Poslancov ohrozovala stoličkou, teraz ju stíhajú

Nahla sa z parlamentného balkóna so stoličkou v rukách a držala ju nad hlavami zákonodarcov. Stanislava Č., ktorá začiatkom roka takto ohrozovala poslancov zo štvormetrovej výšky, sa v piatok postavila pred súd.

14.11.2014 17:22
NR SR, stolička, parlament, žena, Stanislava Č. Foto: ,
Obžalovaná Stanislava Č. na snímke počas incidentu na balkóne po skončení mimoriadnej schôdze parlamentu, 13. februára 2014.
debata (32)

Obžalovali ju z prečinu výtržníctva. Len čo sa hlavné pojednávanie začalo, hneď sa aj skončilo. Neprišiel jej obhajca, za čo mu sudca udelil pokutu.

„Je tu procesná prekážka na strane obhajoby. Obhajca sa síce ospravedlnil, ale súd jeho vysvetlenie hodnotí ako nedostatočné. Ukladá mu poriadkovú pokutu vo výške 250 eur,“ povedal sudca Stanislav Dutko. Pojednávanie odročil na 23. januára budúceho roka.

Stanislave Č. sa takýto výsledok nepáči. „Snažia sa nás zastrašiť a ukázať svoju dôležitosť. Chcú odsúdiť človeka za každú cenu,“ uviedla po pojednávaní. Podľa nej je celý proces zmanipulovaný a považuje ho za podvod. V uzneseniach vraj nesedia dátumy a neboli dodržané zákonné lehoty. Okrem toho zo spisu údajne zmizli niektoré listiny. „Hrozí mi podmienka 12 až 15 mesiacov. Ale za čo? Pôjdem s tým do Štrasburgu. Trvám na tom, aby sa táto vec prešetrila mimo Slovenska,“ doplnila.

Stanislava sa vo februári zúčastnila na mimoriadnej schôdzi, na ktorej sa opozícia pokúšala odvolať premiéra Roberta Fica. Keďže nenazbierala dostatok hlasov, ľudia na parlamentnom balkóne začali kričať a pískať. Obžalovaná so slovami, že sa poslanci môžu hanbiť a ľudia ich konanie nebudú tolerovať, vzala stoličku a pristúpila k zábradliu. Priamo nad hlavami poslancov ňou niekoľkokrát zatriasla. Potom ju odviedli ochrankári.

„Tú stoličku som nechcela hodiť. Bolo to iba gesto, výstraha. Hrozila mi dražba a exekúcie len kvôli tomu, že mi štyri a pol roka trvá pracovnoprávny spor. Urobila som to v afekte, bola som pod stresom,“ vysvetľovala v piatok.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #obvinenie