Novou pečeňou vrátili do života už sto ľudí

Choroba mu obrátila život naruby. Z plného zdravia ho priviedla až do situácie, keď jedinou záchranou bola transplantácia pečene.

30.11.2014 16:00
Miroslav Porubský Foto: ,
Transplantácia pečene vrátila Miroslava Porubského znova do života. Na snímke s manželkou Monikou.
debata (2)

Miroslav Porubský z Mojmíroviec pri Nitre má dnes 38 rokov a začína žiť nový život. Teší sa zo svojich dvoch malých detí, dokonca sa už pohráva s myšlienkou, že časom znova začne pracovať. Je jedným z prvej stovky pacientov, ktorým úspešne transplantovali pečeň v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici, kde ako v jedinej na Slovensku už šesť rokov funguje program transplantácie pečene.

Miroslav bol vždy vitálny človek, založil si rodinu, podnikal. Nikdy nemal nijaké zdravotné ťažkosti. Pred štyrmi rokmi išiel na bežnú preventívnu prehliadku, kde mu odhalili autoimunitné ochorenie pečene. Odvtedy to s jeho zdravím išlo dolu vodou. „Prvé dva roky som bol na liekoch, nič také sa nedialo. Bol som s tým zmierený a normálne som fungoval. Potom som však začal veľmi chudnúť a ťažkosti sa rýchlo zhoršovali,“ spomína. Viac času ako s rodinou prežíval v nemocnici, skončil aj s podnikaním. Jediným východiskom bola transplantácia pečene.

„Keď som sa to dozvedel, nebolo to nič príjemné, aj keď patrím k ľuďom, ktorí si veci veľmi nepripúšťajú,“ priznáva. Transplantáciu absolvoval začiatkom leta, po štyroch mesiacoch čakania na darcu. „Ešte to nie je stopercentné, ale určite omnoho lepšie ako predtým a po tom polroku je to sto a jedno,“ dodáva s úsmevom. Časy, keď úplne strácal sily, nevládal sa poriadne ani pohnúť, pre svrbenie celého tela nemohol spávať, dostával záchvaty, sú už pre neho i jeho rodinu minulosťou.

„Transplantácia zachránila môjho manžela aj celú našu rodinu,“ hovorí manželka Monika. Nikdy si nevedela predstaviť, ako choroba dokáže zmeniť človeka. „U manžela išla počas choroby dole aj psychika. Vždy bol veľmi aktívny, zrazu ho úplne prestal baviť život, bolo to stále horšie. Minulé Vianoce boli strašné, už nikdy také nechcem zažiť. Priviezli sme ho z nemocnice, vtedy mal aj zápal pankreasu. Bol v takom stave, že ani pri štedrej večeri nebol duchom prítomný, nepotešili ho ani deti, ani stromček, nič,“ spomína si.

Na nadchádzajúce Vianoce sa už teší. „Teraz je to niečo úplne iné, manžel sa dostáva zase do svojich starých koľají, zaujíma sa o rodinné veci aj o deti,“ dodáva.

Miroslavovi sa postupne vracajú sily, hrá sa s trojročnou dcérkou a desaťročným synom a pomaly sa začína zamýšľať aj nad prácou. Hovorí, že do podnikania sa vrhnúť znova nechce, skôr by to malo byť niečo menej stresujúce.

Transplantačné centrum Rooseveltovej nemocnice rozbehlo program transplantácií pečene v roku 2008. V tomto roku zavŕšili prvú stovku a do piatku ich už urobili 109, poslednú z nich v stredu. Prvá trvala osem hodín.

„Cez tých sto vykonaných transplantácií sa nám to podarilo značne skrátiť. Na základe praxe sa priemerný operačný čas skrátil asi na 3,5 hodiny, najkratšia trvala dve a trištvrte hodiny. Oveľa podstatnejšie však je, že program transplantácií pečene dokáže ľudí plnohodnotne vrátiť do rodinného a pracovného života,“ uviedol vedúci chirurg centra František Hampl. Na jednom zákroku sa podieľa takmer päťdesiat zdravotníkov, vrátane lekárov, sestier či laborantov.

Transplantácia zachraňuje život ľudí, ktorým akútne zlyháva pečeň. Výsledky odborných vyšetrení stanovia, či je pre nich vhodná. V súčasnosti majú v Banskej Bystrici na čakacej listine 15 pacientov. Vyhliadky ľudí s transplantovanou pečeňou sú oveľa väčšie ako tých, čo majú nové srdce alebo obličky. Pečeň má totiž schopnosť prispôsobiť sa príjemcovi, organizmus sa jej nebráni a prípadné reakcie nie sú také búrlivé. Ak pacient nemá iné komplikácie, chodí len na pravidelné kontroly a užíva lieky.

Stovka transplantácií pečene, ktorú zavŕšili začiatkom tohto leta, je podľa riaditeľa Rooseveltovej nemocnice Vladimíra Baláža určitým míľnikom.

„Sme jediným centrom na Slovensku, ktoré má systematický a kontinuálny transplantačný program pečene. Môžeme sa každý deň postaviť za stôl a pomôcť nejakému pacientovi zachrániť život. To je naša výhoda, v iných centrách sú to len také ojedinelé záblesky fungovania tohto programu,“ povedal s tým, v budúcnosti plánujú robiť aj transplantácie rozdelenej pečene od jedného darcu dvom príjemcom. To súvisí aj s nedostatkom darcov, ktorých počet v poslednom období klesol pod vplyvom rôznych kampaní a príbuzní nesúhlasia s darovaním orgánov.

Podľa španielskeho profesora a prezidenta európskej transplantologickej spoločnosti Daniela Casanovu nemocnica, ktorá dokáže robiť transplantácie pečene, sa posúva v odbornosti. „Tým, že sa robí tento program, dostáva sa na vyššiu úroveň a samotná jedna transplantácia pečene má následne nepriamy benefit pre tisíce pacientov,“ zhodnotil doterajšiu prácu banskobystrického transplantačného centra.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mojmírovce #transplantácia #transplantácia pečene