Ministerstvo mení tresty pre recidivistov

Stačilo, aby 35-ročný Ján z Čiernej nad Tisou ukradol chlapcovi na sídlisku bicykel v hodnote 29 eur a súd ho poslal na deväť rokov do väzenia. Na súde mu priťažilo, že bol viac ako desaťkrát trestaný.

23.11.2014 17:00
väzeň, väzenie, väznica, mreže Foto:
K zmierneniu trestov by malo prísť pri lúpežiach, ublížení na zdraví či týraní blízkej osoby. /Ilustračné foto/
debata (9)

Prípad sa stal pred šiestimi rokmi, keď už v našich trestných kódexoch platil bič na recidivistov. Ministerstvo spravodlivosti pripravilo v trestoch pre týchto páchateľov zmeny. Schváliť ich ešte musí vláda.

Recidivistov musia súdy od roku 2003 posudzovať prísnejšie. V prípadoch závažných trestných činov platí zásada trikrát a dosť. Tá umožňuje udeľovať aj výnimočné tresty. Ak niekto spácha tri závažné trestné činy, súd ho môže odsúdiť aj na dvadsaťpäť rokov väzenia až doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia. Podľa dekana Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy a bývalého šéfa slovenských vyšetrovateľov Jaroslava Ivora má toto opatrenie znižovať kriminalitu najmä u recidivistov. Slovensko ho prebralo z anglo-amerického právneho systému.

Sudcovia musia zásadu používať pri udeľovaní trestov pri opakovaných ozbrojených lúpežiach, výrobe drog, vražde či vydieraní so zbraňou. Podľa ministerstva spravodlivosti sa týka štyroch odsúdených ročne. Novela Trestného zákona, ktorá by mala začať platiť od marca, ju zmierňuje. Odborníci hovoria, že to ešte nebude znamenať automaticky nižšie tresty pre páchateľov závažných zločinov.

„Zásada trikrát a dosť bola nastavená nesmierne prísne. Na základe požiadaviek z praxe je upravená tak, aby sa týkala iba najzávažnejších foriem kriminality,“ vysvetlila zmenu rektorka Policajnej akadémie Lucia Kurilovská.

Podľa hovorkyne rezortu spravodlivosti Alexandry Donevovej by sa tak tresty podľa tejto zásady nemali meniť pri obzvlášť závažných trestných činoch, ako je terorizmus či úkladná vražda. Naopak, k zmierneniu trestov by malo prísť pri lúpežiach, ublížení na zdraví, týraní blízkej osoby, ak nedosahujú taký charakter závažnosti, aby bolo potrebné uplatniť túto zásadu, a to aj s ohľadom, že ide o recidivistu.

Na Slovensku sedia vo väzení s absolútnym trestom na doživotie vymeraným podľa tejto zásady traja ľudia. Medzi nimi je 49-ročný Ján K., ktorého súd v roku 2009 dostal do väzenia za tretiu ozbrojenú lúpež 5-tisíc korún slovenských (166 eur). Keďže pred spáchaním tejto lúpeže bol odsúdený už šesťkrát, z toho dvakrát za lúpež, súd mu v treťom procese vymeral absolútny trest.

Zmierňujú sa aj podmienky pre sprísnenie trestov v prípade úmyselných trestných činov tzv. asperačná zásada, ktorá sa zaviedla pred 11 rokmi. Tiež sa týka recidivistov. Ak niekto spácha dva úmyselné trestné činy a jeden z nich je zločin, podľa tohto opatrenia mu súd môže zvýšiť hornú hranicu trestnej sadzby o tretinu. Zostrenie trestu spočíva aj v dlhodobej izolácii väzňa od spoločnosti.

Po novom sa tresty týmto spôsobom budú sprísňovať iba pri obzvlášť závažných zločinoch, ako sú napríklad úkladná vražda alebo terorizmus. „Podľa nových pravidiel sudca bude musieť použiť asperačnú zásadu iba v prípade, ak vymeriava páchateľovi trest za najmenej dva súbežne spáchané zločiny,“ vysvetlila Kurilovská.

Po škandáloch s odpočúvaním prejdú zmenou tiež paragrafy Trestného poriadku umožňujúce odpočúvanie. Týkať sa budú práce sudcov, ktorí dávajú na odpočúvanie súhlas. Sudca bude musieť okrem policajta a prokurátora skúmať, či dôvody, ktoré viedli k odpočúvaniu, trvajú aj po stanovenom čase. Ak zistí, že to tak nie je, bude musieť okamžite rozhodnúť o skončení odpočúvania. Dnes o predĺženie odpočúvania žiadajú policajti a prokurátori. Sudcovia pritom často neskúmajú, či naň trvajú dôvody a súhlas na predĺženie dávajú formálne.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný upozorňuje, že pri odpočúvaní chýba účinný systém kontroly. „Máme zákon z roku 2003 o ochrane pred odpočúvaním, ale to je skôr formálna záležitosť,“ myslí si analytik. Odborníci upozorňujú, že treba zmeniť kontrolu činnosti spravodajských služieb, pretože je nedostatočná.

Čo ešte menia trestné kódexy

  • posilní sa aj inštitút dohody o vine a treste. Ak sa dohodne prokurátor s obžalovaným, pre toho sa rozšíria možnosti mimoriadneho zníženia trestu.
  • štát zakročí prísnejšie proti páchateľom daňových podvodov či neoprávnených odpočtov DPH. Sprísnia sa sadzby trestov. Dolná sadzba bude desať rokov.
  • za nevyprovokovaný útok bude majiteľovi psa po novom hroziť väzenie. Týkať sa to bude útokov a zranení od všetkých živočíchov, ktoré ľudia chovajú.
  • predĺži sa zákaz vykonávať povolanie profesionálneho vodiča z dvoch na päť rokov, ak bol opakovane odsúdený, že nafúkal v službe viac ako jedno promile
  • pribudne trestný čin za neoprávnené vyrobenie a používanie overovacej značky plynomeru, elektromeru a vodomeru. Má byť metlou na tých, čo maskujú kradnutie elektriny, plynu a vody.
  • obmedzí sa obštrukcia obžalovaných na súdoch, keď namietajú zaujatosť všetkých sudcov. Po novom sa bude vyžadovať konkrétne odôvodnenie námietok voči všetkým namietaným sudcom príslušného súdu.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #recidivisti #trestný kódex