Potravinová pomoc bude mať ďalší pokus

Už v budúcom roku sa k najchudobnejším ľuďom dostanú bezplatné balíčky so základnými potravinami, hygienickými potrebami, teplé jedlá či dary od sponzorov. K rôznym formám pomoci prídu rodiny či zdravotne postihnutí občania v hmotnej núdzi, ale aj ľudia bez domova. Oproti potravinovej pomoci spred štyroch rokov, ktorá sa skončila fiaskom, budú balíčky bohatšie a odkázaní ich dostanú opakovane.

16.12.2014 14:30
rodina, jedlo, úsmev, štastie, deti, rodičia,... Foto:
Výber osôb, ktorým budú doručené balíčky, bude vychádzať z aktuálnych údajov ústredia práce.
debata (8)

Jedlo a ďalšie potreby za 65 miliónov eur z veľkej časti zaplatí Európska únia. Z fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby pôjde 55 miliónov, zvyšných 10 miliónov zaplatí štát. Pomoc je určená najmä ľuďom bez práce, ktorí nemajú dosť peňazí na zabezpečenie základných potrieb. Pôjde najmä o rodiny s nezaopatrenými deťmi, dôchodcov, invalidov či zdravotne postihnutých, ktorí sú v hmotnej núdzi a nemajú žiadny príjem. Prilepší si spolu 53-tisíc rodín a ďalších okolo 32-tisíc osôb. Toto číslo sa však môže zvýšiť. Mimovládne organizácie môžu odporučiť ďalších, ktorí sa dostali do krízových situácií, zasiahol ich požiar, víchrica, výbuch či náhla strata člena rodiny.

Od roku 2015 do roku 2020 dostanú odkázaní pomoc niekoľkokrát. Potravinové balíčky budú prideľované až štyrikrát ročne počas celého šesťročného obdobia. Podľa Barbory Petrovej z tlačového odboru ministerstva práce sa ešte rozhoduje o zložení balíčkov. Predbežne by mali obsahovať múku, mlieko, ryžu, cestoviny, cukor, hrach, konzervy či olej.

Ďalšou formou pomoci budú hygienické balíčky. Tie však nedostanú všetky odkázané skupiny. Mydlo, šampón, zubnú pastu, kefku či mydlo na pranie získajú raz ročne len rodiny s nezaopatrenými deťmi, ktoré sú v hmotnej núdzi. K dôchodcom či zdravotne postihnutým poputujú len v prípade, ak nejaké ostanú.

Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku pripomína, že by nemalo ísť o pasívne prijímanie pomoci. „Naším cieľom je dostať ľudí z núdze a chudoby. Preto chceme zabezpečiť aj účinné poradenstvo a aktivačnú podporu pre prijímateľov. Ľudia okrem samotných potravín či hygienických potrieb dostanú aj praktické rady, ktoré by im mali pomôcť dostať sa z pásma chudoby,“ hovorí Králik a vymenúva napríklad informácie o práci, rekvalifikačných programoch či sociálnej pomoci.

Potravinové a hygienické balíčky

Mali by ich dostať poberatelia dávok v hmotnej núdzi, ktorí

  • dovŕšili dôchodkový vek a nezarábajú
  • sú invalidní a bez zárobku
  • majú ťažké zdravotné postihnutie a nezarábajú
  • rodiny s nezaopatrenými deťmi

Čo by mal obsahovať potravinový balíček

  • polohrubú a hladkú múku
  • trvanlivé mlieko
  • ryžu, slovenskú ryžu
  • kolienka, špagety, rezance
  • cukor, ovsené vločky
  • šošovicu, hrach, fazuľu
  • ryby a paštéty v konzerve
  • sušienky
  • paradajkový pretlak
  • rastlinný olej

Čo by mal obsahovať hygienický balíček

  • mydlo
  • šampón
  • zubnú pastu a kefku
  • jadrové mydlo na pranie

Zdroj: MPSVaR

Výber osôb, ktorým budú doručené balíčky, bude vychádzať z aktuálnych údajov ústredia práce. Na rozdiel od roku 2011, keď sa Slovensko zapojilo do prvej potravinovej pomoci, táto bude určená menšiemu počtu ľudí. Kým pred štyrmi rokmi išlo takmer o pol milióna odkázaných, aktuálne je to vyše 53-tisíc rodín, 11-tisíc starobných dôchodcov, 6-tisíc invalidných a 5-tisíc ťažko zdravotne postihnutých ľudí. Jedlo dostane aj takmer 10-tisíc bezdomovcov.

Predchádzajúca pomoc pozostávala z múky a cestovín, budúcoročná bude štedrejšia. „Čo je vhodnejšie – dať miliónu ľudí po jednom kile múky alebo radšej zacieliť rovnaký objem pomoci na najodkázanejších a poskytnúť im okrem potravín aj ďalšie základné potreby? Prikláňame sa k cielenejšiemu prístupu,“ povedal Králik.

O potraviny bol pred tromi rokmi veľký záujem. Niektoré samosprávy tvrdia, že nápor ľudí zvládli a sú pripravené aj na budúci rok. „Občania disciplinovane čakali v rade a my sme nezaznamenali žiadne výtržnosti či sťažnosti. Situáciu sme zvládli aj vďaka spolupráci so štátnou a mestskou políciou,“ spomína Michaela Slivková Kirňaková z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom. V roku 2011 prerozdelili potraviny pre vyše 2 200 ľudí.

„Mesto dbalo na prísnu evidenciu prijímateľov potravinovej pomoci, mestskí policajti zase na dodržiavanie bezpečnosti. Výdaj zabezpečovali pracovníci oddelenia sociálnych služieb, pracovníci technických služieb, ale aj dobrovoľníci. Ľudia boli spokojní,“ tvrdí aj Angela Kecskemétyová z Mestského úradu v Rimavskej Sobote.

Výber osôb, ktorým budú doručené balíčky, bude... Foto: SHUTTERSTOCK, Ľuboš Pilc, Pravda
jedlo, koláž, potraviny, potravinová pomoc, olej, múka, ryža, mlieko, cestoviny, cukor, mydlo, zubná pasta, kefka, šampón, Výber osôb, ktorým budú doručené balíčky, bude vychádzať z aktuálnych údajov ústredia práce.

Na potravinovú pomoc bude dohliadať ústredie práce. Najprv však tendrom vyberie organizácie, ktoré zabezpečia dodávku balíčkov do regiónov. Ako hovorí Petrová, pôjde predovšetkým o mimovládky, ktoré okrem potravín poskytnú ľuďom aj potrebné poradenstvo.

„Bude si to vyžadovať dôslednú koordináciu, transparentný postup a spoluprácu v teréne tak, aby sa pomoc naozaj včas dostala ľuďom, ktorí ju potrebujú,“ upozorňuje Králik s tým, že oproti predchádzajúcemu obdobiu sa výrazne zvýši kontrola zabezpečenia a dodávky potravín.

Predísť by sa malo fiasku, aké Slovensko zažilo v roku 2011 počas rozdávania prvej pomoci. Sociálne odkázaní mali vtedy dostať po 20 kíl múky a cestovín. Pôvodne boli potraviny určené takmer pol miliónu obyvateľov, nakoniec dorazili len k asi 400-tisícom z nich. Stratilo sa približne 3 500 ton potravín.

Ich rozvoz po krajine vtedy zabezpečovalo neziskové občianske združenie Potravinová banka Slovenska. Prepravu obrovského množstva potravín nestihla. Odôvodnila to tým, že bola odkázaná len na dobrovoľnú bezplatnú pomoc a darcovstvo. V určených termínoch nedokázala vyprázdniť sklady s múkou a cestovinami.

Rezort práce sa chce chybám z minulosti vyhnúť. Upozorňuje, že v tomto kole potravinovej pomoci už budú zabezpečené aj peniaze na rozvoz, ktoré v minulosti chýbali. „V rámci fondu sú vyčlenené aj financie, ktoré súvisia s administratívnymi nákladmi, nákladmi na dopravu a tiež skladovaním, ktoré vzniknú našim partnerským organizáciám,“ vysvetľuje Petrová.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #hmotná núdza #potravinová pomoc