Vzdelávací program pre základné školy bude mať aj otvorený variant

Štátny vzdelávací program pre základné školy prinesie školám rámcový učebný plán, ktorý je delený po ročníkoch.

18.12.2014 12:17
debata

Zároveň však školám umožní aj otvorený variant, čiže si škola bude môcť rozdeliť hodinové dotácie a vzdelávacie štandardy tak, ako je zvyknutá. Na brífingu to povedal minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler.

Štátny vzdelávací program prinesie hneď niekoľko zmien vo vyučovaní. Jednou z nich je posilnená dotácia hodín pre prírodovedné predmety, čiže pre fyziku, biológiu, chémiu, matematiku a informatiku.

Na prvom stupni sa vytvára aj staronový predmet prvouka. Povinným cudzím jazykom na základných školách bude angličtina, ktorú majú žiaci od tretieho ročníka. Druhý cudzí jazyk, ktorý sa učí od siedmeho ročníka, nebude pre žiakov povinný. Škola však bude mať povinnosť ponúknuť žiakom na výber druhý cudzí jazyk – francúzsky, taliansky, nemecký, španielsky alebo ruský. „Treba si uvedomiť, že v mnohých prípadoch má dieťa už aj slovenčinu ako druhý jazyk,“ odôvodnil Draxler rozhodnutie, že druhý cudzí jazyk v školách nebude povinný, keďže by toho bolo na tieto deti už príliš veľa.

Pracovné vyučovanie a technika sa posilnia

Súčasťou nového štátneho vzdelávacieho programu je aj posilnenie vyučovacieho predmetu Pracovné vyučovanie na prvom stupni a predmetu Technika na druhom stupni. Minister zároveň spomenul, že je dôležité, aby školy mali na pracovné vyučovanie a techniku vybavenie. Bude teda dôležité, aby dokázali využívať štrukturálne fondy na vybavenie svojich dielní.

Minister dodal, že je dôležité, aby žiaci získali aj technické zručnosti a vedeli, ako použiť skrutkovač a iné nástroje. Ak školy nebudú mať pre druhý stupeň vyhovujúce vybavenie pre svoje dielne, budú môcť vykryť tieto hodiny predmetom Ekonomika domácnosti. Súčasťou tohto predmetu bude napríklad rozvíjanie finančnej gramotnosti žiakov.

Školám ostávajú aj voľné hodiny, ktoré môžu naďalej využiť na svoju profiláciu. Bude ich však menej. Odporúčaním je, aby ich školy využívali na telesnú výchovu, ak na to škola má vhodné priestory. Draxler dnes zároveň pripomenul, že štátnym vzdelávacím programom sa snažia posilniť takzvaný bádateľský prístup vo vyučovaní, čiže aktívne získavanie vedomostí a zručností. „Pokračujeme v trende pohybu smerom od klasického modelu, keď učiteľ nalieva žiakom vedomosti a chceme, aby bol žiak aktívnejší a aby sa viac musel pýtať,“ povedal.

Program pripravovali od mája 2012

Technickou zmenou v štátnom vzdelávacom programe pre základné školy bolo upravovanie medzipredmetových väzieb tak, aby medzi témami vznikala následnosť.

Štátny vzdelávací program pre základné školy pre prvý a druhý stupeň začali pripravovať ešte v máji 2012. Formát pracovnej verzie štátneho vzdelávacieho programu teraz dopracuje Štátny pedagogický ústav, ktorý ho zároveň aj zverejní na svojej internetovej stránke. Program pre základné školy začne platiť od 1. septembra 2015.

O štátnom vzdelávacom programe sa diskutuje už dlhší čas. Niektoré školy požadovali rozdelenie učiva aj po ročníkoch. V súčasnosti totiž majú základné školy predpísané, aké učivo sa má prebrať na jednotlivých stupňoch – prvom a druhom. Ministerstvo vyhovelo aj požiadavke niektorých škôl, ktoré žiadali, aby im ministerstvo školstva ponechalo slobodu v plánovaní a rozdeľovaní učiva.

debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #ministerstvo školstva #základné školy #Juraj Draxler