Čarnogurský dal zatiaľ košom prezidentovi

Oslavy na počesť 25. výročia nežnej revolúcie sprevádza ďalší škandál. Jedna z hlavných tvárí Novembra '89 Ján Čarnogurský odmietol pozvanie na nedeľňajšiu akciu v historickej budove SND v Bratislave.

14.11.2014 10:25 , aktualizované: 20:23
Ján Čarnogurský Foto: ,
Ján Čarnogurský.
debata (59)

Slávnostné zhromaždenie organizuje kancelária prezidenta Andreja Kisku. Pritom len pred týždňom zrušil šéf parlamentu Pavol Paška koncert k tomuto výročiu pre kauzu predraženého CT prístroja v Piešťanoch, ktorá rozvírila politiku. Umelci na ňom odmietli spievať.

Čarnogurský svoju účasť odvolal preto, lebo na oslavy 17. novembra nepozvali jeho manželku. „Moja manželka znášala so mnou útrapy disidentského života. Domové prehliadky, sledovanie na uliciach, keď som bol úplne bez zamestnania, bola hlavnou živiteľkou rodiny, keď ma zobrali do väzenia, nevedela, dokedy bude sama s deťmi,“ napísal na sociálnej sieti.

Podľa jeho slov mu pracovníčka prezidentskej kancelárie do telefónu povedala, že kapacita Slovenského národného divadla, kde sa podujatie bude konať, je naplnená. Pozvanie pre jeho manželku mu preto nemôžu poslať. Roman Krpelan, hovorca prezidenta, tvrdí, že pozvali toľko ľudí, koľko len mohli. „Divadlo má kapacitu 500 osôb, pozvali sme toľkých, koľko sa dalo,“ vysvetľoval.

Miesto pre manželku Čarnogurského by sa podľa poslanca Národnej rady Ľuboša Blahu (Smer) našlo. „Nerozumiem, ako sa môže nenájsť miesto na oslavách Novembra '89 pre manželku Jána Čarnogurského. Mimochodom, ja som svoju účasť vo štvrtok odmietol, takže určite by sa jedno miesto navyše našlo, keby sa chcelo,“ povedal Blaha.

Kancelária prezidenta v piatok popoludní zverejnila stanovisko, z ktorého vyplýva, že pozvanie dostala aj Čarnogurského manželka. Marta Čarnogurská však nebola pozvaná ako manželka, ale ako človek, ktorý aktívne v novembrových dňoch pomáhal pádu režimu. „Pozvanie dostali napríklad aj pani Ilona Kusá a pani Marta Šimečková. Obe nie ako manželky, ale podobne ako pani Čarnogurská za ich úlohu počas novembrových dní,“ vysvetlil Krpelan. Pozvánky išli podľa neho na meno a postupne, nie naraz. „Nie je vylúčené, že pozvánka pre pána Čarnogurského išla v inom čase ako pre pani Čarnogurskú,“ do­dal.

„Ja tomu jednoducho neverím. Doteraz manželka tú pozvánku nedostala a zrejme ju normálne nedostala ani Ilona Kusá. Tak čo? Odrazu pošta zahaprovala? Keď z mojej kancelárie volali na druhý deň po tom, čo som dostal pozvánku, vtedy nič také nehovorili. Hovoria to až teraz, keď to prepuklo,“ zareagoval pre denník Pravda na vyjadrenie Prezidentského paláca Čarnogurský. Odkázal, že ak dostane novú pozvánku pre dvoch najmenej tri hodiny pred začiatkom akcie, tak príde aj s manželkou. „Musí to byť pozvánka ako pre kohokoľvek iného pre účastníkov. Nie telefonická alebo mailová,“ doplnil.

Výročie aj napriek zrušenému koncertu nezostane bez hudby. Na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí sa 17. novembra uskutoční náhradné podujatie. Hudobné skupiny tam vystúpia bez nároku na honorár. Medzi nimi budú Peter Bič Projekt, Robo Opatovský, Metalinda, Filip Tůma či Martin Madej. Akciu spolu s mestskou časťou Staré Mesto zorganizovala Mária Vaškovičová, správkyňa nadácie Krištáľové krídlo, ktorá sa venuje charite. „Podujatie inicioval zrušený koncert vlády a v podstate ide o reakciu na jeho odvolanie,“ vysvetlila Katarína Mlčochová, manažérka pre styk s médiami tejto organizácie.

Oslavy nežnej revolúcie sprevádzajú aj oficiálne stretnutia. Prezident Andrej Kiska by sa mal 16. novembra stretnúť s prezidentom Ukrajiny Petrom Porošenkom na Bratislavskom hrade. Po ňom budú rokovať s prezidentmi krajín visegrádskej štvorky a Nemecka.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #17. november 1989 #Ján Čarnogurský