Fico: Za 22 rokov v politike som nezažil to, čo predvádza opozícia

Premiér Robert Fico tvrdí, že za 22 rokov v politike nezažil to, čo podľa neho predvádza opozícia na aktuálnej mimoriadnej schôdzi.

09.11.2014 18:44 , aktualizované: 21:51
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico počas sobotnej schôdze v parlamente.
debata (397)

„Čo som nezažil, je miera urážok, osočovania a obviňovania zo závažnej trestnej činnosti bez toho, aby bol uvedený jeden jediný dôkaz. Toto som za 22 rokov politiky nevidel a nepočul, akých vulgarizmov a útokov sú schopní predstavitelia opozície,“ vyhlásil predseda vlády pred novinármi.

Podľa Fica je to len jasné divadlo pred blížiacimi sa komunálnymi voľbami. Predseda vlády sa nazdáva, že niektorí opoziční poslanci sú dokonca pod vplyvom alkoholu.

Podľa premiéra sú nepravdivé vyhlásenia opozície, podľa ktorých niekto zarobil jeden milión eur pri kúpe CT prístroja v piešťanskej nemocnici. „Doteraz ani jeden jediný cent nebol vyplatený za CT prístroj, preto ak opozícia tvrdí, že niekto zobral milión eur, tak klame v priamom prenose,“ dodal.

Fico pripomenul, že hneď, ako sa o podozrivom nákupe dozvedel, začal konať a na svojich postoch skončila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská aj podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová. „Kedy takto konala opozícia, keď bola vo vláde? Nikdy!“ konštatoval.

Premiér sa rozhodol v nedeľu podvečer predstúpiť pred novinárov, nebol však prítomný v rokovacej sále počas nočného zasadnutia. Fico vystúpil v sobotu v úvode schôdze okolo 20.00, počkal na faktické poznámky, ktorými opoziční poslanci reagovali na jeho prejav, a zo sály pred 22.00 odišiel. V rokovacej sále sa na chvíľu ukázal až v nedeľu ráno po 8.00 a podľa TA3 okolo 16.00. Viacerí opoziční poslanci premiérovu neprítomnosť v sále kritizovali.

Lipšic: Fico klame, nemocnica prišla o štvrťmilióna eur

Premiér klame, keď hovorí, že nemocnica v Piešťanoch neprišla v kauze nákupu predraženého CT prístroja ani o jeden cent, tvrdí nezaradený poslanec Daniel Lipšic. „Kauza CT začala v roku 2012, keď bolo vysúťažené nové CT za milión eur, keďže staré už nefungovalo. Tento tender bol za záhadných okolností zrušený úplne, na základe čoho musela nemocnica opraviť staré CT za 120-tisíc eur,“ vyhlásil.

Kým nefungovalo opravené CT, nemocnica podľa neho prišla o ďalších 100-tisíc eur, ktoré by inak získala na výkonoch, keby prístroj fungoval. „Naviac správna rada nezákonne doplnená ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou odvolala vtedajšieho riaditeľa Róberta Mamrillu. Dnes je k dispozícii súdne rozhodnutie, že jeho odvolanie bolo nezákonné a nemocnica mu musí vyplatiť 30-tisíc eur,“ dodal Lipšic.

„Šafáranie“ nominantov Smeru v piešťanskej nemocnici tak podľa neho stálo spolu štvrťmilióna eur. Lipšic tiež tvrdí, že dlh nemocnice voči Sociálnej poisťovni narástol z nuly na pol milióna eur.

Schôdzu o odvolaní Fica možno vystrieda schôdza o Paškovi

Mimoriadna schôdza o odvolaní predsedu vlády pokračuje nepretržite už druhú noc po sebe. Po tom, ako v rozprave skončili písomne prihlásení poslanci, sa do rozpravy ústne prihlásilo ďalších 21 prevažne opozičných zákonodarcov. Premiér sa v rokovacej sále nenachádza.

Rokovací maratón v parlamente bude možno pokračovať, odvolávaniu by mal hneď po skončení schôdze o odvolaní premiéra čeliť aj predseda Národnej rady Pavol Paška (Smer). Tvrdí to Daniel Lipšic (nezaradený), podľa ktorého niektorí poslanci už majú informácie o tom, že Paška zvolá termín schôdze na nedeľu. Oficiálne to však ešte predseda parlamentu neoznámil.

Predseda vlády Robert Fico (dole) a predseda... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Paška, Fico Predseda vlády Robert Fico (dole) a predseda parlamentu Pavol Paška počas sobotného rokovania.

„Vyzývam ho (Pavla Pašku, pozn.), aby to zvolal v normálnom termíne a v súlade s rokovacím poriadkom,“ povedal Lipšic v rozprave. Paška by mal podľa neho delegovať právomoc zvolať schôdzu o jeho odvolaní na jednu z podpredsedníčok parlamentu. Poslanci už teraz rokujú viac ako 24 hodín nepretržite.

Návrh na Paškovo odvolanie podali do parlamentu opozičné strany, podpísalo ho 44 poslancov. „Hlavný dôvod je angažovanie sa pána Pašku v zdravotníckych firmách a najmä v skupine, ktorá má dominantné postavenie v zdravotníctve a akoby zázrakom vyhráva mnohé výberové konania za čias Ficovej vlády. Stojí aj za posledným tendrom na CT v piešťanskej nemocnici. Dnes je to už formálne schránková firma, ale všetky firmy v tej skupine do roku 2008 spoluvlastnil aj Pavol Paška,“ uviedol pred novinármi Lipšic.

Predseda hnutia NOVA upozornil, že Paška zároveň nepriznal príjmy z prevodu obchodných podielov spoločností, ktoré predal v roku 2008. Paška podľa Lipšica rovnako v majetkovom priznaní nepriznal príjmy, ktoré mal zo zisku spoločnosti KOMED s.r.o., v ktorej je jediným spoločníkom. KOMED podľa Lipšica v roku 2011 dosiahla čistý zisk 100-tisíc eur a v roku 2013 20-tisíc eur.

397 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #NR SR