Prešovská nemocnica zháňa detských lekárov, môže zrušiť časť lôžok

Detské oddelenie v prešovskej fakultnej nemocnici sa dostalo do zložitej situácie. Ak sa ju nepodarí v krátkom čase vyriešiť, budú musieť voziť detských pacientov do susedných Košíc a od 1. decembra znížia počet súčasných 90 lôžok o tretinu.

20.11.2014 14:00
debata

Problém vznikol po tom, čo oddeleniu vypadla polovica atestovaných lekárov na detskej jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS).

V prešovskej Fakultnej nemocnici J. A. Reimana pracuje len osem atestovaných pediatrov, ale len štyria môžu nastúpiť do služieb. „Momentálne sú totiž dvaja dlhodobo práceneschopní a ďalšie dve lekárky nemôžu pracovať vo viaczmennej prevádzke, pretože majú malé deti,“ vysvetľuje hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková. Počas dňa do práce chodia, horšie je to však s nočnými službami. Práve tam potrebuje nemocnica dočasne zabezpečiť atestovaných pediatrov.

„Na pracovisku detskej jednotky intenzívnej starostlivosti bude naďalej zabezpečovaná základná intenzívna zdravotná starostlivosť,“ uviedla hovorkyňa. Deťom v kritickom stave teda nemocnica vie pomôcť, ale ak sa stav malého pacienta nezlepší, čaká ho prevoz do Košíc. Zatiaľ nikto nevie spresniť, dokedy môže tento stav trvať.

Vie o ňom aj predseda Lekárskeho odborového združenia v prešovskej nemocnici Michal Polician. Podľa neho za tým netreba hľadať platové ani pracovné podmienky. „Viacero lekárov je v súčasnosti na PN a oddelenie je personálne poddimenzované. Iniciovali sme stretnutie s vedením nemocnice. Riaditeľ nás informoval nielen o situácii, ale aj o predstave možného riešenia, ktoré akceptujeme,“ povedal Polician s tým, že aj odborová organizácia, ktorú zastupuje, sa snaží pomôcť, ako sa dá. Pomocou vlastných kontaktov zháňajú detských lekárov, ktorí by mohli na oddelenie dočasne nastúpiť. Navyše je podľa neho náznak zlepšenia situácie a najbližšie dni ukážu, ako sa vyvinie.

Vedenie Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach je tiež o probléme v Prešove informované. „S vedením prešovskej nemocnice komunikujeme, z ich strany je snaha riešiť situáciu. Vedeli by sme prijať deti v kritickom stave, ktoré si vyžadujú neodkladnú starostlivosť. V takom prípade by sme si od prešovskej nemocnice požičali aj prístroje,“ vysvetlil námestník riaditeľky pre liečebnú starostlivosť Juraj Bazár. Dodal, že zatiaľ je ťažké vyjadriť sa k podrobnostiam, keďže prešovská nemocnica zatiaľ nespresnila rozsah prípadnej pomoci, ktorú by potrebovala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #Prešov #detský lekár