V Bratislave vystavujú vzácne šperky aj hodinky venované Puškinovi

Luxusné klenoty, šperky z liečivých kameňov alebo hodinky za 15-tisíc eur venované milovníkovi žien, básnikovi Alexandrovi Sergejevičovi Puškinovi.

08.11.2014 12:22
incheba, hodiny a klenoty, puškin Foto: ,
Ruský hodinár Alexander Shorokhoff vyrobil model venovaný básnikovi Puškinovi.
debata (3)

V bratislavskej Inchebe môžu návštevníci od piatku obdivovať lesklú a krehkú krásu vzácnych klenotov alebo nimi obdarovať svojich blízkych či seba.

Oko návštevníka hneď pri vstupe oslepí lesk množstva prepracovaných hodiniek najvychytenejších značiek, ktoré viac než na sledovanie času poslúžia ako exkluzívny módny doplnok. Medzi najhodnotnejšie klenoty s ciferníkom patria ručne robené dámske hodinky, ktoré boli vyrobené na počesť všetkých žien. Vyrobil ich ruský hodinár Alexander Shorokhoff, ktorý pracuje v malej hodinárskej manufaktúre v Nemecku a ich predajná cena je 15-tisíc eur.

„Tento model je venovaný Puškinovi a všetkým dámam, pretože Puškin bol veľký milovník žien. Ide o vzácny zberateľský kus, hodinár používa mechanické strojčeky, ktoré sú ručne vygravírované,“ spresnil dovozca tejto značky na Slovensko. Dodal, že počet kusov pri takýchto modeloch je možné zrátať na prstoch jednej ruky.

Okrem náramkových hodiniek návštevníci so záujmom obdivovali aj briliantové prstene, vreckové, nástenné alebo stolové hodiny, no na ich kúpu sa neodhodlali. Peňaženky vyťahovali až v druhej časti výstavy. Predajcovia tam totiž ponúkajú aj cenovo dostupnejšie šperky z minerálov. Ruženín, ametyst, jaspis či akvamarín sú považované za kamene s rôznymi liečivými účinkami.

Ich liečivá sila je však podľa vystavovateľa Daniela Kukulského z Bardejova účinnejšia, ak sú súčasťou orgonitovej pyramídy. „Ide o zmes kovov, liečivých kameňov a živice. Pyramída je dobrý priestorový žiarič, dokáže vyžarovať energiu liečivých kameňov, ale aj prijímať energiu v širšom priestore,“ vysvetlil výrobca pyramíd. Ako sa prejavujú ich liečivé účinky? Kukulský uvádza príklad, keď pomohli odstrániť nočné mory malého chlapca. Matka umiestnila pyramídu do jeho izby a odvtedy chlapec spáva pokojne.

Orgonitová pyramída podľa jej výrobcu dokáže... Foto: Robert Hüttner, Pravda
incheba, hodiny a klenoty Orgonitová pyramída podľa jej výrobcu dokáže vyžarovať energiu liečivých kameňov do okolia.

Svoju umeleckú tvorbu prezentuje na výstave aj Súkromná stredná umelecká škola Hodruša-Hámre. Jedného zo študentov Michalovčana Petra Trenčényiho (18), ktorý sa špecializuje na rytectvo kovov, k záľube k lesklým veciam priviedlo netradične poľovníctvo. „Oco ma k tomu dotlačil, lebo vravel, že každý poľovník túži, aby mal vyryté niečo špeciálne na zbrani či noži. Strašne ma to začalo baviť,“ opísal. Po skončení školy si chce urobiť nadstavbu ako zlatník a vyrábať šperky s rytinami.

Pre študentku zlatníctva Katarínu (16) je výstava aj dobrou príležitosťou kúpiť materiály na šperky za dobré ceny. „Odmalička som mala rada umenie a chodila som pomáhať jednej zlatníčke. Cez ňu som si k tomu vytvorila vzťah,“ povedala. Najkrajším kameňom je pre ňu opalit, nazývaný mesačný kameň, pretože láme svetlo, ktoré ním prechádza, do krásnych farieb.

Hoci na výstave v piatok v návštevnosti prevažovali ženy, našli sa aj nejakí muži. Väčšinou prišli spolu s partnerkami. „Prišli sme pozrieť nejaké pánske hodinky. Ale určite kúpim aj nejaký šperk pre partnerku,“ povedal Daniel, ktorému robila spoločnosť priateľka Linda.

Výstava Hodiny a klenoty a Minerály Bratislava potrvá do nedele.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava