Jeden mandát stačí? Nič sa nemení, Smer novelu zamietol

Poslanci budú môcť naďalej zastávať viacero verejných funkcií a pôsobiť aj ako starostovia, predsedovia vyšších územných celkov či šéfovia štátnych inštitúcií. Vládny Smer neschválil novelu ústavného zákona, ktorou to chcela zakázať opozičná SaS.

10.12.2014 12:11
parlament, poslanci, NR SR, rokovanie, Národná... Foto: ,
Verejní funkcionári budú môcť ďalej vykonávať viacero funkcií súčasne, vládny Smer zákon, ktorý by to zakazoval, zamietol.
debata (28)

„Kumulácia funkcií otvára možnosť získavania neodôvodnených výhod pre riadený subjekt a takýto stav stavia poslancov do permanentného konfliktu záujmov pri rôznych hlasovaniach – najmä pri štátnom rozpočte a daniach, ale napríklad aj pri hlasovaniach o zákonoch upravujúcich príslušné verejnoprávne inštitúcie, kde výhoda v prospech konkrétnej obce, VÚC alebo verejnoprávnej inštitúcie môže ísť na úkor iných subjektov alebo spoločnosti ako celku,“ argumentovali liberáli. Schválením návrhu sa podľa nich tento konflikt záujmov odstráni.

Smer navrhuje viac funkcií za jeden plat

Poslanci za SaS si uvedomujú, že vládny Smer už avizoval snahu presadzovať skôr mäkší a podľa liberálov pre „závistlivú“ časť verejnosti príťažlivejší model založený na princípe „viacero funkcií – jeden plat“. Tento model však SaS odmieta.

„Pretože by sa tým len zakonzervoval súčasný stav, pri ktorom vždy existuje riziko, že za volebným úspechom daného politického subjektu bude okrem iného aj prepojenosť záujmov v procese rozhodovania na celoštátnej a regionálnej/ko­munálnej úrovni, na ktorom sú hmotne zainteresované tisícky ľudí,“ dodali liberáli.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #mandát #verejné funkcie