Malé súkromné VŠ zápasia s nedostatkom žiakov aj príjmov

Na Slovensku je veľa vysokých škôl. Menšie súkromné vysoké školy navyše často zápasia s tým, že nemajú dosť žiakov a dosť príjmov, povedal minister školstva Juraj Draxler s tým, že pri súkromných školách, ktoré majú problémy a nie je zmysel ich ďalšej existencie, bude rezort vyvíjať tlak na ich zánik.

23.12.2014 14:28
debata (14)

„Máme na to páky. Môžeme iniciovať preskúmanie ich činnosti akreditačnou komisiou. To znamená, že ešte predtým, ako budú komplexné výsledky akreditačnej komisie v lete budúceho roku, dať im najavo, že musia zvážiť, či budú ďalej existovať,“ povedal Draxler a dodal, že preskúmanie činnosti akreditačnou komisiou nie je slabý nástroj.

Ak totiž komisia konštatuje, že niektorá zo súkromných škôl nemá opodstatnenie, ministerstvo môže dať návrh na vládu na jej zrušenie. „V tejto chvíli sa však snažím, ak tam je nejaký akcionár, dať im najavo, aby zvážili svoju činnosť,“ dodal Draxler.

To, že na Slovensku máme priveľa univerzít, ktoré poskytujú všetky tri stupne vysokoškolského vzdelávania, konštatovala vo svojej správe aj Akreditačná komisia. Ako však tiež vyplýva z jej správy, súčasne u nás chýbajú vysoké školy orientované na bakalárske štúdium s priamym zameraním na prax.

Akreditačná komisia zároveň odobrila návrh na udelenie štátneho súhlasu na pôsobenie súkromnej vysokej školy s názvom Technologický Inštitút A. Ruprechta a. s., odborná vysoká škola.

Na Slovensku je v súčasnosti 13 súkromných vysokých škôl, po rozhodnutí vlády o pôsobení plánovaného inštitútu by však mohla vzniknúť súkromná vysoká škola aj v Šamoríne.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #VŠ #súkromné školy #Juraj Draxler