Zabudnuté nákazy sú späť. Budú sa očkovať aj dospelí?

Infekčné ochorenia, ktoré sa viac než dvadsať rokov takmer nevyskytovali, sa vracajú. Na mumps, čierny kašeľ či vírusové ochorenie ústa-ruky-nohy pred pár rokmi ochorelo len zopár ľudí.

23.11.2014 20:00 , aktualizované: 24.11.2014 07:00
vakcína, očkovanie, lekár. dieťa Foto:
Na Slovensku sa povinným očkovaním podarilo znížiť chorobnosť na záškrt, detskú obrnu, osýpky a rubeolu. V súčasnosti však pribúda počet ľudí, ktorí odmietajú dať svoje deti očkovať.
debata (115)

Dnes sa už počítajú na tisícky. Príčin je viac. Očkovacie vakcíny po desiatkach rokov prestávajú chrániť, okrem toho pribúda ľudí, ktorí odmietajú očkovanie, niektoré typy vírusov sa menia. Odborníci hovoria, že preočkovať bude treba aj dospelých ľudí.

Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická uviedla, že k výraznému nárastu ochorení došlo v posledných rokoch prevažne pri ochorení na čierny kašeľ a mumps. Kým do roku 2007 na Slovensku malo čierny kašeľ asi 20 ľudí ročne, od roku 2008 nastal výrazný vzostup a tento trend sa udržiava dodnes. „Od začiatku tohto roka doteraz bolo hlásených celkovo 1 013 ochorení,“ povedala Skalická s tým, že výskyt čierneho kašľa narástol aj v ostatných európskych štátoch.

Dôvody vyššej chorobnosti na čierny kašeľ sa podľa Skalickej na Slovensku aj vo svete hľadajú. „Súčasný monitoring čierneho kašľa nedáva na túto otázku jasnú odpoveď,“ povedala hovorkyňa hlavného hygienika. Môže ísť podľa nej o pokles imunity alebo v súčasnosti cirkuluje v populácii pôvodca ochorenia s inými mikrobiologickými vlastnosťami oproti tomu, ktorý bol použitý na výrobu vakcíny. „Pri čiernom kašli je už dávno známe, že po niekoľkých desiatkach rokov imunita nadobudnutá očkovaním klesá, preto staršia populácia už nemá protilátky,“ povedal hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Martin Olej.

Pred niekoľkými rokmi sa doplnilo očkovanie v jedenástom roku života, pretože sa zistilo, že tínedžerov už protilátky nechránili. Podľa Oleja preočkovanie v 11 rokoch má zabezpečiť podporu imunity u dospievajúcej populácie. Otázka do budúcnosti bude pre epidemiológov a zdravotnú službu, či napríklad dve očkovania neposunú aj do dospelého veku.

Ďalšie vírusové ochorenie mumps bol do vlaňajška na ústupe a ročne sa objavilo iba zopár chorých. „V roku 2013 už bolo hlásených 218 prípadov ochorení na mumps, zaznamenali sme dve epidémie v Košickom a Prešovskom kraji,“ vysvetlila Skalická. Epidémia vypukla v problémovej komunite, kde obyvatelia žijú v hustejšie osídlených domácnostiach s nižším životným štandardom. V tomto roku bolo do polovice novembra hlásených 1 160 ochorení na mumps.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove minulý mesiac zverejnil údaje o vysokom náraste ochorenia v okresoch Vranov nad Topľou a Kežmarok. V obci Poša vo Vranovskom okrese bolo 23 nových prípadov, ďalších chorých v tomto regióne hlásili v obciach Vechec a Banské. V okrese Kežmarok pribudlo 32 nových pacientov a celkovo je tu už 157 chorých.

Mumps sa šíri vzduchom. Pri nekomplikovaných prípadoch by mal človek ležať doma, izolovaný aspoň dva týždne. „No pacienti z tejto komunity nie sú dostatočne zodpovední, aby dodržiavali protiepidemio­logické opatrenia. Keď sa u nich zníži bolesť, vychádzajú na návštevy a šíria ochorenie ďalej,“ dodala Skalická.

„Nárast tohto ochorenia môže byť spôsobený tým, že prichádzajú nové kmene z Anglicka a takisto časom klesá imunita,“ uviedol všeobecný lekár pre dospelých Peter Makara zo Sniny, ktorý mal v ambulancii jeden prípad mumpsu. V rámci prevencie by sa malo podľa Makaru začať uvažovať aj o preočkovaní ľudí. Podobne reagoval aj obvodný lekár z Veľkého Šariša Dušan Lipták. „My všeobecní lekári choroby zachytíme v ambulanciách a je už na epidemiológoch a hygienikoch, čo s narastajúcimi počtami ochorení budú robiť ďalej,“ povedal Lipták.

Okrem čierneho kašľa a mumpsu, hlavne medzi deťmi, koluje infekčné ochorenie ústa-ruky-nohy. Prejavuje sa vyrážkami okolo úst, na rukách aj na chodidlách, preto má aj taký zvláštny názov. Kým do roku 2010 bol jeho výskyt takmer nulový, tento rok už bolo hlásených vyše dvesto chorých, prevažne detí.

S touto nákazou má svoje skúsenosti materská škola v Bratislave. Riaditeľka Lenka Murínová uviedla, že medzi deťmi ju zaznamenali hneď v septembri. „Vyskytli sa prípady tohto ochorenia, preto nám v škôlke visí oznam. Je to hlavne kvôli tomu, aby si rodičia viac všímali svoje deti, niekedy totiž vyrážky podceňujú,“ uviedla Murínová s tým, že nešlo o žiadnu epidémiu. Keď prijímajú dieťa do škôlky, riaditeľka preveruje, či je očkované, alebo nie. Nezaočkované deti sú podľa nej náchylnejšie na ochorenia ako zaočkované.

Pediater Mário Moro z Cífera tvrdí, že ochorenie ústa-ruky-nohy sa v minulosti objavovalo sporadicky. „Z pohľadu medicíny nejde o závažné infekčné ochorenie, prebieha v takých cykloch, raz je ho viac, ale o chvíľu sa to upokojí,“ povedal Moro. Naproti tomu čierny kašeľ a mumps môžu spôsobiť viac komplikácií, napríklad zápal mozgových blán.

Nárast infekčných chorôb, ktoré sa v minulosti vyskytovali zriedkavo, vysvetľuje tým, že sa v populácii začína menej očkovať. „Jednoducho povedané, čím sa bude menej očkovať, tým viac takých ochorení bude pribúdať,“ povedal Moro. Pediater Olej dodal, že sa znižuje počet zaočkovaných detí. Kolektívna imunita si pritom vyžaduje vždy určité percento zaokočkovanosti, aby sa zabránilo šíreniu nákazy. „Dnes už v každom okrese máme niekoľko neočkovaných detí, ide o desiatky, v niektorých regiónoch aj stovky, ktoré nie sú očkované podľa plnej očkovacej schémy,“ povedal Olej.

Úrad hlavného hygienika tvrdí, že zabrániť šíreniu infekčných ochorení by pomohlo preočkovanie nielen detí, ale aj dospelých. „Vzhľadom na to, že hladiny protilátok na tieto ochorenia v dospelosti klesajú, riešením sa javí aj pravidelné preočkovanie adolescentov aj dospelých, podobne ako sa v súčasnosti preočkovávajú dospelí proti tetanu a záškrtu,“ informovala Skalická. Tí, ktorí by chceli takéto očkovanie navyše, by si ho však museli zaplatiť.

Infekčné ochorenia, ktoré sa vracajú

Čierny kašeľ
- do roku 2007 naň ochorelo asi 20 ľudí ročne. Obrat prišiel v roku 2008. V tomto roku do polovice novembra hygienici evidujú 1¤013 prípadov

  • postihuje dýchacie cesty. Spôsobuje ho baktéria, prenáša sa kvapôčkovou infekciou
  • príznaky – najskôr mierny kašeľ, nádcha a zvýšená teplota. Neskôr silný kašeľ niekedy aj s pískaním a vracaním, hlavne u detí
  • lieči sa antibiotikami. Pri potvrdení ochorenia u detí lekári odporúčajú liečiť aj ostatných členov rodiny

Mumps
- do roku 2012 dva až tri prípady ročne. Vlani sa situácia zmenila. V tomto roku do polovice novembra bolo hlásených 1¤160 ochorení

  • nákazlivé vírusové ochorenie. Prenáša sa kvapôčkovou infekciou, vírus sa nachádza predovšetkým v slinách
  • takmer v polovici prípadov je mumps sprevádzaný zápalom mozgových blán
  • príznaky – únava, nechutenstvo, opuch a bolesť za uchom
  • pacient musí zostať mimo kolektívu, ochorenie trvá asi dva týždne. Liečba je podobná ako pri chrípke – pokoj, veľa tekutín, ak treba, lieky na znižovanie teploty

Ústa-ruky-nohy
- vyskytovalo sa ojedinele. Nárast vlani asi 30 ochorení, v tomto roku okolo 50 prípadov. Ochorenia môžu byť hlásené pod rôznymi diagnózami, preto sa presný počet určuje ťažko

  • prejavuje sa vyrážkami, ktoré sa objavujú okolo úst, na rukách a na chodidlách
  • spôsobujú ho vírusy zo skupiny enterovírusov, najčastejšie vírus coxackie, ktorý bežne žije v tráviacom ústrojenstve
  • prenáša sa kontaminovanými rukami, preto sa mu hovorí aj ochorenie špinavých rúk
  • príznaky – podobné chrípke, horúčka, bolesť hrdla, bolesť svalov a vyskytujú sa drobné vyrážky
  • hlavným cieľom liečby je obmedziť pocit svrbenia, lekári predpisujú anihistaminiká. Pacient musí oddychovať

© Autorské práva vyhradené

115 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #čierny kašeľ #infekčné choroby