Kiska: Ombudsmanke by mala byť naša spoločnosť vďačná

Prezident Andrej Kiska v utorok pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv, ktorý je 10. decembra, prijal verejnú ochrankyňu práv Janu Dubovcovú.

09.12.2014 16:09
debata (48)

„Po dnešnom stretnutí som vyjadril obdiv, že pani ombudsmanka neberie svoju prácu ako zamestnanie, ale ako svoje poslanie, za čo by jej celá naša spoločnosť mala byť vďačná,“ vyhlásila hlava štátu. Kiska dodal, že dnes určite nešlo o posledné stretnutie s Dubovcovou. „Veľmi rád sa s ňou v budúcnosti budem stretávať,“ dodal.

Verejná ochrankyňa práv Kiskovi odovzdala niekoľkostranový materiál obsahujúci zoznam opatrení, ktoré by podľa nej pomohli pri ochrane základných práv najmä detí a seniorov. Ako povedala, keďže jej úrad nemôže udeľovať pokuty a nemá ani žiadne donucovacie prostriedky, na zlyhania štátu musí upozorňovať aj cez úrad prezidenta.

V rozhovore s Kiskom Dubovcová upozornila predovšetkým na tri problémy. „Poukázala som na to, že nemáme zriadený nezávislý orgán vyšetrovania v prípadoch, keď polícia alebo iné štátne orgány použijú donucovacie prostriedky a že je to nedostatok, ktorý by sme mohli odstrániť,“ uviedla.

Za problém považuje aj situáciu vo vzdelávaní rómskych detí zo sociálne znevýhodneného a málo podnetného prostredia. Aj v tomto prípade podľa Dubovcovej existujú riešenia. „Poukázala som tiež na veľmi zlú situáciu v poskytovaní služieb celodennej starostlivosti o seniorov. Aj toto by sme vedeli v našej republike riešiť, len treba chcieť,“ doplnila.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Jana Dubovcová