Fico: Viem si predstaviť, že v júni prídem za prezidentom a podám demisiu

Premiér Robert Fico prekvapil verejnosť svojimi slovami o tom, že jeho trpezlivosť má svoje medze a vie si predstaviť, že v júni príde za prezidentom Andrejom Kiskom s tým, že je ochotný podať svoju demisiu. Tieto slová zverejnil v statuse na sociálnej sieti Facebook.

02.12.2014 15:30 , aktualizované: 16:33
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico má už dosť súčasnej opozičnej politiky, podľa neho sa slovenská politika balkanizuje.
debata (319)

„Nebaví ma počúvať od ľudí z opozície, ktorí nič nedokázali, že sme čvarga. Nepotrebujem počúvať polobláznov, ktorí mi vykrikujú pod oknom, že poďte von, zastrelíme vás. Naša trpezlivosť má tiež medze,“ píše Fico.

„Viem si predstaviť, že prídem za pánom prezidentom Andrejom Kiskom v júni s tým, že som ochotný podať demisiu. Nech ukáže Lipšic, Matovič, Sulík a Hlina akú majú alternatívu. Čo tu však bude potom? Nastane tu chaos,“ dodal.

Foto: facebook.com/robertficosmersd
Robert Fico, facebook, status

Fico koalícii, ktorú by vytvorili súčasné opozičné strany, neverí. „Keby aj vznikla takáto koalícia v roku 2016, tak po pol roku je po nej. Na rozdiel od prázdnych výkrikov a burcovania ľudí do ulíc, Smer ponúka Slovensku stabilitu, dialóg a riešenia situácie,“ uzavrel premiér.

Podľa Fica sa slovenská politika balkanizuje

Podobný zámer vyjadril aj v diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClub, kde tiež naznačil, že podá demisiu, ak bude opozícia pokračovať v organizovaní protestov.

„Opozícia nemá žiadnu alternatívu, tak sa rozhodla, že začne burcovať ulicu, začala sa balkanizácia slovenskej politiky,“ povedal.

Podľa Fica opozičné strany nielen že neponúkajú žiadnu alternatívu, ale niektoré z nich nie sú ani hodnotovo vybavené. „Skúste dnes hodiť do nejakej strany, ktorá nie je hodnotovo vybavená, nejakú hodnotovú otázku a pozabíjajú sa,“ dodal.

Fico zároveň odmietol špekulácie o tom, že by sa chystal odísť z politického života. „Som predseda vlády a predseda strany a mojou úlohou je pripraviť a priviesť Smer do volieb v roku 2016. Zatiaľ sa nemení nič na tom, že by som chcel byť lídrom tejto kandidátky a opätovne sa chcem pokúsiť získať slovenskú verejnosť na svoju stranu,“ ukončil.

Politológovia: Fico spomenul odstúpenie ako vyhrážku

Vyhlásenie premiéra, že v prípade pokračovania demonštrácii organizovaných opozičnými poslancami môže v lete 2015 podať demisiu, je vyhrážka smerom k opozícii. Tvrdí to analytik Ján Baránek. Podľa neho by totiž časti menších opozičných strán predčasné voľby vôbec nevyhovovali.

„Pre strany, ktoré majú v prieskumoch pod päť percent, alebo momentálne vznikajú, by predčasné voľby neboli výhodné a v Smere to vedia,“ povedal Baránek. Podľa neho by voľby neuškodili stranám ako KDH, Most-Híd alebo Sieť, za demonštráciami však stoja s výnimkou OĽaNO malé strany. Smer podľa neho už od leta hľadal zámienku, pod ktorou by mohol vytiahnuť tému predčasných volieb, našiel ju ale až teraz.

S Baránkom súhlasí aj politológ Miroslav Kusý. „Je to také bu-bu-bu smerom k opozícii,“ povedal Kusý s tým, že opozičné strany by predčasnými voľbami nezískali. Kusý tiež nedôveruje Ficovým argumentom, ktoré ho k výrokom o možnosti odstúpenia viedli.

„Vzhľadom na spôsob, ako Fico pristupoval k svojim politickým protivníkom je nepravdepodobné, že by sa zrazu stal takým útlocitným,“ povedal. Podľa Kusého Fico tiež opozícii dáva najavo, že aféra s korupciou v zdravotníctve je pre neho uzavretá. „V podstate to znamená – odstavil som Pašku, dajte pokoj, ideme ďalej,“ uzavrel.

319 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #Robert Fico #Politika #opozícia