Komunálne voľby zahalia hmly

Kým počas druhého kola prezidentských volieb sprevádzalo ľudí k urnám slnko, pri eurovoľbách dážď, v sobotu to budú pre zmenu hmly.

15.11.2014 06:00
počasie, jeseň Foto: ,
V piatok si Nitrania ešte mohli užiť pekné slnečné a na november celkom teplé počasie.
debata (1)

V nedeľu a počas pondelkových osláv nežnej revolúcie sa môžu vyskytnúť prehánky a treba počítať s postupným ochladzovaním.

Volebnú účasť v komunálnych voľbách tak môže okrem predĺženého víkendu ovplyvniť aj počasie s pribúdajúcimi oblakmi. Tri dni voľna po sebe môžu niektorí ľudia využiť na to, aby vycestovali z miesta trvalého bydliska niekam za oddychom. Pričom by mali vedieť, že voliť môžu len priamo v meste alebo v obci, kde majú zapísaný trvalý pobyt.

Klimatológ Pavol Faško hodnotí supervolebný rok 2014 z hľadiska počasia ako mimoriadne pestrý, na každé voľby vplývali úplne iné podmienky. Dramatické rozdiely boli napríklad aj medzi prvým a druhým kolom prezidentských volieb. „V prvom kole 15. marca bolo pomerne chladno a cez Slovensko v tom čase navyše prechádzal studený front, v ktorom sa dokonca vyskytli prvé búrky a vo vysokohorských polohách výdatne snežilo. V Lome nad Rimavicou napadlo asi päť centimetrov a v Oravskej Lesnej dokonca 10 centimetrov nového snehu,“ naznačil.

O dva týždne neskôr počas druhého kola sa však už väčšina Slovenska „kúpala“ v slnečných lúčoch. A v Prievidzi mohli ísť ľudia voliť v letnom oblečení, pretože tu teplota vystúpila na 22,3 stupňa, najviac na celom našom území. Kým v prvom kole bola volebná účasť len 43,4 percenta oprávnených voličov, v druhom kole už mierne presiahla hranicu 50 percent.

Eurovoľby z 24. mája mali rekordne nízku účasť, len 13,5 percenta, čo bolo najmenej spomedzi všetkých troch doterajších volieb do Európskeho parlamentu na Slovensku. Svoj podiel na tom mohlo mať aj nie celkom vydarené počasie. "Na niektorých miestach sa vyskytli búrky, nebolo až tak ideálne slnečno, hoci aj napriek tomu vystúpila teplota cez deň pomerne vysoko.

Najvyššiu dennú teplotu mali v ten deň v Michalovciach, 30,1 stupňa. No z hľadiska slnečného svitu to určite nebol až taký optimálny deň a mohli by sme ho priradiť k letnému obdobiu tohto roka. Keď nebolo síce veľmi horúco, ale bolo veľa oblačnosti a búrok," doplnil Faško.

Cez týždeň sa bude ochladzovať

  • sobota – polooblačno až oblačno s teplotami od 10 do 15 stupňov, pri hmle len 8 stupňov
  • nedeľa – oblačno až zamračené, cez deň od západu dážď, 7 až 13
  • pondelok – premenlivá oblačnosť, miestami dážď alebo prehánky, 7 až 12
  • utorok – oblačno až zamračené, na mnohých miestach dážď, 7 až 12
  • streda – premenlivá, časom veľká oblačnosť, dážď, na vrcholoch hôr sneženie, 6 až 11
  • štvrtok – prevažne polooblačno, ojedinele prehánky, na vrcholoch hôr snehové, 5 až 10

Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #komunálne voľby