Začína sa odvolacie konanie s piťovcami

Vodiči by sa v utorok mali pripraviť, že prejazd po bratislavskej Staromestskej ulici v okolí Najvyššieho súdu môže byť ráno sťažený a bude ho riadiť polícia.

25.11.2014 08:00
debata (1)

Na súde sa začína odvolacie konanie s bratislavskou skupinou piťovcov proti rozsudku Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Na pojednávanie by sa malo dostaviť 14 obžalovaných.

V máji, keď prebiehal súd s touto skupinou v Pezinku, ich prevoz zabezpečovali kukláči zo Zboru väzenskej a justičnej stráže. Sprevádzalo ich až 30 áut s eskortou. Podobné to bude zrejme aj dnes. Zbor sa však nebude starať o dopravu. „Všetko čo sa týka dopravy, patrí do kompetencie polície,“ reagoval Adrián Baláž, vedúci sekretariátu generálneho riaditeľa Zboru justičnej stráže.

Odvolacie konanie má trvať tri dni, do štvrtka. Špecializovaný trestný súd v máji poslal 14 obžalovaných za mreže. Dostali tresty od jedného roku podmienečne až po 24 rokov. Údajnému šéfovi skupiny Jurajovi O., nazývanému Piťo, vymeral súd 18-ročný trest za riadenie zločineckej skupiny, nedovolené ozbrojovanie a poškodzovanie cudzej veci. Súd tiež 11 obžalovaným zo skupiny, označovanej za najsilnejší gang v podsvetí, uložil trest prepadnutia majetku a predbežne im ho zaistil. Sudcovia opreli svoj verdikt o viacero dôkazov, medzi hlavné patrila výpoveď bývalého člena gangu.

Advokát Ondrej Mularčík, obhajca Juraja O., vyhlásil, že súd sa vo svojich úvahách riadil „vlastným zhodnotením situácie, vlastným zhodnotením dôkazov, vlastným vyhodnotením spisového materiálu a konania, ktoré na súde prebehlo, a podľa toho aj rozhodol“.

Skupinu zadržala polícia pred tromi rokmi pri najväčšej policajnej akcie. počas ktorej asistoval okrem kukláčov a 350 policajtov aj vrtuľník. Gang mal pôsobiť v bratislavskom Lamači, ale aj v Trnavskom a Nitrianskom kraji. Podľa súdu sa venovali obchodom s drogami a vyberaním výpalného.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #proces s piťovcami