Verejní zamestnanci si prilepšia najmenej o 1 percento

Učiteľom od januára vzrastú platy o päť percent a zvyšným verejným zamestnanom najmenej o jedno percento. Taký je najnovší návrh vlády. Odborári sa s ním oboznámili v stredu a zobrali si čas na rozmyslenie.

20.11.2014 13:30
debata

Konfederácia odborových zväzov pôvodne žiadala zvýšenie platov o päť percent pre všetkých 360-tisíc zamestnancov štátu a obcí. Takýto rast miezd by podľa prepočtov odborov v roku 2015 vyšiel na 225 miliónov eur. Vláda tvrdí, že to si štátna kasa nemôže dovoliť.

Učitelia okrem toho v tomto roku dostanú vianočné 100 eur. Ministerstvo školstva túto odmenu nevyplatí len vysokoškolským pedagógom, ktorí zarábajú výrazne viac ako ich kolegovia na základných a stredných školách. Kým učitelia regionálneho školstva zarábali v minulom roku priemerne 850 eur za mesiac, ich vysokoškolskí kolegovia dostali 1¤245 eur. Vianočné odmeny v priemernej výške 320 eur majú v tomto roku isté aj policajti.

Vláda tiež počíta s tým, že vďaka reforme odvodov s cieľom zvýšiť zamestnanosť stúpnu najnižšie a stredné platy v súkromnej aj štátnej sfére. Reforma vyjde ročne na 146 miliónov eur. O 32 eur, na 339 eur mesačne, stúpne čistá mzda zamestnanca pracujúceho za minimálnu mzdu. Nižšie zdravotné odvody budú zamestnanci platiť až do hrubého platu 567 eur a vďaka tomu sa odvodová reforma dotkne až 627-tisíc ľudí. Od začiatku roku 2015 napríklad zamestnanec s platom 502 eur v hrubom bude mať každý mesiac v peňaženke o 4 eurá viac.

Zamestnancom verejnej správy išli platy hore aj tento rok, a to o dve percentá. Na výplatnej páske mali vidieť viac o 16 eur mesačne. Predchádzajúce tri roky mali platy zmrazené. Učiteľom sa aj tento rok mzdy dvihli o päť percent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #verejná správa #KOZ