Ministerstvo vypíše výzvu na rozširovanie kapacít škôlok

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu vypíše na začiatku budúceho roka výzvy pre mestá a obce, ktoré sa môžu uchádzať o 10 miliónov eur na zvýšenie kapacít materských škôl. Do roku 2020 by sa tak do materských škôl malo dostať 95 percent detí od štyroch do šiestich rokov.

03.12.2014 15:15
Juraj Draxler Foto: ,
Juraj Draxler
debata (4)

Vyplýva to z návrhu ministerstva školstva, ktorý dnes prijala vláda. Ako po rokovaní vlády spresnil minister školstva Juraj Draxler, verí, že sa podarí na budúci rok rozšíriť a postaviť nové materské školy v objeme približne päť miliónov eur. "Ak sa nám podarí získať financie z predaja prebytočného majetku, tak potom za ďalších päť milión eur,“ dodal.

Predpokladá sa získanie prostriedkov aj z eurofondov, uviedol. Za minulý rok je deväťtisíc nevybavených žiadostí o umiestnenie štyri- až šesťročných deti do škôlky. Polovica z toho je v Bratislavskom kraji. „Následne sa budeme snažiť rozširovať kapacity tak, aby bolo možné pokryť aj nižšie vekové ročníky,“ uviedol šéf rezortu školstva.

Zriaďovatelia materských škôl budú môcť peniaze využiť napríklad na prístavbu, nadstavbu, prispôsobenie priestorov bývalých materských škôl a detských jasieľ na triedy materských škôl. Rovnako môžu adaptovať aj iné priestory, najmä nedostatočne využívané priestory základných aj stredných škôl, prípadne aj vystavať nové materské školy.

"Vláda Slovenskej republiky považuje rozvoj materských škôl za jednu zo svojich hlavných priorít,“ povedal minister školstva Juraj Draxler a dodal, že vyhlásenie výzvy bude znamenať v oblasti rodinnej politiky a osobitne v oblasti podpory mladých rodín významný pozitívny krok.

Počet nevybavených žiadostí o prijatie do materských škôl sa zvýšil z 1 679 v roku 2004 na 9 682 v roku 2013. Takmer polovica neuspokojených žiadostí je v Bratislavskom kraji, v ostatných krajoch sa pohybuje od päť percent v Banskobystrickom kraji po 10 percent v Žilinskom kraji. Najhoršia situácia je v okresoch Bratislava II, Bratislava V, Senec, Bratislava III, Bratislava IV, Žilina a Trnava.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #rozširovanie kapacít #materské školy #Juraj Draxler