Na konzuláte Ukrajiny v Prešove vybavia posledných klientov

Generálny konzulát Ukrajiny na Slovensku so sídlom v Prešove bude vo štvrtok 20. novembra naposledy vybavovať svojich klientov. Začiatkom decembra ho po desiatich rokoch zatvoria.

20.11.2014 11:05
debata

Rozhodla tak ukrajinská strana z ekonomických dôvodov. Po tomto termíne si všetky doklady a žiadosti budú ľudia vybavovať iba v Bratislave na ukrajinskom veľvyslanectve. Posledné stránky na prešovskom konzuláte vybavia do 16:00, informovala ukrajinská konzulka Oksana Liščyšyn. Doklady, ktoré si ich majitelia z rôznych dôvodov nestihli vyzdvihnúť a nachádzajú sa na konzuláte, budú ich majiteľom v najbližších dňoch posielať poštou.

Konzulka uviedla, že sa ešte zvažuje možnosť, aby v priestoroch Centra ukrajinskej kultúry na Ulici Janka Borodáča v Prešove zriadila Ukrajina vysunuté pracovisko svojho veľvyslanectva. Postačila by na to jedna miestnosť. V dohodnutých intervaloch by tam prišiel niektorý z konzulov a vybavoval žiadosti, ale je predčasné povedať, či sa tak stane.

Na prešovskom konzuláte si ukrajinskí občania mohli vybaviť potrebné doklady – pasy, rôzne potvrdenia, víza a nachádzala sa tu aj evidencia Ukrajincov žijúcich na Slovensku. Konzulát využívali hlavne Ukrajinci žijúci v Prešovskom, Košickom a Banskobystrickom kraji. Potrebné doklady si tu vybavovali aj Slováci, ktorí chodievali na Ukrajinu pracovne alebo na študijné pobyty či na návštevu príbuzných na dlhšie ako 90 dní. Mohli si tu podať žiadosť o tzv. špeciálne vízum typu D. Lyščyšyn uviedla, že presný dátum definitívneho zatvorenia konzulátu ešte nevedia, ale od budúceho týždňa budú všetky doklady prevážať do Bratislavy na ukrajinské veľvyslanectvo. Nové žiadosti si záujemcovia budú musieť už vybavovať v Bratislave, a to buď do hlavného mesta osobne vycestujú, alebo niektoré úkony budú môcť urobiť aj na diaľku prostredníctvom poš­ty.

Na východe Slovenska ešte pôsobí honorárny konzul Ukrajiny, ktorý sídli vo Vranove nad Topľou. Jeho kompetencie sú obmedzené na osobnú pomoc a konzultáciu, nemá však právomoc vybavovať doklady. Oksana Liščyšyn priznala, že si v Prešove zvykla a nebude sa jej odtiaľ ľahko odchádzať. Žila tu s celou rodinou, na zmenu sa bude musieť pripraviť aj jej syn, ktorý v Prešove navštevoval školu s vyučovacím jazykom ukrajinským. Rovnako ako ostatní zamestnanci prešovského konzulátu aj ona bude poverená novými pracovnými úlohami. Niektorí sa vrátia na ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí, ďalší budú presunutí na iný zastupiteľský úrad Ukrajiny v zahraničí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Krajský súd v Prešove #generálny konzulát Ukrajiny