Nového štátneho tajomníka spája s Čislákom aj Penta

Kreslo štátneho tajomníka na ministerstve zdravotníctva nezostalo dlho prázdne. Na túto funkciu by mal nastúpiť riaditeľ Fakultnej nemocnice v Prešove Radoslav Čuha.

12.11.2014 13:00
debata (4)

V stredu by ho mala vymenovať vláda. Čuha strieda Viliama Čisláka, ktorý sa postavil na čelo rezortu po Zuzane Zvolenskej. Tá minulý týždeň v utorok podala demisiu. Čuhu s Čislákom spája v minulosti rovnaký zamestnávateľ. V rokoch 2011 a 2012 obaja pracovali v spoločnosti Svet zdravia, za ktorou stojí Penta.

„Ponuka na takúto spoluprácu od človeka, ktorého poznám dlhé roky ľudsky i profesne, je pre mňa cťou a výzvou zároveň," povedal pre denník Pravda Radoslav Čuha. Doplnil, že ju prijal najmä preto, lebo mu záleží na tom, aby sa situácia v zdravotníctve upokojila a mohli sa opäť prijímať kroky prospešné pre pacienta a zdravotníckych pracovníkov.

Ministerstvo zdravotníctva sa k vymenovaniu nového tajomníka nevyjadrilo. Podľa riaditeľky komunikačného odboru Zuzany Čižmárikovej tak môžu urobiť až po jeho vymenovaní vládou. Čuhu sprevádza kauza bielenia zdravotnej dokumentácie pacientky, ktorá sa prevalila minulý rok. Upozornila na ňu televízia Markíza. Podľa nej sa nemocnica pokúšala zahladiť stopy po nepodarenom pôrode. Žena je presvedčená, že pri pôrode aj po ňom urobili v Prešovskej nemocnici viacero chýb. Vyžiadala si preto dokumentáciu a zistila, že sú v nej zásahy. Niektoré texty boli v nej prelepené. Obrátila sa aj na župu, aj políciu, tie sťažnosti zamietli.

Riaditeľ Čuha vtedy omylom poslal redaktorke televízie mail, ktorý bol určený jeho hovorkyni. V ňom uvádzal, že nechce a nebude reagovať na túto kauzu a hovorkyni kázal, aby povedala, že je na peénke alebo dovolenke. „Nechceme reagovať a ani nereagujte nijako prosím, vy sa z toho vyvlečiete, že ste PN či na dovolenke,“ uviedol Čuha v maili. Neskôr mail vysvetľoval tým, že išlo o kolegiálny slang. Dodal, že zamestnancom urobil školenie zamerané na správne vedenie zdravotnej dokumentácie.

"Údajnú ,kauzu‘ bielenia som v danom čase vysvetlil a tak, ako bola prezentovaná médiami, sa nepotvrdila,“ tvrdí dnes Čuha.

Nový tajomník rezortu vyštudoval Lekársku fakultu v Košiciach. Atestáciu si robil v odbore úrazová chirurgia. Ako lekár pracoval v Univerzitnej nemocnici v Košiciach, v Nemocnici Košice-Šaca. V prešovskej nemocnici pracoval v rokoch 2007 až 2011 ako námestník riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť pre chirurgické odbory.

V rokoch 2011 a 2012 pracoval Čuha ako medicínsky riaditeľ vo Svete zdravia, ktorá v súčasnosti združuje 12 regionálnych nemocníc. Svet zdravia patrí finančnej skupine Penta. Čislák v tom čase, v tej istej firme zastával funkciu manažéra pre zdravotnú starostlivosť. V apríli v roku 2012 sa Čuha znova vrátil do prešovskej nemocnice, tentoraz do kresla riaditeľa. Na tento post ho vymenovala Zvolenská.

Riaditeľ prešovskej nemocnice zároveň od tohto roka pôsobí aj ako podpredseda Prešovského samosprávneho kraja. Je garantom odboru zdravotníctva a odboru dopravy, zodpovedá aj za činnosť odborných komisií – zdravotníctva, dopravy a finančnej.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #ministerstvo zdravotníctva #Viliam Čislák #Radoslav Čuha