Majko 10 rokov po kalamite: V TANAP-e musí mať prím príroda

Presne pred desiatimi rokmi zasiahla nielen Vysoké Tatry, ale aj Nízke Tatry, Slovenské rudohorie či Muránsku planinu veterná smršť, akú si Slovensko nepamätá. Tatranská bóra, ničivý padavý vietor lámal lesy ako zápalky a napáchal obrovské škody. Víchrica sa prihnala do tatranskej kotliny po 15. hodine a vyčíňala takmer tri hodiny.

19.11.2014 12:00
Tatry, kalamita Foto: ,
Silný vietor v Tatrách v roku 2004 vyvracal stromy.
debata (3)

Škody vyčíslili na 7,8 miliardy korún (takmer 260 miliónov eur). Za desať rokov sa tvár hôr pomaly mení. Lesníkmi vyčistené územie zalesnili, v bezzásahových zónach, ako Tichá a Kôprová dolina, dostala šancu príroda, hovorí riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Pavol Majko Foto: Boris Macko, Pravda
Pavol Majko, TANAP, Vysoké Tatry, vietor, Pavol Majko

Spamätali sa aspoň čiastočne Vysoké Tatry po kalamite spred desiatich rokov?
Samozrejme v Tatrách po kalamite čas nezastal, územie, kde sa umožnilo spracovať padnuté drevo, lesníci a súkromní vlastníci lesov zalesnili, tam, kde to umožnené nebolo kvôli rezervácií a potrebe ochrany biodiverzity, matka príroda vyschnutý les takisto, ale pomalšie nahrádza za nový, mladý a dúfajme odolnejší proti výkyvom počasia.

Akú časť zo zničeného územia sa už podarilo zalesniť?
To je parketa pre užívateľov a vlastníkov lesov, ale určite všetky plochy, ktoré boli po kalamite odlesnené, sú už v súčasnosti posadené mladým lesom. Lesníci sa v spolupráci s prírodou snažia o čo možno najbohatšie druhové zloženie tatranských lesov. Najviac vysádzajú smrekovec a smrek, práve smrekovce a borovice majú byť lesnými stabilizátormi proti silnému vetru. Takým nárazom vetra, ako poznáme z nedávnej minulosti, však máloktorá drevina s pevným kmeňom odolá.

Víchrica zanechala päťdesiatkilometrový pás... Foto: Pravda, Roman Benický
tatry,kalamita,smokovce Víchrica zanechala päťdesiatkilometrový pás vyvrátených stromov.

Tatry spája aj ustavičný boj lesníkov a ochranárov o pôsobení lykožrúta, zničených lesných porastoch týmto chrobákom a bezzásahových zónach. Čo je pre prírodu a jej vývoj výhodnejšie a prirodzenejšie?
Podľa mňa ustavičný boj nikam nevedie a je určite na úkor tohto územia. V našom najstaršom národnom parku by sa nemali donekonečna viesť boje, ale nájsť súlad v prospech prírody. A keďže sa toto územie volá park, prím musí mať príroda a jej procesy.

O zonácii Tatier, ktorá má prehodnotiť ich chránené územia, rozpráva už tretia či štvrtá vláda, kedy bude ukončená?
Pod súčasným vedením nášho rezortu sme sa určite dostali najďalej. Môžem to skonštatovať podľa tempa a postupu prác. Ukončenie zonácie je plánované do konca roku 2015. To, že zonácia nie je, neznamená, že park nie je dostatočne chránený. Je tu množstvo národných prírodných rezervácií s piatym najprísnejším stupňom ochrany.

Kalamita v roku 2004 v Tatrách.
Smokovce po víchrici v roku 2004.
+12Víchrica zničila vyše 12 000 hektárov lesov.

Keď bude dokončená, bude v prospech developerov alebo národného parku?
Určite to druhé. Územia na rozvoj cestovného ruchu nezaberajú ani celé percento z výmery TANAP-u.

Koľko rokov potrvá, kým sa Tatry zotavia? Nehrozí im podobná kalamita ako spred desiatich rokov či z mája tohto roku?
Horstvo sa po takejto zmene zotavuje dlhší čas. Človek z pohľadu dĺžky svojho života na to nie je pripravený a chcel by, aby bolo všetko ako predtým, za pár rokov. Niekde sú pozitívne zmeny viditeľné za chvíľu, ale v menej priaznivej lokalite bude nový les možno vtedy, keď už tu my nebudeme. Na území parku sa však nemáme kam ponáhľať, treba však mať dlhodobý cieľ, a tým je odolnejší les, ako bol dosiaľ. Pri súčasnom trende vývoja klímy musíme byť pripravení, že situácia spred desiatich rokov sa môže kedykoľvek zopakovať.

Kalamita v číslach

  • 12 600 hektárov lesa zničila víchrica v roku 2004
  • 3 milióny kubických metrov stromov vyvrátil vietor na území TANAP-u
  • 7 000 hektárov lesa na území v správe Štátnych lesov TANAP-u zničil po kalamite lykožrút
  • 5 miliónov sadeníc vysadili za 10 rokov lesníci na území v správe ŠL TANAP-u
  • veterná smršť zasiahla aj oblasti Nízkych Tatier, Oravy, Kysúc, Muránskej planiny a Slovenského Rudohoria
  • najviac boli postihnuté ekosystémy na Horehroní, Kysuciach, Orave, Spiši a Gemeri
  • vietor v týchto lokalitách vyvrátil 2 milióny kubických metrov stromov
  • na 7,8 miliardy korún (260 mil. eur) boli vyčíslené škody

Kalamita v Tatrách z pohľadu meteorológov

  • Kalamitu zapríčinil prechod studeného frontu, v dôsledku čoho k nám začal prúdiť studený arktický vzduch. Tlaková níž, ktorá ho sprevádzala, dosiahla tatranskú oblasť v popoludňajších hodinách. Prechod frontu bol sprevádzaný silným vetrom, zmenou jeho smeru na severný, poklesom teploty a následným prudkým vzostupom tlaku.
  • Meteorologické stanice SHMÚ a Výskumná stanica Štátnych lesov TANAP-u zaznamenali maximá rýchlosti vetra: Lomnický štít – 170 km.h-1, Skalnaté pleso 200 km.h-1, horná hranica lesa – 230 km.h-1, stanica lanovky Štart – 80 km.h-1, Stará Lesná – 130 km.h-1, – Poprad – 120 km.h-1
  • Tatranská bóra, ktorá sa prehnala Tatrami, je padavý alebo prepadavý ničivý vietor mimoriadne veľkej rýchlosti. Vzniká vtedy, keď na záveternej strane pohoria nastane silné aerodynamické odsávanie, teda že ňou prechádza tlaková níž a vplyvom terénu je doplňovanie vzduchu z náveternej strany sťažené. Pretlak vzduchu na náveternej strane sa napokon presadí a prúdenie prekročí hrebeň pohoria. Vietor vysoko presiahne zvyčajné rýchlosti a živelne pustoší krajinu.

vv, ŠL TANAP

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #Vysoké Tatry #Nízke Tatry #víchrica