestnaných, ktorí majú vyše päťdesiat rokov a problém s nimi zostáva nedoriešený.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #sociálne dávky #školy #nezamestnaní #rekvalifikácia