Na horách sa ochladilo, nebezpečenstvo lavín je malé

V najvyšších polohách všetkých pohorí na Slovensku naďalej trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je dobre spevnená a stabilná.

29.12.2014 09:47
debata

Uvoľnenie lavín je možné pri dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky na ojedinelých plochách (v žľaboch, muldách a pod sedlami) vo veľmi strmom teréne, kde sa nachádzajú snehové vankúše, dosky a preveje z naviateho a napadnutého snehu. Možné je uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín. V týchto miestach je lokálne lavínové nebezpečenstvo vyššie a je potrebné rozpoznávať nebezpečné útvary v teréne.

Ráno bolo na horách takmer všade zamračené, len ojedinele sa vyskytovala menšia oblačnosť. Ochladenie sa prehlbuje, teplota vzduchu sa ráno pohybovala v rozpätí od –22° C do –8° C. Na hrebeňoch hôr fúkal premenlivý vietor, najmä v Nízkych Tatrách vietor o sile silnej víchrice (80 – 100 km/h). Za posledných 24 hodín pripadlo do 4 cm nového snehu.

Snehová pokrývka je vplyvom predchádzajúceho ochladenia stabilizovaná. V žľaboch a muldách je ale na starom podklade naviate väčšie množstvo nového snehu (10 až 50 cm) a nachádzajú sa tu nebezpečné lavínové útvary (hlavne vankúše a dosky). Naopak na exponovaných miestach (hrebene a rebrá) je snehová pokrývka vyfúkaná až na starý sneh alebo podklad. Miestami sú na povrchu ľadové plochy.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #hory #sneh