Časť opozície chce s Ficom rokovať o ich požiadavkách

Časť opozície sa mieni stretnúť s premiérom Robertom Ficom a hovoriť s ním o šiestich požiadavkách, ktoré sformulovala na mítingu pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie 17. novembra v Bratislave.

19.11.2014 14:05 , aktualizované: 15:39
signatári výzvy na odstúpenie Pašku Foto: ,
Zľava: Richard Sulík, Igor Matovič, Alojz Hlina a Daniel Lipšic na archívnej fotografii počas brífingu signatárov výzvy na odstúpenie Pavla Pašku z funkcie predsedu NR SR.
debata (53)

Predseda vlády však reakcii na výzvu opozičných poslancov uviedol, že nevidí dôvod zúčastňovať sa na hre politikov s minimálnou podporou verejnosti, ktorí preferujú rozoštvávanie ľudí pred demokratickou politickou súťažou na pôde parlamentu.

„Vláda pôjde naďalej svojou cestou pri presadzovaní sociálnych, ale aj protikorupčných opatrení,“ dodal Fico a pripomenul balík protikorupčných opatrení, ktorý obsahuje obmedzenie platieb v hotovosti pre firmy nad 5 000 eur, zákon o ochrane oznamovateľov korupcie, zavedenie transparentného elektronického trhoviska pri verejnom obstarávaní, novelu zákona o verejnom obstarávaní či novelu zákona o financovaní politických strán.

Predseda strany Občania Slovenska Alojz Hlina, líder hnutia NOVA Daniel Lipšic, šéf OĽaNO Igor Matovič a predseda SaS Richard Sulík presadzujú, aby na najbližšej schôdzi parlamentu poslanci schválili právnu úpravu, ktorá zamedzí účasť schránkových firiem vo verejnom obstarávaní. Rovnaká požiadavka preukazovania skutočných vlastníkov sa bude týkať zdravotných poisťovní.

Národná rada SR by zároveň mala vytvoriť osobitnú komisiu (výbor) na dohľad nad vyšetrovaním kauzy Gorila, ktorá bude mať paritné zastúpenie vládnej väčšiny a opozície. Časť opozičných lídrov chce rovnako zákonom znemožniť politické nominácie v zdravotníctve. „Výberové komisie budú menované za účasti viacerých subjektov – zástupcov zamestnancov, Slovenskej lekárskej komory, Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek – tak, aby žiaden zo subjektov neurčoval väčšinu členov výberovej komisie,“ vysvetľujú.

Zvoliť chcú tiež predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR navrhnutého opozíciou z radov renomovaných osobností v oblasti boja proti korupcii. Hlina, Lipšic, Matovič a Sulík sa zasadzujú aj o schválenie zákona o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov. Požadujú aj okamžité odvolanie vedúceho služobného úradu Ministerstva zdravotníctva SR Martina Senčáka a riaditeľky Nemocnice A. Wintera v Piešťanoch Márie Domčekovej pre ich priamu účasť na nákupe predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici.

„Výzvu na stretnutie ako aj požiadavky zhromaždených občanov adresujeme premiérovi Ficovi verejne prostredníctvom médií. Keďže súdna prax potvrdila, že štandardné doručovanie písomností Ficovi nie je možné ani v rámci súdneho konania, ktorého je on sám účastníkom, zvolili sme túto verejnú formu doručenia našej výzvy. Ak premiér R. Fico odmietne navrhované stretnutie, oznámime ďalší postup vo štvrtok na tlačovej konferencii,“ uvádzajú lídri štyroch opozičných strán, ktorí organizovali verejné zhromaždenie občanov pri príležitosti 25. výročia nežnej revolúcie na Námestí SNP v Bratislave.

Sieť chce vedieť, kto stojí za schránkovými firmami

Strana Sieť prichádza s vlastným návrhom ako odhaliť, kto stojí za schránkovými firmami profitujúcimi z verejných zdrojov. Návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorý predložili hnutie NOVA, strana SaS a OĽaNO má podľa podpredsedu Siete Miroslava Beblavého niekoľko nedostatkov.

Ako tvrdí, túto problematiku je potrebné riešiť detailne. Sieť chce odhaľovať nielen majiteľov schránkových firiem, ktoré sa stanú víťazmi tendrov, ale aj všetkých firiem, ktoré zaobchádzajú s verejnými zdrojmi.

„To znamená, aby sme nemuseli len zisťovať, kto stojí za piešťanským CT prístrojom, ale aby sme aj zistili, kto stojí za firmou Prefto (jeden z dvoch majiteľom zdravotnej poisťovne Dôvera, pozn. red.), lebo to sa nám zdá byť podstatne dôležitejšie,“ vyhlásil Beblavý. Tvrdí, že kým pri tomografe išlo o 1,6 mil. eur, majitelia Dôvery si z nej za minulý rok vytiahli viac ako sto miliónov eur.

Sieť navrhuje vytvorenie registra vlastníctva, do ktorého by firmy len raz predložili údaje, ktorý by bol verejne kontrolovateľný a bol by prepojený so slovenským obchodným a živnostenským registrom. Takýto register by spravovala Národná banka Slovenska (NBS), ktorá by sa v prípade pochybností mala právo dožadovať ďalších dokumentov, prípadne by mohla účasť firiem na zaobchádzaní s verejných prostriedkami zastaviť.

Podpredsedníčka Siete Katarína Csélfalvayová dodala, že preukazovať by sa malo nielen formálne, ale aj reálne vlastníctvo víťazov tendrov, teda to, komu sú v skutočnosti vyplácané zisky. „V druhom rade ide o zákaz účasti firiem z takých krajín, alebo s takými majiteľmi, ktorí pochádzajú z krajín, ktoré nespolupracujú pri zisťovaní týchto skutočných vlastníkov,“ uviedla Csélfalvayová. Aj zoznam takýchto krajín by spravovala NBS.

„Chceme koniec anonymného obohacovania sa z verejných prostriedkov na Slovensku, chceme, aby občania vedeli, kto sa obohacuje, pretože veľmi často sú to ľudia, ktorí si to denné svetlo nemôžu dovoliť, pretože sú politicky veľmi spriaznení,“ uviedol Beblavý. Diskutovať o návrhu chce Sieť aj s vládnou stranou Smer, aby zvýšila šancu na dohodu.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Alojz Hlina #Richard Sulík #Daniel Lipšic #Igor Matovič